Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Škrátenie krčka

    , Autor: maja1611

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som sa opýtať, som v 34 tt. a na poslednej poradni som mala takéto výsledky:
    hrdlo vzadu chabé 1 cm, VB pre prst vnútorná pre špic, Uterus 3pnp normostatický OOP .... sú tieto hodnoty krčķa na tento tt zlé? Doktor mi povedal, že na hospitalizáciu to zatial nie je. No mám obavu a strach. ĎAKUJEM za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých výsledkov vyšetrení, USG nálezov, cervikometrie, progresie nálezu, subjektívnych ťažkostí. Takto sa Vám neviem jednoznačne objektívne vyjadriť. Ak Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení a okolnosti, usúdil, že bude stačiť kľudový režim a hospitalizácia nie je nutná, postupujte podľa jeho odporúčaní. Samozrejme, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Skrátenie krčka maternice (21tt)

    , Autor: Romana123

    Dobrý deň, som v 21. týždni tehotenstva. Na kontrole mi doktorka oznámila, že mám skrátený krčok maternice a odporučila mi dodržiavať kludový režim. Pokračujem s užívaním magne B6 forte (2 tbl denne) + doktorka mi naviac predpísala Progestanelle 1tbl/denne. Mám občasne kŕče v podbrušku. V tehotenskej knižke mám poznačené niečo ako CERVIX 3+ ( neviem či som to dobre precitala) dĺžku krčka maternice mi nespomínala. Je možné v mojom štádiu absolvovať aspoň krátke prechádzky, pripadne mám dodržiavať striktný režim na lôžku až do nasledujúcej kontroly, ktorá je o dva týždne. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, ani bližšie okolnosti, ťažko je sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nebola odporúčaná hospitalizácia, predpokladám, že krátke prechádzky môžete mať. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Bez funnelingu

    , Autor: Lenka62

    Ešte som chcela reagovať na Vašu odpoveď. Nález mám bez funnelingu (skratenie krčka na 29mm) Odporúčate teda normaly kludovy režim rozumiem ako ležanie? Nemusim byť v polohe s panvou a nohami do hora? Lebo táto poloha je dosť nepríjemná.
    Vopred ešte raz ďakujem.
    26. 11. 2020 (20:17) , Autor:
    Dobrý deň. Chcela by som sa s vami poradiť. Momentálne som v 31+2tt (po vysetreni u môjho lekára je dieťa 32+4, váha cca 2060g) od začiatku tehotenstva mám problémy s tvrdnutim brucha beriem aj horčík,mala som opakované robené stery- negatívne. Do teraz bol krcok v poriadku ale po dnešnom vyšetrení sa za dva týždne skrátil o 1cmm aktuálne má 29mm. Plodovej vody mám dostatok. Nie je v tomto prípade dôvod na moju hospitalizáciu? Mám nariadeny pokojovy režim. Chcem sa opýtať ako si viem doma zabezpečiť Trendelenburgovu polohu? Stacia len vankúše pod stehná? Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, nie je dôležitá iba samotná dĺžka krčka, ale aj jeho otváranie zvnútra, tzv. funneling. Ak u Vás nie je prítomný funneling, 29 mm dĺžka krčka je v absolútnom poriadku. Trendelenburgova poloha je v dnešnej dobe viac menej obsolentná, vo Vašom prípade na ňu ale aj tak nie je dôvod. Pokračujte v nasadenej liečbe a kľudovom režime. Pri zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte celý deň iba ležať, ale zbytočne sa nepremáhajte. V Trendelenbuegovej polohe nemusíte ležať. Ak je krčok uzavretý a dlhý 29 mm, je to v poriadku. Ako som už spomínal, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátenie krčka - viacplodove tehotenstvo

    , Autor: Babsy

    Dobrý deň, rada by som poznala Váš odborný názor na moju situáciu. Momentálne začínam 24tt s dvojvaječnymi dvojičkami. 5 dní dozadu ma hospitalizovali, keďže sme šli na pohotovosť s kontrakciami a silným tvrdnutím bruška. Zistili mi skrátený krčok na 22mm. Krčok je mäkký, vnútorná bránka zatvorená, vonkajšia otvorená. Nasadili mi 4x2tbl magnézia, 2x denne infúzie s magneziom, 2x2tbl vaginálne utrogestan a samozrejme kludovy režim. Po týchto opatreniach mi kontrakcie aj tvrdnutie prestalo, resp sa znížilo na minimum.
    Prvé tehotenstvo bolo tiež predcastne - v 32tt som sa začala otvárať, porodila som ale 34+ zdravého chlapca. Teraz mi robili kultiváciu - negatívne aj zisťovali CRP- nebolo zvýšené. Chcem sa spýtať či je možné za týchto okolnosti donosit deti do nejakého bezpečného týždňa, aj keď som ešte len v 24 tt a už mám komplikácie. Je to veľmi zle? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, viacplodové tehotenstvo je už od samého začiatku rizikové. A čo sa týka datácie tehotenstva, u dvojičiek sa už 36. týždeň tehotenstva berie ako termín. Existuje šanca, že donosíte plody do týždňa zrelosti. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná.

  • Pichanie

    , Autor: Iva688960

    Dobrý večer
    Už týždeň mam problémy s ostrým pichanim v oblasti pupku a v pošve. Som v 11 týždni tehotenstva. Čím by to mohlo byt spôsobené? Pri sone by lekár problémy s krčkom videl však?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v podbrušku môžu súvisieť so zväčšujúcou sa maternicou. Nemusí sa jednať o nič vážne. Vrámci ultrazvukového vyšetrenia by skrátenie krčka maternice malo byť viditeľné. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • skracujuci sa krcek maternice

    , Autor: juliett7

    Dobry den, chcela by som sa opytat, na Vas nazor. Som v 30 tyzdni tehotenstva. Citim tlaky v podbrusku, akoby ma vsetko tlacilo a niekedy mam problem aj chodit, lebo mam pocit, ze dietatko mam velmi nizko. Moja gyn. tvrdi, ze vsetko je v poriadku, no ja som navstivila aj ineho gyn. a ten mi po palpacnom vysetreni povedal, ze krcok mam skrateny na pol phalanga a ze by bolo najlepsie, keby som bola hospitalizovana, a ze mam mat kludovy rezim, aby to dalej nepostupovalo. Chcem sa spytat, ci je mozne, aby moja gyn. tvrdila, ze vsetko je v poriadku a iny gyn. mal uplne iny nalez?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite by sa to nemalo stať, aj keď je vaginálne vyšetrenie do určitej miery subjektívne takýto rozdiel by sa v praxi určite nemal vyskytnúť. požiadajte lekárku o opakované vyšetrenie, prípadne lekára na klinike, ak máte bolesti a ste len v 30 týždni tehotenstva, nie je dôvod na vyčkávanie a ak sa skrátenie krčka maternice potvrdí je nutná hospitalizácia.