Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Teplota

    , Autor: Lola59

    Dobry den, zacinam 12tt, uz tyzden mam silnu nadchu, teploty 2 dni 38 stupnov, uzivam paralen. Moze to uskodit plodu? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Paralen užívaný v primeranom množstve zárodku neuškodí. Používať môžete aj väčšinu sprejov, či kvapiek do nosa. Odporúčam zvýšený príjem vitamínov a minerálov a dostatočný pitný režim.

Podobné otázky

  • Mozzarella/syr na pizzy

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň posledne dni ako tehotná obľubujem pizzu samozrejme bez húb a plesnivych syrov dávam si s mozzarellou a syrom a viem že mozzarella je nie vždy pasterizovana ale viem že pizza sa pečie pri vysokých teplotách tak sa chcem spýtať či je to bezpečné ďakujem? Čo sa týka listeriozy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak syr prejde tepelnou úpravou, nemusíte sa obávať. Negatívny vplyv na tehotenstvo to nebude mať.

  • Dovolenka v tehotenstve

    , Autor: Anonymprosim

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať ohľadom odporúčania na dovolenku v tehotenstve. Plánujem dovolenku vo februári (cca 22TT). Lety aj dlhé cestovanie celkovo zládam vždy dobre a nič mi nie je.

    Chcela by som sa spýtať Vás, odborníka, na nejaké odporúčané destinácie vo februári. Nechcem ísť niekam, kde je moc horúco ale ani moc chladno. Ideálna teplota, ktorú vyhľadávam je okolo 25°C.

    Spomeniem tu moje vybrané destinácie a poprosím Vás o odporučenie alebo o radu vhodnej destinácie: Maledivy, Seychely, Maurícius, Madagaskar, Kuba, Dominikánska republika, Zanzibar, Miami, Japonsko a podobné destinácie.

    Aký je Váš názor. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti je najvhodnejšie cestovať v II. trimestri, kedy môžete cestovať aj lietadlom. Čo sa týka vhodnej destinácie, je to skôr otázka na cestovnú kanceláriu, kde Vám vedia najlepšie povedať, v ktorej destinácii je v danom ročnom období aké počasie.

  • Listerioza

    , Autor: Nikuskas

    dobry den, vcera som zjedla bagetu a asi o dve hodiny nato som dostala krce v bruchu a tlak na to aby som isla na velku...3 krat sa aj podarilo...mala som 1. krat zvysenu teplotu 37,3...hnacky som nemala ani nemam...stale vsak pretevavaju tie krce, jest mi vsak chuti vsetko...doma mam 3. rocneho syna a rocnu dcerku ktoru este dojcim...myslite ze by sa mohlo jednat o listeriozu a mozem dcerku dojcit nadalej alebo mam podstupit nejake vysetrenia? dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin tráviacich ťažkostí môže byť viacero, hneď by som v tom nehľadal listeriózu. Môže sa jednať iba o krátkodobú črevnú virózu, prípadne Vám z nejakého dôvodu nesadlo jedlo. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ďalšie ťažkosti a teplota nie je nad 38.5°C, dojčiť môžete. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania, či dokonca zhoršenia tráviacich ťažkostí, opakovaných hnačiek, či zvracania kojenie obmedzte a navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás eventuálne v prípade potreby a nevyhnutnosti odošle k infektológovi.

  • Teplota

    , Autor: Bella123

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či si môžem dať na začiatku tehotenstva paralen( aspoň polovicu) ? Je to ešte take tehotenstvo ktoré nie je potvrdené ani gynekológom, večer ma začalo škriabať v krku, načo sa mi následne začala dvíhať teplota, keď som mala 38 a nedarilo sa mi ju zraziť zábalmi dala som si spomínaný liek. Zaujíma ma či je to bezpečne, a či tak môžem urobiť znova ak sa teplota vráti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri teplote je vhodné užiť Paralen. Paralen sa môže užívať aj počas celého tehotenstva, najmä ak prínos preváži riziko. Kľudne si môžete dať aj 2 až 3x jednu tabletku. Odporúčam tiež zvýšiť príjem tekutín aspoň na dva litre denne, do hrdla môžete užívať voľnopredajné pastilky. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí ďalších 48 hodín bude vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára. Čo sa týka datácie tehotenstva, z opisu mi nie je jasné, koľko Vám mešká menštruácia a kedy bol realizovaný tehotenský test. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Meskania menstruacie

    , Autor: Dianera

    Dobre ranko pan doktor,chcem sa vas opytat uz 4 d'en mi meska menstruacia,robila som si taky lacny prukovy test 2 v 1 a vysiel négativne. Vzdy pred MS chodim Casto n'a velku potrebu no teraz ma trapi skor zapcha a plynatost. Stale mam zahu, stale by som len spala, pobolieva ma podbrusko a aj krize no tie krize skor taky tlak pocitujem ako by mi tlacilo n'a cievu nachvilu to za boli a potom prestane par krat za den to pocitujem a castejsie chodim n'a malu potrebu. A ked mam dostat menstruaciu krcok mam nizko a makky lenze teraz je vyssie a tvrdy, uzavrety mliecny vodnaty vytok bez zapachu a bazalna teplota je 37,3°C.
    Poradte mi prosim co robit mam este cakat alebo ist k doktorovi,alebo urobit iny test? Mozem byt tehotna aj ked ten prvy lacny test neukazal pozitivitu? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel robiť najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená a nemá zmysel si takto skoro robiť tehotenské testy. Skoro realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne, aj falošne pozitívne. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Zárodok však musí vyrásť, aby bolo aj na USG niečo vidieť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva však potom navštívte Vášho obvodného gynekológa.