Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,226 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pohlavný styk

    , Autor: Kitik

    Dobry deň chcem sa opýtať, 20.10 sme mali s priateľom nechránený styk a urobil sa mimo mna, beriem antikoncepciu aidee. Včera 3.11 sa mi dostavila menstruacia po dobraní blistra, vždy mi dôjde 3. Deň po uziti poslednej tabletky. Táto ms sa mi zdá ale taká silnejšia a viac má boli hlava. Je možnosť byt tehotná aj keď sme mali nechránený styk? Na internete som čítala že veľa žien dostalo ms aj keď boli tehu. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia. Rovnako tak sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, ktoré sa môže a nemusí dostaviť. Rovnako tak je možnosť špinenia aj počas cyklu. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotná nebudete. Môžete praktizovať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

Podobné otázky

  • Odchod hlienovej zatky, pohlavny styk a Flor Femina

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor. Rada by som sa spytala 2 otazky suvisiace s tou istou temou. Som v 37.tyzdni tehotenstva, babatko je vacsie o 2 tyzdne, na co mi doktorka odporucila pohlavny styk na nastartovanie porodu. Kvoli bakterii v posve som uzivala Macmiror a nasledne zacala brat Flor Feminu. Pred 2 dnami som si ale nasla 2-3cm zltkasty hlien na nohavickach, na co mi moja doktorka povedala, ze moze ist o hlienovu zatku. Odporucate, pan doktor, sex aj po odchode hlienovej zatky? Odporucate aj brat Flor Feminu? Nehrozi riziko infekcie? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odchod hlienovej zátky nemá vplyv na možnosť mať pohlavný styk. Až ak by došlo k odtoku plodovej vody, je pohlavný styk nevhodný. Spomínaný voľnopredajný preparát na úpravu pošvovej mikroflóry si môžete aplikovať aj naďalej.

  • Skrátený krcok

    , Autor: Elies

    Dobrý deň pán doktor,
    Bola som hospitalizovaná kvôli skratenemu krčku. Som 27+1tt momentálny stav pri prepúšťaní bol dĺžka cervixu 24, 5mm, bez ICI. CK uzavretý. VB do 2cm. Bol mi odporúčaný kľudovy režim a Magnesium 3x1tbl. Je to podľa vás ešte stále vysoké riziko predčasneho pôrodu? Pri prepúšťaní mi nikto nespomenul zákaz pohlavného styku, myslíte že samotný orgazmus by mohol ohroziť dieťatko, resp. vyvolať pôrod?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vaginálny nález nie je až taký katastrofálny. Riziko predčasného pôrodu však existuje vždy. Ak Vám bol odporúčaný kľudový režim, predpokladá sa, že pohlavný styk vynecháte, prípadne ho budete obmedzovať.

  • Otehotnenie

    , Autor: Ľubo2

    Dobrý deň,
    Moja partnerka má obavy z toho že je tehotná aj keď úplný pohlavný styk nebol(4krát sa prešlo po povrchu) deň po tom dostala menzes,
    každopádne teraz(týždeň pred menzesom) sa jej zväčšili prsníky a zviditeľnili sa žily, je tehotná? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nedošlo k vaginálnemu pohlavnému styku, tehotná nebude. Zväčšenie prsníkov je pred menštruáciou normálne, je to súčasť predmenštruačného syndrómu. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môže partnerka realizovať tehotenský test. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach odporúčam navštíviť obvodného gynekológa.

  • Nízko položená placenta v 16tt

    , Autor: ZANAA

    Dobrý deň, prosím Vás som v 16tt a lekár mi povedal že mám placenta previa prekrývajúca krčok. Že šanca na to aby sa dala na správne miesto je 50 na 50. Chcem sa spýtať na Váš názor či v tomto týždni je naozaj placenta zle umiestnená, či sa mám obávať nejakých rizík nenavrhol mi PN len že nemám dvíhať ťažké a nemať pohlavný styk. Je šanca že sa placenta vytiahne pekne tam kam má? Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o centrálnu placentu praeviu, aj napriek zväčšujúcej sa maternici bude placenta prekážkou v pôrodných cestách. Ak sa jedná iba o čiastočnú vcestnú placentu, ktorá dosahuje vnútornú bránku a placenta je na prednej stene, je šanca, že sa vplyvom rastu maternice placenta vytiahne a nebude robiť prekážku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri vcestnej placente sa neodporúča mať pohlavný styk pre riziko krvácania. Tak isto sú limitované aj vaginálne palpačné vyšetrenia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruacie... pod otázka

    , Autor: 1sas1

    Dobry deň. Chcela by som sa opýtať posledný nechraneny pohlavny styk som mala 19.4.2022.Menštruaciu som dostala 29.4.2022 a 28.4 som bola na odber hcg krvi a výsledok bol 0...
    Teraz som mala dostať menštruaciu 27.5 a meška...
    Včera aj dnes som si robila test no test je negatívny..
    Je nejaká pravdepodobnosť že môžem byť tehotná ?
    Ďakujem


    A teraz po mesiacu by mi ukázal tehotensky test alebo nie ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak by ste otehotneli toho 19.4., tehotenský test by bol teraz pozitívny.