Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Interne

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň dnes som bola v poradni som v 34tt sestricka mi vzala krv a vravela ze si mam prist pre vysledky v stvrtok a da mi aj sprievodny na interne vysetrenie nemam planovanu sekciu. Ide o vysetrenie ktore by mala absolvovat kazda tehotna v 3 trimestri ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie ani anamnézu, takže takto je ťažké sa vyjadriť bližšie, ale štandardne sa interné predoperačné vyšetrenie v 34. týždni tehotenstva nerealizuje. Pri nejasnostiach sa pýtajte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tep v tehotenstve

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň, pan doktor,

    chcem sa opýtať aký je normálny tep v tehotenstve. Vecerami mávam búšenie srdca a tep 90. Môže byt vyšší tep nebezpečný pre bábätko ?
    Začínam mat aj trosku väčší tlak na podbrušku, neviem či to môže mat nejaký súvis.

    Som na začiatku 5. Mesiaca.

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 90 pulzov za minútu je v norme, takže sa nemusíte obávať. 100 - 110 pulzov za minútu je hranica normy u tehotných žien. V tehotenstve sa žena rýchlejšie zadýcha, či rýchlejšie sa zvýši pulz. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach so zadýchaním, či búšením srdca bude vhodné realizovať interné vyšetrenie.

  • Zvyseny tlak

    , Autor: Kejt85

    Dobry den,
    Od prveho trimestra mam zvyseny tlak a beriem dopegyt 3x1,magnerot a metoprolol 25mg a anopyrin.V 1 trim screeningu mi vyslo zvysene riziko preeklampsie. Pred tehotenstvom som nemala problemy s tlakom. Aktualne som 22+5 a tlak mi celkom skace. Posledne dni ked lezim, tak tlak sa drzi v hodnotach 110/80 ale akonahle doma umyvam riad alebo robim mensie domace prace, zacne sa mi tocit hlava a tlak je cca 130/90. Na interne chodim kazdych 6 tyzdnov ohladom upravy liekov. Myslite si ze je aktualne potrebne navysenie liekov alebo proste mam viac lezat a menej zatazovat telo ked vykonavam aktivitu. Je to nase prve dieta po 5 rokoch a ivf. Velmi sa nan tesime ale zaroven mame velky strach kedy preeklampsia prepukne.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tlak krvi do 140/90 Torr sa berie ako normálny. Ak máte nasadenú liečbu a tlak krvi sa drží do 140/90 Torr, nie je potrebné navyšovanie liečby. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. To, že máte zvýšenú pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie ešte neznamená, že sa tak aj naozaj stane. Stav je potrebné pravidelne sledovať. Do 24. týždňa tehotenstva je pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie malá. Neskôr sa u Vás dá realizovať odber krvi na marker preeklampsie sFlt-1/PlGF, ktorý hovorí o momentálnom stave, ako aj o riziku rozvoja preeklamspie v nasledujúcich 4 týždňoch od času realizácie odberu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zamlčany potrat

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň, pán doktor minulý týždeň som vam pisala ze moj gynekolog nevidel akciu srdca dnes som bola znova a znova ho nevidel poslal ma na gyn.-porod. Odd nech sa na to pozri ci to nieje zamlcany potrat . Pozreli ma a pani doktorka videla male embryo vravela ze ci som nemohla otehotniet neskor ale nevidela to ruzovo kazala mi spravit si interne a anesteziologicke vysetrenie a ze mam prist 23.6 na vycistenie s tymi ze mi este spravi raz ultrazvuk... Moja otazka je preco sa to zamlcalo nekrvacam nespinim vobec ziadne priznaky na potrat.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Missed Ab, alebo teda zamlčaný potrat, je pomerne častým USG nálezom. Príčinu Vám nikto nepovie. Odporúčam po potvrdení zamlčaného potratu a doriešení stavu absolvovať hematologické a anesteziologické konzilium. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Ťažké dýchanie

    , Autor: zizzi

    Dobry den pan doktor, som v 28.tt a posledne dni sa mi tazko dycha, dokonca aj v lahu na ktoromkolvek boku. Niekedy to prejde samo, niekedy to trva. Stava sa mi to aj v sede, ci v stoji. Mam pocit, akoby mi obcas "podskocilo" srdce a vtedy sa musim poriadne nadychnut, vtedy tiez pocitim jemny tlak v krku, nie su to bezne arytmie, ktora som bezne pocitovala pri nervozite, toto je nieco nove. Babatko sa hybe o sto sest. Co sa tyka zeleza, gynekolog mi povedal, ze este som v norme a nemusim uzivat ziadne tablety. Je to bezna zalezitost? Interne vysetrenia aj EKG mi vysli uplne v poriadku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte ťažkosti bez ohľadu na polohu, je to skôr otázka na internistu kardiológa. Ak už ste mali arytmie aj pred tehotenstvom, počas tehotenstva sa môžu prejaviť aj v inej podobe a nepravidelne, čo EKG nemusí zachytiť v danej chvíli. Nebolo by na škodu urobiť aj Holter vyšetrenie, ak je aj EKG v poriadku. Nepoznám výsledky vyšetrení ani všetky okolnosti, preto sa neviem bližšie vyjadriť.

  • Hypotrofia - váha plodu

    , Autor: lenkatd

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, nakoľko ma môj gynekológ na poslednej poradni informoval, že váha dieťaťa sa mu na 34 tt nevidí - 1600 gramov a v tehotenskom preukaze mám zapísané hypotrofia - či sa mám nejako výrazne obávať a stresovať. Pre objasnenie, plod bol od začiatku menší, avšak doteraz ma lekár stále ubezpečoval o tom, že je to v norme aj vzhľadom na mňa (prvorodička, 28 rokov, 158 cm, začiatok tehotenstva s váhou pod 50 kg - aktuálna váha 56,2 kg, pri narodení som sama vážila 3020g/49cm). Stehenná kostička bola od začiatku menšia, v 30 tt sme mali 1200 gramov = čiže bábo/dievčatko priberá (ale evidentne svojim tempom, ktoré už podľa môjho gyn. nie je dostatočné). Lekár mi kázal "poctivo brať lieky" = 1x denne Anopyrin, 2x denne Oxyphillin, 2x denne Magnerot a polyvitamíny keď nechcem ísť ležať do nemocnice + poslal ma na interné vyšetrenie "ak by bolo treba operovať". Nič viac mi o tom nepovedal i keď som argumentovala aj možnou odchýlkou na ultrazvuku a pod. Sama sa cítim v poriadku a stravujem sa normálne. Prosím, čo si o tom myslíte a čo mi odporúčate? Lebo aktuálne som z celej situácie dosť vystresovaná. Termín pôrodu mám od začiatku určený na 6.1.2019 (teda neviem či mi ten tt vôbec sedí). Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti najprv vylučujeme všetky možné patológie až potom sa po vylúčení zhodnotí, že plod je konštitučne menší. Nemusíte sa obávať ani stresovať. Dodržujte odporúčania Vášho obvodného gynekológa.
    Anopyrin neodporúčam užívať, keď ste už v 34 týždni tehotenstva, ale poraďte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Váš stav pozná najlepšie a vie o Vás naviac. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.