Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tretie tehotenstvo

    , Autor: BaškaMama

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať či je normálne v treťom tehotenstve prvý mesiac tvrdnutie bruška, každé ráno vracanie, bolesti hlavy, nechuť do jedla a pocit únavy. Pri prvých dvoch som takéto ťažkosti nemala.
    Po druhom pôrode som mala komplikácie a mala som zavedení do maternice balónik (nepoznám odborný názov) pretože som strašne krvacala môže to mať nejaký vplyv na tretie tehotenstvo? Po pôrode som 4roky.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé tehotenstvo u tej istej ženy je individuálne, preto neporovnávajte. Komplikácie z druhého tehotenstva sa nemusia automaticky prejaviť v tomto tehotenstve. V prvom mesiaci tehotenstva tvrdnutie maternice pocitovať nemôžete. Predpokladám, že opisované pocity sú spôsobené nevoľnosťami a vracaním, ktoré sú, najmä v začiatkoch tehotenstva, pomerne bežné. Odsledujte si to. Skúsiť môžete voľnopredajné zázvorové cukríky, lízatká, prípadne voľnopredajné pastilky. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Môžme sa snažiť ešte prirodzene alebo mame podstúpiť už IUI/IVF

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň.

    Bola som tehotná už 4x. Zdrave, prirodzene počate dieťatko máme z druhého tehotstva. Prvé a štvrté tehotenstvo bola anembryomola. Tretie tehotenstvo bol zamlknutý potrat v 9tt prestalo biť srdiečko.
    Na hemátologii som už v poslednom tehotenstve užívala Clexane. Momentálne idem podstúpiť kortikosteroidnú liečbu- medrolom na 8 týždňov kvôli zvýšenej imunologickej reakcie na partnerove spermie. Partner bol cez leto na spermiogram, kde mu bola diagnostikovaná Oligoasthenoteratozoospermia. Po 4 mesiacoch bol na opakovaný odber a žiaľ výsledky nemá vôbec lepšie. Bral však cca 3 týždne pred odberom antibiotika.

    Všetky tehotenstva sa nám podarili prirodzene, hneď na prvý pokus a nas problém je teda to, že úspešne bolo iba 1 zo 4 tehotenstiev. A teda mam už za sebou 3 potraty.

    Preto sa chcem spýtať, mame sa po absolvovaní mojej liečby snažiť o bábätko prirodzene (manžel užíva folandrol) alebo už je lepšie podstúpiť IUI ci IVF?

    Ďakujem vám pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a podľa dostupných informácií odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde sa Vám budú vedieť najodbornejšie a najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Opakovaný potrat

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň. Bola som 3x tehotná.
    1. Tehotenstvo- anembryomola,
    2. Tehotenstvo - úspešne donosená, zdravá dcérka,
    3. Tehotenstvo -zamlknuty potrat, prestalo byť srdiečko v 9tt.

    Majú podľa Vás potraty spolu nejaký súvis, aj keď som medzitým mala úspešne tehotenstvo?

    Je možné, že su potraty spôsobené pohlavím dieťatka, že napríklad moje telo nie je schopné výnosiť chlapca, pripadne, že manželove spermie mužského rodu nie sú schopné sa udržať/vyvinúť.

    Môže srdiečko prestať bit kvôli orgazmu? Teda sťahu maternice.

    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte jedno zdravé dieťa s rovnakým partnerom, čo sa týka prvého tehotenstva, anembryomola bola pravdepodobne náhodnou kombináciou génov a nevytvorením zárodku. Stať sa to môže ktorémukoľvek páru. Druhé tehotenstvo bolo úspešné a tretie tehotenstvo ukončené v 9. týždni mohlo mať viacero príčin. Nedával by som to ihneď do súvislosti s neschopnosťou donosiť plod mužského pohlavia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť neviem. Orgazmus nemá vplyv na zastavenie vývinu embrya. Realizovať si môžete genetické vyšetrenie, aj keď si nemyslím, že to bude mať jednoznačný prínos.

  • Tehotenstvo po 2 sekciach

    , Autor: Evushka

    Dobry den, som v 6 tt, mam 2 sekcie za sebou a 2 zdrave deti. Zaujima ma ci je tretie tehotenstvo rizikove a ci je nieco, comu by som sa mala vyvarovat na zaciatku, u lekara som este nebola, takze neviem ci je potreba davat si vacsi pozor, ci mozem mat sex? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v dnešnej dobe je tretie tehotenstvo po dvoch sekciách a tretia sekcia pomerne štandardom. Ak nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, či krvácanie, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk za týchto okolností mať môžete. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva, ako aj ďalšieho menežmentu tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Po sekcii

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na tretie dieta po 2 sekciach?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môže mať žena aj tretiu sekciu. Základné dva aspekty sú, kedy bola robená posledná sekcia a aká je hrúbka steny maternice v mieste jazvy. Ak sa cítite na tretie tehotenstvo a od posledného výkonu ubehli aspoň 2 roky, môžete sa snažiť otehotnieť.

  • Tretia sekcia a PN

    , Autor: zuzu13

    Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za odpoveď ohľadom PN a posudkovej lekárky a zaujíma ma ešte...Musím byť vypísaná na PN ak ma čaká už tretie tehotenstvo ukončené sekciou a bábo je vraj uhniezdené tesne pod jazvou s predošlích sekcií??? Moja lekárka mi povedala, že pacientka, ktorá ide už na tretiu sekciu sa považuje za rizikovú je to tak???ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to je individuálne a hodnotí to obvodný gynekológ, závisí od stavu a vyšetrení počas tehotenstva, Pn môže byť samozrjeme i skôr než 6 týždňov pred pôrodom ak je na to dôvod.
    s pozdravom