Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: Sandrusik

    Dobrý den prajem chcela by som sa spýtať som aktuálne v 22 tt. Mám tvrdnutie bruska na ktoré užívam magnezium ale pár krát do dňa aj tak tvrdne do 10 krát. Na poslednej kontrole mi p. doktor povedal že sa mi skracuje krčok cervikometria najprv 41 mám a o dva týždne bola 37 mm CS 1b ( tato skratka som nevedela čo znamená našla som si to v knižke ) Kultivácia z posvy aj mocu negatívne. Pan doktor povedal že pokračovať v kľudovom režime zvýšiť magnezium a o dva týždne opäť kontrola. Chcela by som sa spýtať či je takáto liečba postačujúca ? Čítala som o vhodnosti nasadenia progesteronu aký máte názor vy pripadne čo by ste odporúčali ? Čo sa týka kludoveho režimu a ležanie je potrebné lezat s vyvýšenými nohami alebo klasicky ? Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CS znamená cervikálne skóre, cervikometriu máte v norme. Magnézium môžete užívať v dávke 2x1, v prípade potreby 3x1 tabletku denne, maximálna odporúčaná dávka je 3x2 až 4x2 tabletky. Vyskúšať môžete Magnerot. Občasné tvrdnutie podbruška môžete pociťovať, súvisí s rastom maternice, ktorá sa zväčšuje každým dňom. Nemyslím si, že je nevyhnutné ležať s vyloženými nohami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tvrdnutie bruška v 25 týždni.

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som v 25 týždni a začalo mi tvrdnút bruško, neboli, len na pár sekúnd je tvrdé. Najčastejšie keď ležím na chrbáte, pri zmene polohy povolí. Opakuje sa to možno že tak 5 krát za deň. Užívam magnézium. Poradňu mám až o mesiac. Je potrebné ísť skôr?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pár sekundové tvrdnutie podbruška sa počas dňa môže vyskytovať. Ak nie je pravidelné a častejšie ako 10 - 15 krát do dňa, nemusíte sa znepokojovať. Magnézium môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Takto sa Vám samozrejme neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Orgazmus v 25 tyzdni

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,chcela by som sa spytat,ci orgazmus pri normalnej tehotnosti (nie rizikovej) moze byt babatku nebezpecny. Pre istotu sa sexualne obmedzujeme ale skusili sme uspokojenie inou formou ako pohlavnym stykom ale aj tak citim mierny diskomfort v podbrusku. Nie je to bolest len taky diskomfort. Krvacanie,ani tvrdnutie bruska nemam. Je to v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje veľa mýtov, či názorov na orgazmus v tehotenstve. Ak sa jedná o fyziologické tehotenstvo, bez komplikácií, pohlavný styk, či orgazmus nemá na tehotenstvo vplyv.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Lieska10

    Dobrý deň, pán doktor. Som na začiatku 24 týždňa. Absolvovala som dnes poradňu. Avšak už dlhšie nie som spokojná s pánom doktorom. Predtým ochotne odpovedal na veškeré otázky, teraz mi poraďňu vybavil do 5 minút. Na otázky nemá kedy zodpovedať. Rozmýšlam nad zmenou len asi v priebehu tehotnosti neviem, či je to naštastnejšie riešenie...Mám už asi 3 týždne hojný vodnatý výtok, ani neviem či to je výtok lebo je vodičkový, som sa obávala úniku plodovej vody ale pán doktor tomu nevenoval pozornosť, že ak by to bola plodová voda, tak už rodím....Tak by som sa chcela spýtať ma váš názor a taktiež sa spýtať ako spoznám, či mi tvrdne bruško. Zatiaľ som zrejme taký stav nemala, skôr len zlé trávenie mávam, vtedy sa mi aj bruško nafúkne, bolí a trvá to aj pár hodín alebo noc, kým to prejde ale to zrejme tvrdnutie bruška nie je. CHápem dobre, že tvrdnutie trvá len pár sekúnd alebo minúť a potom povolí?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtok je v tehotenstve častou záležitosťou, je to normálne. Záleží však od množstva, charakteru výtoku a ďalších okolností. Môžete si skúsiť realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, prípadne si predtým môžete jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Tvrdnutie brucha sa prejavuje najčastejšie v intervaloch. Je však potrebné rozlíšiť, či tvrdne celé podbruško alebo sú prítomné iba bolesti v podbrušku menštruačného charakteru, či bolesti v krížoch. Tvrdnutie trvá väčšinou pár sekúnd a ak sa nevyskytuje v pravidelných intervaloch a netrvá dlho, je to v poriadku. Denne môže brušku stvrdnúť na pár sekúnd aj niekoľko krát. Je to časté pri pohyboch plodu. Odsledujte si to. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka prenosu karty, obvodného gynekológa viete zmeniť aj počas tehotenstva, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • 26tt a skrátený krčok

    , Autor: 7lucia77

    Dobrý deň, som v 26tt, hrdlo 0,5 cm, cervikometria 26 mm s naznačeným funnelingom tvaru V. Mám trochu tvrdnutie bruška a jemne balenie krížov mohli by ste mi prosím povedať vášnázor? Bojím sa .. chcem aby babätko vydržalo čo najdlhšie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ste hospitalizovaná. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nasadenú alebo už absolvovanú liečbu, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň.
    Už som sem písala ohľadom môjho problému. Skrátený krčkok maternice. U môjho gynekológa mi bolo povedané, že je 1,65 a v nemocnici o týždeň 2,2cm. Môže sa to takto líšiť? A ešte otázka na tvrdnutie bruška. Ide o tvrdnutie keď mám stvrdnutú len časť alebo je to bábätko? Väčšinou je to čas pod prsiami. Pohyby cítim intenzívne.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález záleží od kvality USG prístroja, ako aj od zručnosti vyšetrujúceho lekára. Krčok maternice sa spätne predĺžiť nedá. Ak máte pocit, že je bruško stvrdnuté iba na jednom mieste, môže to byť v mieste tlaku plodu na stenu maternice. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.