Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Plodový vak

    , Autor: Zuzana2000

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 8+2tt a dnes na sone pani doktorka videla niečo ako delený plodový vak, aj keď dieťatko je len jedno. Co to môže prosím Vás znamenať? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto bez videnia USG sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Strep B pozitív a Hamiltonov hmat

    , Autor: babyfray

    Dobrý den,
    Predbežný termín pôrodu mam vypočítaný na 16. Januára. Po steroch v 36.tt mi bol zistený pozitív test na strep B. Žijem v USA a Dr mi chce spraviť Hamiltonov hmat ( membrane sweep) na mojej kontrole ktorú mam presne v 39 tt. Veľa čítam najmä slovenských článkov o tom ako sa to neodporúča vykonať pre veľké rizika no tu v USA s tým zjavne nemajú problém. Dr mi vravela, ze rizika tam niesu pokial nepraskne plodovy vak pri vykonávaní tejto procedúry? Neviem si pomôcť, ale nemám z toho dobrý pocit, som prvorodička cele tehotenstvo
    Prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií na poslednom uts bol maly hlavičkou dole v stanici 0 za pubic bone, dialation 1.5xm a effacement 75% mam aj nepohodlne Braxton Hicks kontrakcie takze telo sa zjavne na pôrod pripravuje aj samo. Zdá sa mi, ze tu v USA chcú doktori vsetko velmi urýchľovať aby uz mali o jednu pacientku menej starosti. Aky je vas názor? Je to bezpečne nechať si urobit Hamiltona v 39. tt aj napriek tomu ze som GBS pozitív a nemám absolútne žiadnu medical condition, pre ktorú by som potrebovala pôrodu takto "dopomahat".

    Dakujem velmi pekne za Vas názor ! S pozdravom KF

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že zatiaľ v 39 týždni gravidity nie je nutné, urýchľovať či vyvolávať pôrod, ak nie je dôvod nejaká patológia gravidity. Na druhej strane si myslím, že Hamiltonov manéver nie je nebezpečný, a rozhodne nie je z vašej strany dôvod na obavy. Máte dobrý vaginálny nález a pôrod sa veľmi pravdepodobne rozbehne aj sám. Kľudne však môžete s týmto manévrom počkať do termínu pôrodu ak dovtedy spontánne neporodíte.

  • Uder v tehotenstve

    , Autor: striebrica

    Dobrý deň.
    V 6 tt mi synček skočil z celej sily na brucho. Odvtedy som mala dosť silne kŕče a o tri dni prišlo aj pár kvapiek krvi. Išla som na kontrolu ale všetko vyzeralo v poriadku srdiečko bilo. Lekár mi dal ešte jeden termín o týždeň. Bolesti sa zmiernili, krvácanie sa nezopakovalo, len som stále mala vodový výtok. Na kontrole sa však zistilo, že srdiečko už nebije. Lekár mi povedal, že plodový vak je dosť malý a je v ňom málo plodovej vody. Chcela by som sa opýtať, či to mohlo byt tým úderom. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    samozrejme mohlo to byť aj úderom, na druhej strane sa však nedajú vylúčiť ani iné príčiny potratu.

  • Nizsie polozeny plodovy vak

    , Autor: monikaci

    Dobry den,

    chcela by som Vas poprosit o nazor. V piatok som bola u dr. Potvrdil mi tehotenstvo. Bol viditelny plodovy vak 6,6 mm co vraj zodpoveda 4temu tyzdnu. Dr mi vsak povedal, ze je nizsie ulozeny a dal mi Duphaston na udrzanie. Chcem sa Vas spytat, ci je mozne, ze sa to este upravi a co by som mohla spravit preto, aby som nepotratila, lebo predpokladam, ze by tam mohlo byt zvysene riziko potratu, alebo sa mylim? Dakujem Vam krasne za odpoved. O babo sme sa snazili dva roky, tak sa velmi bojim, aby bolo vsetko v poriadku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    uloženie plodového vajca vo včasných fázach tehotenstva a riziko potratu v prípade nízkeho uloženia je veľmi diskutabilné. Ak je naozaj nízko uložené, odporučila by som kľudový režim, to znamená žiadna extrémna námaha, abstinencia pohlavnému styku a užívanie Duphastonu,

  • prvé sono

    , Autor: zaiaa

    Dobrý deň, pred dvoma mesiacmi som potratila asi v 8 tt, v 6 tt som bola na sone, no viditeľný bol iba plodový vak bez činnosti srdca a kontrolné sono som už nestihla, dôvod potratu sa nezistil. Teraz mám pozitívny teh. test, kedy mi odporúčate ísť na prvé sono?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak nemáte žiadne iné ťažkosti či bolesti stačí ísť na sono v 6 týždni gravidity.