Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Antikoncepcia

    , Autor: Kitik

    dobrý deň čítala som na internete že keď beriete antikoncepciu, tak keď po dobrati blistra sa má dostaviť menstruacia tak menstruacia sa nedostaví ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejdená o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, zo spádu hormónov, ktoré sa môže dostaviť počas 7 dňovej pauzy alebo užívania placebo tabliet alebo sa nedostaví vôbec, či iba vo forme špinenia. Je to individuálne.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po antikoncepcii

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň, tento mesiac som douzivala antikoncepciu Mistra poslednou tabletkou v balení, chcem sa opýtať čo jw pravda na superovulacii? A v akom čase po vysadí je možné otehotnieť ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, "superovulácia" je stav, ktorý môže nastať v ženskom organizme bezprostredne po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže byť žena v prvom cykle či cykloch plodnejšia. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná hormónmi. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa ovulácia u väčšiny užívateliek naštartuje. Hneď prvý cyklus búrlivo ovuluje asi 70% žien. Naopak, u niektorých žien môže znovuobnovenie plodnosti pár mesiacov trvať. Tento stav sa nazýva „post pill amenorea“ a nastáva väčšinou u žien, ktorým bola nasadená hormonálna antikoncepcia v príliš nízkom veku, kedy mozgové centrá riadiace uvoľňovanie hormónov vaječníkov neboli dostatočne zrelé. Tento stav je však prechodný, hormonálna antikoncepcia nemôže spôsobiť trvalú neplodnosť u žien, ktoré pred užívaním plodné boli. Snažiť sa otehotnieť môžete ihneď po vysadení hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Kitik

    Ale keby sa to krvácanie z vyradenia alebo teda špinenie nedostavili mohlo by to znamenať aj tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť, je to pomerne časté. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Tehotná až po mesiaci meškania?

    , Autor: MG18


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Tehotenstvo

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň pán doktor, ja by som sa Vás chcela spýtať, kvapôčky lásky teda predejakulačná tekutina, môže obsahovať životaschopné spermie? Väčšinou som počula, že áno ale osobne nepoznám nikoho kto by otehotnel prerušovaným stykom tak, že chlap vytiahol v čas. Osobne praktizujem túto "ochranu" dobrých pár rokov a nejedna známa tiež, no ani u jednej nedošlo k tehotenstvu a nemyslím si, že by každá mala problémy s otehotniním. Ba počula som aj o tom, že veľa žien je tehotných no dochádza k samovoľnému potratu ešte skôr než by zistila, že je tehotná. A jediným znakom je meškajúca menštruácia ktorá sa neskôr dostaví. Tento jav sa u mňa už vyskytol a tak neviem čo môže byť z toho pravda a čo nie, preto by som bola zvedavá na Váš odborný názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predejakulačná tekutina, alebo teda prostatický sekrét obsahuje životaschopné spermie, preto prerušovaná súlož nie je antikoncepcia a je pri nej šanca otehotnieť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Barborela

    Dobrý večer, keď navstivim lekara, pri beznej prehliadke mi vie povedat ze som tehotna? V ktorom tyzdni musim byt aby to "videl". Respektíve ak to aj nevidi, mozem ho poziadat napr. O nejake krvne testy ci som tehotna ? Ked si dam predpisat antikocepciu, spravi mi krvne testy, ci ju mozem brat a aj z nich zisti ci som tehotna napriklad? S partnerom používame kondom a vzdy sa spravi mimo mna. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, na základe odberu krvi na betaHCG alebo USG Vám obvodný gynekológ vie potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo. Ak aj ešte na USG nie je vidieť tehotenstvo, z krvi sa dá potvrdiť. Antikoncepcia Vám bude predpísaná až po vylúčení tehotenstva a štandardnom odbere krvných testov, hlavne koagulačných parametrov krvi a pečeňových testov.