Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamíny

    , Autor: Nataly186

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.Cele tehotenstvo beriem teh. vitamíny LadeeVita. Na základe krvného obrazu mi bola zistená nižšia hladina železa a lekárka mi doporučila kúpiť si vitamíny Globifer a užívať ich. Ďalej beriem ešte Duphaston 3xdenne a Magnézium 2x. Môžu sa všetky tieto lieky kombinovať ? Môžem užívať teh.vitaminy a všetky tie lieky ďalšie ďalej ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak ste mierne anemická, môžete užívať železopreparáty. Spomínané vitamínové a minerálové doplnky môžete užívať v odporučenom dávkovaní.

Podobné otázky

  • Užívanie vitamínov v čase prechorenie

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať ,som ba začiatku tehotenstva , prvé týždne . A som predhorena, aké vitamíny môžem užívať? A celkovo aj mimo obdobia choroby ,okrem femibion
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už užívate denne tehotenské vitamíny, nie je vždy výhodné to s vitamínmi preháňať. Dôležité je dodržiavať pitný režim, dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 litre tekutín, najlepšie čaju, džúsu, neperlivej vody, denne. Môžete si na pár dní doplniť vitamín C , D, či zinok.

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.

  • Hepatopatia a doplnky

    , Autor: Karin95

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: mám zvýšené pečeňové testy AST 3.31 , ALT - 5.38 , ALP - 2.04 . Tento stav mám už druhý krát, po prekonaní choroby (horúčky) a užívaní paralenu. Užívam lieky flavobion a ursosan. Som 34+5 tt. Môžem užívať ľanové semiačka ako prípravu na pôrod, alebo to môže škodiť pečeni? Taktiež vitamin D ako prevenciu pred ďalším ochorenim? Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie hepatoprotektív, ako sú Ursosan, Favobion, či Lagosa, ktorá má dvojnásobné množstvo silymarínu ako Flavobion, je štandardným liečebným postupom. Ak užívate tehotenské vitamíny, nie je potrebné užívať samostatne vitamíny navyše. Ľanovými semiačkami nič nepokazíte, netreba to však s nimi preháňať.

  • Kovid v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý večer, doma my vyšiel pozitívny test na kovid. Už 4-ty deň som v ukrutných bolestiach , najprv cele telo, a potom neznesiteľná bolesť hlavy ktorá pretrváva do teraz . Dávam si paralen , na dutiny morskú soľ a kúpila som nejaké homeopatické lieky na vírusové ochorenia krore absolútne nezaberajú plus vitamíny . Paralen tiež už vôbec nezaberá . Mám také bolesti hlavy že nedokazem mať otvorené oči , len tma a ležať . Teploty nemám. Neviem čo mám robiť lekári majú dovolenky a obavám sa toho že na pohotovosti mi povedia že aj tak nič iné z liekov nemôžem , len vydržať . Lenže ja už nevladzem potrebujem niečo od bolesti nedokazem vôbec fungovať. Som pomaly na konci 8 mesiaca tehotenstva . Bojím sa že tento môj stav bude mať aj dopad na bábätko . Čo mám podľa vás robiť ? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je, že nemáte teplotu, keďže tá, paradoxne, predstavuje najväčšiu prekážku pre správny vývoj bábätka. Dôležité je okrem dostatočného pitného režimu zvýšiť príjem vitamínov skupiny C, D, užívať selén a zinok. Paralen môžete užívať v dávke 1 - 2 tabletky denne každých 4 - 6 hodín denne. V lekárni je dostať viacero voľnopredajných preparátov, od pastiliek na hrdlo, sirupov proti kašľu, kvapiek do nosa pre tehotné, či preparátov na podporu imunity, napríklad Imunoglukan. Odporúčam kontaktovať Vášho obvodného lekára.

  • D čo v tehotenstve

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Som v 11tt a cca mesiac užívam D vit 2000 , lekárnika som upozornila, že som tehotná. Nie je tato dávka príliš vysoká? Môžem ju naďalej užívať alebo radšej prejsť na nižšiu dávku. Okrem toho užívam utrogestan 2x300, clexane 0,4, kyselinu listovú a magnezium. Je lepšie užívať iné vitamíny? Magnezium užívam na odporučenie internistu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokojne môžete užívať preparáty pre tehotné, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny v potrebnom množstve. Spomínané vitamíny môžete užívať aj samostatne, nekombinujte ich však s ďalšími preparatmi.