Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Staphylococcus aureus v pošve v tehotenstve môže spôsobiť predčasný pôrod

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň,
    vo výtere z pošvy mi vyšiel zlatý stafylokok a kvasinky +. Som v 35 týždni tehotenstva. Chcem sa opýtať či sa stafylokok lieči alebo či sa normálne nachádza u žien v pošve? Lekár mi predpísal macmiror do pošvy no to predpokladám že na kvasinky. Môže stafylokok spôsobiť predčasný pôrod poprípade môže ohroziť dieťatko pri narodení ? Pri pôrode sa podávajú antibiotiká ? Lieči sa vôbec stafylokok zistený z vyteru z pošvy ?Prosím skúste mi k tejto téme trošku viac napísať a vysvetliť pretože môj gynekológ mi k tejto téme nič nepovedal.
    Ďakujem Vám krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror je preparát na liečbu bakteriálnych aj kvasinkových infekcií. Nález zlatého stafylokoka v pošve nie je úplne raritný. Antibiotická liečba pred počas pôrodu sa podáva v prípade pozitivity na Streptococcus agalactiae (GBS), nie Staphylococcus aureus. Nemusíte sa obávať. Užívajte predpísaný preparát. Aplikovať si môžete aj vaginálne probiotiká.