Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrátený kŕčok

    , Autor: Moni123

    Dobrý deň.chcela by som sa opýtať,lekarka mi ručne aj sonom zmerala krčok. Ručne 1cm, napisala tiež polotuhá konzistencia, vonkajšia branka uzavretá. Sonom som mala krcok 3,3cm. Som v 32tyzdni tehotenstva, lekarka nariadila prisny kľudový režim, a 3x1tabletku Magne B6. Podľa nej hrozí predčasný pôrod. Je tento nález až taký zlý, že musím celý deň len ležať?
    Mavam falošné kontrakcie aj tvrdnutie brucha, uz asi mesiac, ale aj keď ležím.
    Dakujem za odpoveď Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám reálne často tvrdne brucho, môže to spôsobiť zmeny na krčku maternice. Podľa opisu vyzerá byť USG cervikometria v poriadku, aj keď palpačný nález tomu nezodpovedá. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ. Ak Vám bol nariadený kľudový režim, asi bol na to dôvod. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, aktuálne som 25tt + 2 a bola som u svojej gynekologičky pred 4 dňami na poradni. Zistila mi skrátený krčok na 27mm s funnellingom pri zakašľani. Som prvorodička. Predpísala mi Utrogestan 200mg večer a povedala aby som oddychovala. Mala som dnes orgazmus 2x bez pohlavného styku. Môže to vyvolať predčasný pôrod? Odkedy som bola u doktorky len ležím v posteli s vyloženými nohami. Hrozí mi riziko predčasného pôrodu? Ako sa mám ešte čo najviac chrániť aby bábätko čo najdlhšie vydržalo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasný orgazmus na tehotenstvo negatívny volyv nemá. Pokračujte v nasadenej liečbe a dodržujte pokyny Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo zmeny zdravotného stavu navštívte.

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Krčok

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pár doktor,
    dnes som bola na poradni v 24 týždni (23+5), lekár mi povedal že mám skrátený krčok, nie o moc ale mám, veľkosť si už nepamätám. Chcem sa opýtať čo robiť aby sa mi krčok neskratil ešte viac alebo aby sa bábätko nevypytalo na svet skôr. Je možné bábätko normálne donosiť? A hlavne čo robiť a nerobiť aby sa neskracoval.
    Tiež mám niekedy tvrdnutia brucha keď ležím na chrbte, stalo sa mi to už pár krát tak že v priebehu 10 minút mi stvrdlo 3x -4x po sebe, lekár povedal že keď tvrdne v pokojovom režime to už nie je dobre, a tiež sa chcem opýtať či je potrebné aj vylúčiť sex počas tehotenstva nakoľko je krčok kratší.
    Je tiež možno v tomto týždni bábätko cítiť menej? Niekedy ho cítim viac krát do dňa niekedy len tak tlmené a menej často.
    Dakujem za rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je užívať magnézium, kľudne aj v dávke 3x2 tabletky, dodržiavať kľudový režim a vhodné je aj dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Neviem čo Vám bolo na základe výsledkov a nálezov odporúčané Vašim obvodným gynekológom, postupujte podľa toho.