Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po sekcii

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na tretie dieta po 2 sekciach?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností môže mať žena aj tretiu sekciu. Základné dva aspekty sú, kedy bola robená posledná sekcia a aká je hrúbka steny maternice v mieste jazvy. Ak sa cítite na tretie tehotenstvo a od posledného výkonu ubehli aspoň 2 roky, môžete sa snažiť otehotnieť.

Podobné otázky

  • Tehotná po sekcii

    , Autor: aond

    Dobrý deň, prosím o radu. 3 mesiac po sekcii som znovu tehotná. Lekár mi povedal že vajko je usadené na jazve. Aké to bude mať následky? Môj gyn ma o nich zatiaľ neinformoval.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Otehotneli ste však extrémne skoro, jazva na maternici ešte nebude dostatočne zhojená. Navyše, ak došlo k uhniezdeniu v jazve, za týchto okolností bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebné tehotenstvo ukončiť. Po sekcii ste mali byť informovaná a poučená o ďalšom tehotenstve, prevencii včasného otehotnenia, či plánovania ďalšieho tehotenstva po cisárskom reze. Najvhodnejšie je sa informovať v prípade nejasností u vyšetrujúcich lekárov, ktorí najlepšie poznajú nález, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Cisársky rez

    , Autor: 1Niky1

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mala som akútnu sekciu pred 6 rokmi. Je možné si žiadať cisársky rez aj teraz? Lebo čosi sa spomína prirodzený ale ja sa psychicky snato neviem pripraviť, nejak som nastavená že chcem opäť cisársky je to možné??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v anamnéze cisársky rez, ak nechcete rodiť vaginálne, môže sa u Vás naplánovať cisársky rez v termíne. Napíše sa, že odmietate rodiť vaginálne po cisárskom reze - je to riadna lege artis diagnóza (odmietnutie VBAC). Stav po sekcii je prakticky oficiálne jedinou diagnózou, kedy si žena môže vybrať spôsob pôrodu, aj keď podľa mňa by mala mať žena právo vybrať si ako chce rodiť.

  • Gynekológicky nález

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    prosím Vás, chcela by som sa spýtať čo znamená nález v 37+3tt:
    Hrdlo skrátené, prechodné pre prst, cez vak blán hlavička plodu prítlačná na panv. vchod, DS dilatovany.
    Uterus veľkosti gravi. m. X., ppHL, normotonus, OP+145min. Za aký čas môže dôjsť k pôrodu?

    Celé tehotenstvo mám problémy s mykozou, ktorá sa po dobrati liečby znova vráti. Je nejaké riziko pre dieťa pri pôrode, keďže má menšiu hmotnosť 2600 gramov (UZV 37+1, AC: 34+1). Prípadne komplikácie pri pôrode vzhľadom na oslabené tkanivá vplyvom mykozy a následne zhoršené hojenie popôrodných rán? Keďže som druhorodicka po sekcii, dali mi na výber ako rodiť. Nebolo by bezpečnejšie v tomto prípade podstúpiť 2 sekciu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte primeraný, ste už prakticky v termíne, takže dieťa má všetko čo má mať. To, že ste pre prst ešte nič neznamená. S takýmto nálezom ešte môžete byť aj tri týždne. Môžete si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najvhodnejšie aplikovať do pošvy večer pred spaním po dobu 10 dní. Keďže ste už po jednom cisárskom reze, máte možnosť si vybrať spôsob pôrodu. Iba na základe opisu však nevidím dôvod na sekciu. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Ialugen masť po sekcii

    , Autor: Nika31

    Dobrý deň rodila som akútnou sekciou v pondelok v noci v nemocnici mi bola predpísaná masť Ialugen Plus od druhého dňa natierať 2x denne. Chcela by som sa opýtať ako dlho treba natierať túto masť? V letáku je písané že sa nemá používať počas tehotenstva a dojčenia alebo poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.Momentálne odsavam mlieko bábätko je na jiske kvôli zápalu pľúc tak teraz neviem či je táto masť bezpečná a ako dlho natierať keď sa píše že požívať krátkodobo. Stehy mi vyberať nebudú že sú vstrebatelne. ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nevidel ranu, ani nepoznám žiadne ďalšie okolnosti, pre ktoré Vám bol predpísaný a ordinovaný Ialuge krém, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. V aplikácii je potrebné pokračovať bez prerušenia až do úplného zahojenia rany. Dĺžku liečby určuje lekár, ktorý pozná nález aj okolnosti. Ak si mlieko odstriekávate a nekojíte, nevidim v tom problém. Najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť lekári zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný, kde poznajú všetky okolnosti.

  • Cestovanie v tehotenstve

    , Autor: LillyMur

    Dobry den,

    Chcem sa spytat ci je velmi rizikove cestovat dlhsie trasy(12h+) v druhom trimestri tehotenstva po sekcii.
    Bojim sa ci nehrozi velke riziko prasknutia maternice alebo inej komplikacie ktore mimo slovenska bude este problematickejsie.

    Ak to nahodou zalezi na kvalite prvej sekcie tak ste ma operovali vy ;)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre cestovanie v tehotenstve je vo všeobecnosti najvhodnejší a najbezpečnejší II. trimester, bez ohľadu na spôsob vedenia predchádzajúceho pôrodu. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, nemal by to byť problém. Ak však o tom nie ste presvedčená alebo sa na takú cestu necítite, nevydávajte sa na takú dlhú cestu.