Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sanca

    , Autor: micka1992

    dobry den chcem sa spitat kedy je mozne si urobit test od pohlavneho styku dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr pri meškaní menštruácie 14 dní. Skôr to objektívne nemá zmysel.

Podobné otázky

  • otehotnenie s kondómom

    , Autor: Anne789

    Dobrý deň, chcela by sa opýtať… s priateľom sme mali pohlavný styk na moje plodné dni a vždy “používame dvojitú ochranu” - kondóm, a vysunutie tesne pred vyvrcholením. Tentokrát to však priateľ nestihol a spravil sa do kondómu ale vo mne (nie hlboko pretože sa to stalo ako do mňa chcel opäť vošiel) Kondóm som skontrolovala a na dotyk a pohľad okom bol nepoškodený a plný. Tabletku po som nevzala no mám obavy, je nejaká šanca, žeby som mohla otehotnieť? Ďakujem za odpoveď…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku s kondómom, ak navyše nedošlo k jeho poškodeniu, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Dobrý večer, priateľka mala posledný den ovulácie a nam sa pretrhla ochrana a všimli sme si až keď bolo po. Priateľka zobrala do 13h tabletku, takisto sa lieči na štítnu zliazu + takisto ma menšiu nadváhu. Chcem sa opýtať aká je tam cca šanca že bude/nebude tehotná ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola tabletka núdzovej antikoncepcie užitá včas a správne, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Záleží však od ďalších viacerých okolností, či už k ovulácii došlo alebo ešte nie, či aký preparát bol použitý.

  • Sex

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás kvôli názoru... Dňa 31.12 som večer mala nechránený sex a ejakulat bol vystrieknuty mimo mňa... Muž si penis neumyl išli sme spať... Na ďalší deň ráno bez vymočenia či umytia penisu sme mali nechránený sex.. Moja otázka znie... Môžem byť tehotná? Dňa 3.1 večer som užila "tabletku po".. Aká je šanca že budem tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ak ste stihli užiť tabletku núdzovej antikoncepcie, ktorá má účinnosť do 72 hodín od styku, pravdepodobnosť tehotenstva je malá, ale nie nulová. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo po UPT

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň, rada by som vedela kedy je vhodne znovu otehotnieť po umelom prerušení tehotenstva zo zdravotných dôvodov v 17tt? Zároveň by ma zaujímalo, aká je sanca žeby sa nám následne mohlo narodiť zdravé dieťatko, keď naše predchádzajúce malo downov syndróm. Naše prvé dieťa je úplne zdravé, šikovne. Porodila som ho v tridsiatke. Tento rok budem mat 32, viem že riziko sa vekom zvyšuje ale v našej rodinnej anamnéze mojej či manželovej nebola zaznamenaná žiadna genetická porucha. Obaja s manzelom sme zdraví. Nemali sme ani žiadne zdravotne problémy. Na genetike nám bolo povedané že to bola zrejme blba náhoda avšak nepýtala som sa v tom rozpoložení na ďalšie tehotenstvo a ak je pravdepodobnosť žeby sme mohli mat opäť zdravé dieťa bez tehotenských komplikácií ako pri prvok dieťati.
    Za odpoved vopred ďakujem.
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ja si podľa daných okolností myslím, že došlo len k blbej zhode náhod. Niekedy sa to stane, pritom partneri sú úplne zdraví. Šanca na fyziologické tehotenstvo a zdravé dieťa je veľmi vysoká. Určite je však potrebné dopriať maternici niekoľkomesačnú pauzu, aspoň 3 menštruačné cykly a následne sa môžete začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred plánovaním tehotenstva začnite s užívaním kyseliny listovej v dávke 400ug denne.

  • Nízka hmotnosť plodu

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na veľkosť plodu v danom týždni.
    Na poradni ma gynekologička vystrašila veľkosťou a hmotnosťou plodu. Vraj má budú musieť hospitalizovať a pozorovateľ, v najhoršom budem musieť podstúpiť cisársky.
    Namerané hodnoty na 30+3tt.:
    BPD 76/30+5
    FL 57,3/30+0
    FAC 23/27+3
    PI 0,9
    RI 0,5
    Hmotnosť 1270 gramov.

    Následne má odoslali na kontrolné vyšetrenie do nemocnice kde mi povedali, že hmotnosť je na daný týždeň normálna, že nejde o UIGR a deti môžu mať menší obvod bruška. Hospitalizáciu zamietli s odôvodnením, že rast je síce na hranici ale stále v normále s prisnejsou kontrolou a to každý týždeň.
    Namerané hodnoty:
    BPD 77/31+1
    HC 272/29+5
    AC 227/27+0
    FL 57/29+6
    Hmotnosť 1250gramov....10 percentil
    AU PI 1.02 N
    AU RI 0,63 N
    MCA PI 1,78 N
    MCA RI 0,78 N
    CPR 1.75 N 21 percentil.

    Prosím Vás aký je Váš názor? Mám strach keďže sa bojím najhoršieho, že sa malému môže niečo stať ( respektíve úmrtie plodu), hlavne z dôvodu, že názory dvoch doktorov sa líšia. A aký je rozptyl percentilu, keď mi povedali, že 10 je hraničný? Nemôže dôjsť k zástave výživy bábätká? Aká je šanca prežitia plodu v tomto týždni?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa môžete úplne ukľudniť, pretože nie je dôvod na obavy. Prietoky sú v poriadku, teda plod je dostatočne a dobre vyživovaný. Vnútromaternicové zaostávanie plodu v raste (IUGR) znamená zaostávanie, teda veľkosť plodu, o 3 až 4 týždne od aktuálneho týždňa tehotenstva. Aj keď je obvod bruška na hranici normy, nie je prítomné symetrické zaostávanie v raste a prietoky v pupočníku, ako aj funkcia placenty sú v poriadku, teda nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Patológia je pod 5 percentil, nad 5. percentil je norma. Teoreticky, čím vyšší percentil, tým je pravdepodobnosť nedostatočnej funkcie placenty nižšia. U Vás je výsledok 21 percentil. Nevidím preto dôvod, prečo by malo dôjsť k zástave výživy plodu, ani k predčasnému ukončeniu tehotenstva. Nezamýšľajte sa zbytočne nad otázkami v zmysle prežitia plodu. Je potrebné pravidelné sledovanie a podľa výsledkov a nalezov sa bude priebežne postupovať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.