Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,256 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Frax

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň
    Mám vrodenú trombofiliu MTFR heterozigot aj 677 a takisto aj 1298
    2x MA , teraz som otehotnela , som v 6tt gynekológ má poslal k hematologicke , predpísala mi fraxiparin forte 0,6
    S tým že jeden deň si streknem 0,3 a na druhý deň zvyšok
    Nemôžem z toho dostať nejaký zápal ? Doktorka vraví , že sa to bežne takto rieši
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne som sa ešte nestretol s delením dávky, ja nemám skúsenosť, že sa to bežne takto bežne rieši, takže sa Vám neviem vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní hematológa. Ak dodržíte všetky postupy, čo sa týka dezinfekcie, uskladňovania a aplikácie, nevidím dôvod, prečo by sa Vám mal vytvoriť zápal.

Podobné otázky

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Mely1111

    Dobry den prajem.

    Pan Doktor, mam obavy. A velke. Zijeme v Belgicku, uz som Vam raz aj pisala. Inak, ano, waffle su fajn, pozvem Vas, ked sem pridete. :) Moje obavy spocivaju v tom, ze....
    Pred 4 rokmi som mala IVF, mala som pri nich cytokiny a hranicne niektore antifosfolipidove protilatky. Nie z troch hlavnych, no aj tak som si musela pichat fraxiparine.
    Som teraz spontanne tehotna, povedala som o tychto veciach mojmu gynekologovi tu v BE, zobrali mi krv, ale iba na tie 3 hlavne protilatky. Na vedlajsie nie (kvoli ktorym som si musela pichat v predchadzajucom fraxi). Aj ked som sa ho pytala na vedlajsie, tak povedal, ze tu sa meria iba tie 3: lupus,antikardiolipín, beta 2 glykoprotein. Ja tieto 3 som mala v poriadku aj pri synovi. Nemala som antifosfolipidovy syndrom. Iba vedlajsie protilatky hranicne.

    Mozu sposobovat potraty aj vedlajsie antifosfolipidove protilatky? Anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín, AK hlavne protilatky su v poriadku?

    Ja neviem vobec na koho sa obratit. Domov momentalne nejdeme. Pytala som sa ho viackrat, ci by ten fraxik nedal, predsalen mi vysli v predchadzajucom. A nie a nie. Nevidi na to dovod.

    Co mam robit? Ukludnit sa? Ist na Slovensko kvoli testom? Fakt neviem. Som v 8tt podla menzesu, podla usg na zaciatku 7tt.mala som asi neskor ovulaciu. Uzivam iba progesteron, aj to som si musela skoro vyplakat, lebo som spinila a spinila a nechcel dat.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na Slovensku je trošku iný pohľad celkovo na zdravotnú starostlivosť. Tu sú tehotné zvyknuté na užívanie rôznych preparátov, či už voľnopredajných alebo na predpis. V iných krajinách to však tak nefunguje a liečba sa predpisuje naozaj iba v krajných a opodstatnených prípadoch. Čo sa týka spomínaných protilátok, protilátky proti ACLA IgA, anti-β2-GP-I IgA, anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín sú nediagnostické. Na diagnostiku sa preto používa meranie spomínaných troch protilátok. Čo sa týka prípadného nasadenia nizkomolekulárneho heparínu, je to skôr otázka na imunológa. Ak Vám bol nasadený nízkomolekulárny heparín v predchádzajúcom tehotenstve a bolo to opodstatnené, je na zvážení jeho nasadenie aj teraz. Neviem sa Vám však k tomu viac vyjadriť.

  • fraxiparine a anopyrin

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, som v takej situacii. aktualne v 13tt po dvoch predch. abortoch v 7-8tt, pricina sa nezistila ale myslim ze to mohlo byt z hematolog.pricin lebo jedine tam sa nasiel problem. Aj ked podla pani dr. hematologicky tie potraty neboli kvoli mojmu problemu.
    Mam zisteny vrodeny trombofilny stav, heterozygot FII, a pred tehotensvom zisteny aj antifosfolidovy syndrom, hned po otehotneni som mala nasadeny Anopyrin 100 denne + preventine od gynekologa po konzultacii s viac.lekarmi aj fraxiparine 0,3, zatial tehotenstvo vyzera byt v poriadku, plod pekne rastie.
    Bola som vsak na kontrole na hematologii , kde mi aktualne zistili ze antifosfolidovy syndrom uz nemam pozitivny, lupusovy inhibitor v nizkom titri, + deficit proteinu S 53,9% (co ani neviem co znamena) a podla pani dr. hematologicky mozem anopyrin vysadit a v podstate nemusim uzivat ani fraxiparine. Je podla vas toto rozhodnutie v poriadku? ked som sa jej spytata ci si to ale mozem preventivne nechat tuto liecbu povedala ze ano necha to na mne, ale ze podla vysledkov akt.nepotrebujem, ale preventivne mozem. Nerozumiem....nechcem riskovat dalsi pripadny MA ked doteraz s liekmi je vsetko OK....aky je vas nazor na to? ktore lieky by ste nechali? Fraxiparin mi momentalne predpisuje moj gynekolog nakolko podla hematologicky som ich nepotrebovala ani od zaciatku. Inak ziadne tazkosti s liekmi nemam...(myslim ako krvacanie alebo spinenie)...dakujem za nazor. Pekny den zelam

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak to je otázka na hematológa, ktorý sa do toho najlepšie rozumie a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení. Ak on rozhodne, že sa Vám môže upraviť, či prípadne aj vysadiť liečba, asi vie, čo hovorí. Aj keď s vlastnej skúsenosti som sa ešte nestretol s tým, aby bola liečba úplne vysadená. Väčšinou sa upravujú dávky nízkomolekulárneho heparínu. Kombinovanie Anopyrínu s nizkomolekulárnym heparínom tiež nie je časté, aj keď každý preparát pôsobí iným mechanizmom a užívanie je individuálne. Určite však odporúčam aj naďalej pravidlené hematologické kontroly podľa odporúčaní hematológa.

  • hematon

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, pan Dr. , je mozne aby hematon vznikol zo dna na den? Totiz vcera som bola na prvom sone vsetko OK, 7+1tt akcia srdiecka bola plod zodpovedal presne tyzdnu tehotenstva podla MS.No dnes nadranom som znicoho nic zacala krvacat celkom silno, hned som bezala smer pohotovost. Nakolko vcera bolo vsetko ok nechapala som co sa to deje.Pozreli ma a nasli mi tam hematon 16mm a pravdepodobne z toho to krvacanie. Plod bol v poriadku.Nariadili mi len kludovy rezim. Zatial je to ok, este sem tam jemne zakrvcam.som uz po dvoch MA, takze uzivam z hematologie Anopyrin 100 a od gyn. a reproimunologa mam preventivne nasadeny fraxip. 0,3 + progesteron 400 mg denneCo by ste mi odporucili, zatial vysadit fraxiparin? teda mohlo to byt sposobene tymito liekmi? Nikdy predtym som hematon nemala.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. 18 mm hematóm nie je žiadna katastrofa. Je lepšie, ak sa krv vypudí von z maternice, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Predpísané lieky nevyhadzujte. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Fraxiparine v tehotenstve

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, mam otazku, som v 8tt a uz dva tyzdne si aplikujem injecie Fraxiparine, vzdy pred vpichnutim injekcii si miesto vydezinfikujem dezinfekčným tampónom určeným presne na toto – obs.Isopropyl alkohol. Ale az dnes ma napadlo, nemala by som pouzivat dezinfekciu bez obsahu alkoholu? Môze sa vpichnutim dostat nejaky alkohol do krvi? Alebo mozem byt kludna. dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Alkohol obsiahnutý v dezinfekčnom prostriedku nemá na tehotenstvo žiadny negatívny vplyv. Pokračujte v pravidelnej aplikácii nizkomolekulárneho heparínu podľa odporúčaní.