Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: nika3992

    Dobry den, chcela by som sa spytat na hodnoty prietokov. Momentalne som 31+4 a v knizke mam zapisane:
    - RI v a. umb. 0,70
    - SD v a. umb. 3,32
    - hmotnost plodu 1856g.
    Su tieto hodnoty v poriadku? Resp ake su normalne hodnoty v tomto tyzdni? Lekar mi k tomu nic nepovedal a sama sa v tom nevyznam. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnoty sú v poriadku. V 32. týždni tehotenstva plod váži cca 1700g - 1900g. Predpokladám, že keby sa niečo lekárovi pri USG vyšetrení nezdalo, prípadne by nameral patologické hodnoty, informovali by Vás. Nemusíte sa však obávať. Do budúcna sa nebojte pýtať.

Podobné otázky

  • Výsledky z fetálneho screeningu

    , Autor: Valery33456

    Dobrý deň,
    Som v 32 tt
    Prosím Vás pekne o vysvetlenie výsledkov z fetálneho screeningu:
    PPHL postavenie I.
    cor 4 DS
    foetus masculinus
    Olihydramnion AFI 5
    komp. vek 30/0tg
    EFW 1559g
    AU
    RI 0,67
    PI 1,1
    S/D 3,06
    HR 137 bpm
    BFC v norme
    MCA
    PI 1,99
    CPR 1,81
    Ak by ste mi prosím vedeli napísať aj odchýlky k týmto nameraným hodnotám, aké majú byť tie hodnoty.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu je znížené množstvo plodovej vody. Prietoky, ako aj ostatné parametre sú v norme. Predpokladám, že Vám bola odporúčaná kontrola USG o nejaký čas. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Veľkosť v 35 týždňi

    , Autor: 1Niky1

    Zdravím chcem sa opýtať ako je možné že pred týždňom som bola na pohotovosti a bábätko meralo 2240g všetko sedelo ako ma a včera som prišla do druhého mesta na poradňu a zrazu je vraj menšie. Som v 35 týždni bábätko ma vraj 2100g a preto ma nechali ležať. Mala som pred 6 rokmi zle prietoky ale teraz sú prietoky dobre nechali ma ležať kvôli tomu aby som brala infuziu nech priberie ale po psychickej stránke to tu nezvladam na infúzie sa denne chodiť nedá...veď za tie týždne ešte môže kľudne bábätko pribrať na tie aspoň 2.500 nie? Aj bez toho aby som tu bola ci? , doma mám ešte syna????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je odchýlka merania veľkosti plodu 450 - 500g, za týždeň by mal plod v tomto týždni pribrať cca 150 - 200g. Po 36. týždni plod priberá 200 - 250g týždenne. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, bližšie informácie, ani okolnosti meraní, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Plod však schudnúť nevie, takže jedno z meraní nie je presné. Neprináleží mi však hodnotiť realizované USG vyšetrenia. Máte dobré otázky, smerovať ich však treba na lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, kde majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky nálezy a okolnosti a teda najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Piata choroba

    , Autor: Nattyss

    Dobrý deň, pán doktor,

    pred 2 týždňami sme mali kovid (bola som 10tt), na sono všetko ok, Gyn nejako špeciálne neriešila. Včera pediater potvrdil, že syn ma piatu chorobu. Som 12tt. Dnes som bola u obvodnej lekárky, nakoľko Gyn ma dovolenku, že by som si chcela vziať krv na protilátky , teda či som tuto chorobu v detstve prekonala, nakoľko som to čítala aj tu vo Vašich odpovediach, ako aj v odpovediach pána prof. Zahumenskeho. Doktorka mi krv odmietla zobrať a vyzerala že vôbec nevie o com hovorím, vraj sa s tým ešte nestretla. Čiže som nevyriešila nič. Pediatrička mi však ešte uviedla, že aj keby som piatu chorobu prekonala v detstve, neznamená to, že ju nemôžem znova dostať. Pán doktor, chcem sa opýtať, aká je teda pravda, aj v prípade že by som tuto chorobu prekonala v detstve, je možné ju znova dostať? A aká vážna až je? Pravdaže som čítala asi len to najhoršie, ale chcela by som vedieť, že v prípade, že ju dostanem, je to automaticky pre plod zle a hrozí mu nejaké poškodenie? Keďže mám čerstvo po kovide, imunitu asi nebudem mat momentálne dobrú. Taktiež by som sa chcela opýtať, ak by to ani moje gynekologička neriešila, či si mám vo vlastnej réžii riešiť odber krvi na protilátky, pripadne čo odporúčate. Keďže syn už ma vysyp, infekcnost už pominula a je to zrejme len 50 na 50 či som to dostala. Momentálne nebadam na sebe žiadne príznaky. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, piatu chorobu spôsobuje Parvovírus B19, takže je určite potrebné vyšetriť krv na protilátky anti Parvovírus B19 IgM a IgG. Ak budú pozitívne pamäťové protilátky, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a ste plne chránená pred opakovanou infekciou. Ak budú pamäťové protilátky negatívne, potom by sa mal odber zopakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

  • Agapurin v tehotenstve

    , Autor: VSVSVS

    Dobrý deň,
    Je bezpečné užívanie Agapurinu v tehotenstve? Doktorka mi ho predpisala na zaklade skorsieho zrenia placenty (aktuálne 33týždeň a placenta vyzerá na 35týždeň). Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie zrelosti placenty na základe USG vyšetrenia je pomerne subjektívne. Odhadnúť zrelosť placenty na presný týždeň je niečo, s čím som sa ešte nestretol. Placenta v priebehu tehotenstva starne, čo je prirodzená vlastnosť placenty. Na základe placenty sa dá povedať a určiť jej zrelosť (od typu 0 až po typ III.). Pri type III. je placenta zrelá. Tento typ býva ku koncu tehotenstva. Ak sú prietoky, ako aj ostatné parametre vrámci USG vyšetrení v poriadku, nemusíte sa znepokojovať. Agapurin sa oficiálne počas tehotenstva neodporúča užívať pre nedostatok klinických údajov, keďže nie sú realizované žiadne štúdie na tehotných. Používa sa však pomerne často, aj keď ja osobne ho nepredpisujem. Osobne som sa ešte nestretol s nejakými následkami u žien, ktoré Agapurin počas tehotenstva užívali.