Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zvysene riziko preeklampsie

    , Autor: JO3

    Dobry den, rada by som sa poradila. Na NT ultrazvuku mi namerali hodnotu 1:143 co sa tyka zvyseneho rizika preaklampsie a povedali mi ze ide o hranicnu hodnotu kedze od pomeru 1:150 to beru ze je to v norme hodnota. Doktorka ktora mi screening robila povedala ze nech sa dohodnem s mojou doktorkou ci budem uzivat 100mg aspirinu alebo ostaneme pri sledovani. Tlak som mala skor nizky ako vysoky. Doktorka mi povedala nech aspirin beriem ale ked som si nasledne citala kontraindikacie, nie som o jeho uzivani uplne presvedcena. Chapem ze ide o prevenciu ale rada by som vedela ako by ste k mojej situacii pristupili vy ma zaklade nameranych hodnot.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú výsledky pozitívne vo vzťahu k zvýšenému riziku preeklampsie, je odporúčané preventívne užívanie kyseliny acetylsalicylovej. Rozhodnutie je však na Vás. Stav sa však bude aj naďalej sledovať.

Podobné otázky

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zvyseny tlak

    , Autor: Kejt85

    Dobry den,
    Od prveho trimestra mam zvyseny tlak a beriem dopegyt 3x1,magnerot a metoprolol 25mg a anopyrin.V 1 trim screeningu mi vyslo zvysene riziko preeklampsie. Pred tehotenstvom som nemala problemy s tlakom. Aktualne som 22+5 a tlak mi celkom skace. Posledne dni ked lezim, tak tlak sa drzi v hodnotach 110/80 ale akonahle doma umyvam riad alebo robim mensie domace prace, zacne sa mi tocit hlava a tlak je cca 130/90. Na interne chodim kazdych 6 tyzdnov ohladom upravy liekov. Myslite si ze je aktualne potrebne navysenie liekov alebo proste mam viac lezat a menej zatazovat telo ked vykonavam aktivitu. Je to nase prve dieta po 5 rokoch a ivf. Velmi sa nan tesime ale zaroven mame velky strach kedy preeklampsia prepukne.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlak krvi do 140/90 Torr sa berie ako normálny. Ak máte nasadenú liečbu a tlak krvi sa drží do 140/90 Torr, nie je potrebné navyšovanie liečby. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. To, že máte zvýšenú pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie ešte neznamená, že sa tak aj naozaj stane. Stav je potrebné pravidelne sledovať. Do 24. týždňa tehotenstva je pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie malá. Neskôr sa u Vás dá realizovať odber krvi na marker preeklampsie sFlt-1/PlGF, ktorý hovorí o momentálnom stave, ako aj o riziku rozvoja preeklamspie v nasledujúcich 4 týždňoch od času realizácie odberu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • hodnoty v 12tt po NT ultrazvuku

    , Autor: DiDi1989

    Dobrý deň,

    mám za sebou tzv. NT ultrazvuk, chcela by som sa opýtať či vám nasledujuce hodnoty pripadaju v norme, alebo je nejaký dovod na obavu.

    TT podla PM: 12+6
    MPA: 85,17 mmHg. (1,034MoM)
    Uterina artery PI: 2,1 (1.286 Mom)
    CEL: 64,3
    NT: 1,5
    NB: +
    akcia: +
    POhyby: +
    Doppler a.uterina 1.dx (URPI): PI: 2,35
    1.sin. : PI 1,94

    PAPP-A: 0,191 MoM
    TP: 3.6.2022

    pýtam sa, z dovodu že počas celého vyšetrenia mi doktor nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku a v zavere mi len oznamil ze mam zvysene riziko preeklampsie, ale poriadne mi ani nepovedal na základe čoho, nespytal sa ani či nejake lieky uzivam, len mi teda povedal, že mam uživať Aspirin 100mg pred spanim a to bolo všetko.
    Aky máte na to prosim názor vy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicylovej 100mg 1x denne až do 36. týždňa tehotenstva je preventívne vzhľadom k prepočítanému riziku na základe hodnôt jednotlivých parametrov. Hoci výsledky sú teraz v poriadku, podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev a už na základe prepočtu meraných parametrov sa dá vyjadriť k zvýšenému riziku rozvoja preeklampsie. Stále sa však bavíme iba o zvýšenom riziku. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Do budúcnosti sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor: klaudy2803

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93

    Záver: negatívny prvotrimestrálny skríning, plod bez zjavných štrukturálnych abnormalít

    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Výsledky

    , Autor: simona-6

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu. Hodnoty sú nasledovné : trizomie 21 - upravené riziko 1:18423, trizomie 18 - upravené riziko <1:20000, trizomie 13 - upravené riziko <1:20000, tieto hodnoty sa mi zdajú byť v poriadku, ale rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:60 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu?
    Výpočet rizika preeklampsie:
    Preeklampsie pred 34 týždňom - upravené riziko 1 :97
    Preeklampsie pred 37 týždňom - upravené riziko 1 :36
    Preeklampsie pred 42 týždňom - upravené riziko 1 :12
    Záver: negatívny prvotrimestrálny skríning, plod bez zjavných štrukturálnych abnormalít
    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre PE et FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri. - viete mi prosím vysvetliť túto poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké lieky a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vami napísaných výsledkov máte zvýšené riziko preeklampsie, nie je mi ale jasné, z akých vyšetrení. Odporúčaná Vám bola najnižšia dávka Aspirínu do 36. týždňa tehotenstva a eventuálne hematologické vyšetrenie. Vyšetrenie na včasnú predikciu Preeklampsie sFlt-1/PLGF je v súčasnosti považovaný za moderný a včasný marker preeklamspie. Ak sa u Vás objaví vysoký krvný tlak nad 140/90 Torr a sú splnené ďalšie kritéria, tento marker je veľmi nápomocný. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.