Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,662 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Bez funnelingu

    , Autor:

    Ešte som chcela reagovať na Vašu odpoveď. Nález mám bez funnelingu (skratenie krčka na 29mm) Odporúčate teda normaly kludovy režim rozumiem ako ležanie? Nemusim byť v polohe s panvou a nohami do hora? Lebo táto poloha je dosť nepríjemná.
    Vopred ešte raz ďakujem.
    26. 11. 2020 (20:17) , Autor:
    Dobrý deň. Chcela by som sa s vami poradiť. Momentálne som v 31+2tt (po vysetreni u môjho lekára je dieťa 32+4, váha cca 2060g) od začiatku tehotenstva mám problémy s tvrdnutim brucha beriem aj horčík,mala som opakované robené stery- negatívne. Do teraz bol krcok v poriadku ale po dnešnom vyšetrení sa za dva týždne skrátil o 1cmm aktuálne má 29mm. Plodovej vody mám dostatok. Nie je v tomto prípade dôvod na moju hospitalizáciu? Mám nariadeny pokojovy režim. Chcem sa opýtať ako si viem doma zabezpečiť Trendelenburgovu polohu? Stacia len vankúše pod stehná? Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, nie je dôležitá iba samotná dĺžka krčka, ale aj jeho otváranie zvnútra, tzv. funneling. Ak u Vás nie je prítomný funneling, 29 mm dĺžka krčka je v absolútnom poriadku. Trendelenburgova poloha je v dnešnej dobe viac menej obsolentná, vo Vašom prípade na ňu ale aj tak nie je dôvod. Pokračujte v nasadenej liečbe a kľudovom režime. Pri zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte celý deň iba ležať, ale zbytočne sa nepremáhajte. V Trendelenbuegovej polohe nemusíte ležať. Ak je krčok uzavretý a dlhý 29 mm, je to v poriadku. Ako som už spomínal, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Predčasný pôrod

    , Autor:

    Dobrý deň, som treťorodička, aktuálne 33.týždeň. Pociťujem veľmi silný tlak nadol - na rodidlá. Niekedy nemôžem urobiť ani krok. Správa z nemocnice
    vag: vonkajšia bránka pre prst, palpačne hlavička plodu nalieha pevne ale nefixuje sa, nevstupuje
    sono: cervix dĺžky 3,8 mm, Valsav negat, bez funnelingu, hlavička plodu nalieha, na oblasť VB netlačí.
    Kultivácia a aj krv v poriadku. Nariadené užívať magnezium, Utrogestan perorálne 2-0-2 a polygynax na večer. Chcem sa opýtať je potrebné toto všetko užívať? A najmä utrogestan perorálne, keď mi je z neho maximálne nevoľno? Hrozí mi predčasný porod? Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že dĺžka krčka je 3,8 cm a nie mm. Utrogestan sa dá užívať aj vaginálne, ak je Vám z neho po užití zle. Neznepokojujte sa. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan v 20.tt

    , Autor:

    Dobrý deň, pán doktor,
    prosím Vás o informáciu. Som v 20.tt, pri usg mi lekárka namerala aktívnu časť krčka s hodnotou 39 mm (bez funnelingu). Ako prvorodičke sa jej táto hodnota zdala byť nízka, preto mi predpísala Utrogestan 200mg vaginálne kapsule. Chcem sa opýtať, či je nutné v takýchto prípadoch progesterón vôbec užívať a ak áno, či je tu možnosť vysadenia alebo je potrebné ho užívať už do konca tehotenstva. Ešte ma zaujíma, či užívanie Utrogestanu v takejto dávke predstavuje nejaké riziko pre plod. Ďakujem Vám vopred za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nález nie je katastrofálny, ale ako prevenciu zabránenia prípadnej progresie vaginálneho nálezu sa Utrogestan v spomínanej dávke štandardne užíva. Nemusíte sa báť, negatívny vplyv na plod to nemá. Určite sa neužíva do konca tehotenstva, maximálne do ukončeného 34. týždňa tehotenstva.

  • Bolesti v panve

    , Autor:

    Dobry den.
    U mojej gynekologicky som mala vaginalny nalez v 28tt+4 : skrateny krckok skrateny na 2cm,polotuhy, vonkajsia branka na spic prsta,distendovany dolny segment.
    Co sa tyka usg hodnoty su: PPH, post II, akcia+, pohyby+, euhydramion, placenta bez zn. Odlucovania,cervikometria 37mm, bez funnelingu.

    Moja otazka sa tyka toho, ze mam velke bolesti v spodnej casti v okoli panvy, pri posve, citim velky tlak a to najma pri chodzi, otacani pocas spanku, pri zdvihnuti nohy. Je to v poriadku? Co to moze prosim Vas sposobovat?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa Vami uvedených hodnôt je všetko v poriadku. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako pobolievanie v podbrušku. Ak však máte silné bolesti v lonovej spone, môže sa jednať o symfyzeolýzu.

  • strach o dieta

    , Autor: sendy111

    dobry den pani doktorka chcem sa opytat som v 25 tyzdni tehotenstva a lezala som v nemocnivi na bolesti brucha ktore neskor presli,doktor mi napisal ze mam hrdlo mierne skratene na 1,5cm a doteraz som mala 2,5cm.a sonda je 39mm bez funnelingu to znamena nieco zle?a este nasli mi bakteriu v posve-lactobacillus species a nejake pomnozenie aerobnej kultivacie escherichia coli.bojim sa o dieta je to vazne so mnou?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vôbec sa nemusíte obávať. Hoci palpačný vaginálny nález je hrdlo 1,5 cm, dôležitý je nález pri ultrazvukovom vyšetrení - ako píšete sondou je to 39 mm, čo je fajn, to že je to bez funnelingu znamená, že sa krčok neotvára pri zvýšenom tlaku, taktiež dobrý znak. Lactobacillus v pošve je ochranná flóra, E colli je potrebné preliečiť. Doporučujem každopádne sa viac šetriť a pravidelne navštevovať poradňu.