Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výter z pošvy

    , Autor: Monika0611

    Do rý deňom v 35 tyzdni tehotenstva a bol mi robeny vyter z posvy pri aerobnej kultivacii mi vyskočil nalez Lactobacillus species a Escherichia coli . Kedže moj osetrujuci lekar ma dva tyzdne dovolenku chcela by som sa informovat ci to predstavuje nejake nebezpecenstvo pre babatko . Popripade ci je potrebne zahajit nejaku liecbu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. E.Coli sa v pošve vyskytuje často, ale pri premnožení môže spôsobovať problémy. Je vhodné preliečenie podľa výsledkov citlivosti z kultivácie.

Podobné otázky

  • Žlto zelený výtok

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý deň, som v 21 týždni tehotenstva a spozorovala som posledné dva dni žltkastý výtok ale už jemne do zelena. Taká svetlá zelená krikľavá, vidno keď sa tak lepšie pozriem na bielom toaletnom alebo bielych nohavickach…viac žltej . Výtok do žlta som mala aj v prvom trimestry, kde som to riešila aj s mojou gynekologickou ktorá ma uistila, že to nieje nič zle pokiaľ nemám iné komplikácie. No a teraz ma vyplašila zase zmena farby . Lenže žiadne iné ťažkosti nemám . Nič ma nesvrbí, nič ma nebolí a ani ten výtok nejak nezapácha . Konzistenciu má tekutú až hlienovitú. Poradnu mam až za týždeň tak neviem či s tým počkať alebo radšej s tým ísť na pohotovosť pripadne volať hneď zajtra doktorke ak by to bolo niečo vážnejšie . Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zelený výtok by sa nemal vyskytovať. Môže sa jednať o infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, nie je iba kvôli tomu potrebné okamžite navštíviť tehotenskú pohotovosť. Odporúčam však v nasledujúcich dňoch navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí, realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a stanoví ďalší postup, či nasadí potrebnú liečbu.

  • Vysetrenie

    , Autor: Hliva

    Dobry den, chcem si dat vysetrit vajecniky prechodnost vajcovodov a celkovo aby sa moj gynekolog pozrel ci mam vsetko v poriadku na otehotnenie...je mozna kontrola aj cez menstruaciu alebo musim pockat kym uplne skonci ?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priechodnosť vajíčkovodov sa dá vyšetriť prakticky dvoma spôsobmi, jednou je metóda HyFoSy, čo je ambulantné ultrazvukové vyšetrenie, kedy nie je nutná hospitalizácia, ale je potrebný negatívny výter z pošvy a samozrejme sa to nerealizuje počas menštruácie. Toto vyšetrenie robia na viacerých pracoviskách, či centrách asistovanej reprodukcie, nie je to bežne realizované vyšetrenie na ambulancii obvodného gynekológa. Druhou, presnejšou metódou je laparoskopická chromopertubácia, čo je operačný výkon vrámci hospitalizácie v nemocničnom zariadení. Vrámci štandardného USG vyšetrenia na ambulancii obvodného gynekológa sa kontroluje maternica a pozerajú sa aj vaječníky. Keďže je to vyšetrenie realizované vaginálnou sondou, je vhodné ho realizovať mimo menštruácie. Pre bližšie informácie kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problémy po styku v tehotenstve

    , Autor: Biibbb123

    Dobrý deň, som v 18tt tehotenstva. Stále po pohlavnom styku, zvyknem mať začervenanú a opuchnutú vagínu, partner tiež sleduje pár hodín na to začervenanie, väčšinou to do pár hodín ustúpi, môže ísť o niečo vážne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne. Skúste si aplikovať do pošvy vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Ak budú ťažkosti pretrvávať, vhodné je navštíviť obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Zvonku si môžete natierať Canesten krém, rovnako tak ho môže používať aj Váš partner.

  • Výsledky z vyteru

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň robili mi výter z posvy a vyšlo mi nález Staphylococcus koaguláza negativny a Lactobacillus species. Tak som sa chcela opýtať či je to premna v tehotenstve (26tt) nebezpečne. Výter mi brali preventívne nie kvoli nejakým ťažkostiam. Ďakujem ha odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výter máte negatívny. Spomínané baktérie sa bežne vyskytujú v pošve a netreba ich liečiť. Nemusíte sa obávať.

  • Abrupcia placenty

    , Autor: Vierka

    Dobrý deň, mám 32 rokov a moje prvé tehotenstvo skončilo na začiatku 29 týždni. Tehotenstvo bezproblémové, neprekonaná žiadna choroba počas tehotenstva. Jediné lieky ktoré som brala bola kyselina listová a euthyrox 25 mg na štítnu žľazu. V nedeľu ráno som necítila pohyby ako zvyčajne a pociťovala som také sťahovanie bruška. Išli sme na pohotovosť a boli nám oznámené že bábätku už nebije srdiečko. Chlapček bol o dva týžne väčší ako by mal byť narodil sa 45 cm a 1590 g.Boli tam 2 lekarky ktoré povedali že nevedie prečo sa to stalo že na ultrazvuku nebolo nič vidno že predpokldajú uzlík na pupočáku alebo pravý uhol na pupočáku. Výsledok pitvy bol predčasné odlučenie placenty. Ja som vôbec nekrvácala ani nešpinila žiadne bolesti ani len náznak. To sťahovanie bruška mi povedali ze to su už prvé kontrakcie že bábätko je správne otočené a sa chystá same vonku. Že už mi začal pôrod. Predpokladám ze sa mohlo nieco stat v sobotu lebo už večer som necitila pohyby ale nie vždy vecer kopal ale rano kopal vzdy .Porodila som až v pondelok poobede na vyvolanie porodu kedže to strašne pomaly postupovalo. až do pôrodu som vôbec nekrvácala ani bolesti som nemala nejaké veľké .Pôrod bez komplikácií. Cyklus sa mi vrátil po štyroch týždňoch od pôrodu.Stretli ste sa už s niečím takým že pri odlučení placenty žena vobec nekrváca a nie je to vidno ani na ultrazvuku. Ked mu prestalo byť strdiecko už v sobotu a porodila som az v pondelok medzi tým by som nemala už krvacať zda sa mi že to je dlha doba.Na nete píšu že žena začne krvácať alebo má bolesti to mi povedal aj moj lekár Som opäť tehotná mám isť na nejaké špeciálne vyšetrenia aby sa to už neopakovalo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predčasné odlučovanie placenty je náhle vzniknutý stav, ktorý sa nedá dopredu predvídať. Pri čiastočnom odlučovaní placenty nemusí žena navonok vôbec krvácať, väčšinou je však prítomné krvácanie, ako aj intenzívne bolesti podbruška. Retroplacentárny hematóm medzi stenou maternice a placentou nemusí byť na USG vidieť, najmä pri starších USG prístrojoch. Špeciálne vyšetrenia na zabránenie abrupcie placenty neexistujú. Realizujte všetky štandardne odporúčané vyšetrenia prvého trimestra, ako aj PTS (prvotrimestrálny screening). Ak v histologickom náleze bola potvrdená aj infekcia, vhodné je realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.