Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hodnoty v 12tt po NT ultrazvuku

    , Autor: DiDi1989

    Dobrý deň,

    mám za sebou tzv. NT ultrazvuk, chcela by som sa opýtať či vám nasledujuce hodnoty pripadaju v norme, alebo je nejaký dovod na obavu.

    TT podla PM: 12+6
    MPA: 85,17 mmHg. (1,034MoM)
    Uterina artery PI: 2,1 (1.286 Mom)
    CEL: 64,3
    NT: 1,5
    NB: +
    akcia: +
    POhyby: +
    Doppler a.uterina 1.dx (URPI): PI: 2,35
    1.sin. : PI 1,94

    PAPP-A: 0,191 MoM
    TP: 3.6.2022

    pýtam sa, z dovodu že počas celého vyšetrenia mi doktor nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku a v zavere mi len oznamil ze mam zvysene riziko preeklampsie, ale poriadne mi ani nepovedal na základe čoho, nespytal sa ani či nejake lieky uzivam, len mi teda povedal, že mam uživať Aspirin 100mg pred spanim a to bolo všetko.
    Aky máte na to prosim názor vy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicylovej 100mg 1x denne až do 36. týždňa tehotenstva je preventívne vzhľadom k prepočítanému riziku na základe hodnôt jednotlivých parametrov. Hoci výsledky sú teraz v poriadku, podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev a už na základe prepočtu meraných parametrov sa dá vyjadriť k zvýšenému riziku rozvoja preeklampsie. Stále sa však bavíme iba o zvýšenom riziku. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Do budúcnosti sa nebojte pýtať v prípade nejasností.