Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bakterie

    , Autor: Katkacer92

    Zdravim Vas, pan Doktor,

    mala by som na Vas otazky, ak dovolite, som zvedava na Vas nazor. Som tehotna v 33tt. Cca v 4-5 mesiaci mi dr zistila bakterie (neviem ake, tolko mi povedala, ze mimo tehotenstva su OK, ale v tehotenstve ich treba preliecit), a dala mi dalacin krem. Po kontrolnom odbere mi zistila enterokokus faecalis. Dala mi nato macmiror na 12 dni. Pri kontrolnom odbere tato bakteria sa rozmnozila viac. Nato mi dala ampicilin cipky na 12 dni. Na kontrolnom odbere mi zistila okrem tejto faecalis uz aj e coli. Pytala sa, ci mi ma dat zas ATB. Dohodli sme sa, ze si budem vkladat probioticke cipky (tie som pocas tehotenstva vobec neuzivala). Nedavam si ich uz kazdy den, lebo niekedy ma stipe po nich. Inak som nemala ziadne problemy nikdy. Iba mi nasla tieto bakterie. Raz som mala take jemne svrbenie, ale to ampicilinom preslo. Mam aj hemoroidy, ale pouzivam fine6, a sa krasne zmensuju, podla Dr tieto bakterie su sposobene prave hemoroidmi. Zadok si umyvam dettol tuhym mydlom, zenske partie iba vlaznou vodou.

    Pan doktor, kedze uz neliecime antibiotikami tieto bakterie, nemozu babatku skodit? Uzivam cez usta probio uz rok, a zo spodu teraz stale ine. Gynolact, gynimun. Viete mi poradit este nejake probiotika v tehotenstve? Pred tehotenstvom som pouzivala floragyn, ale neviem, ci to je bezpecne v tehotenstve.

    Dakujem velmi za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis, ako aj e.coli sa bežne vyskytujú v tráviacom trakte, v pošve sa nachádzajú tiež, keďže konečník je v blízkosti pošvy, no ich výskyt je potláčaný vaginálnou mikroflórou. Áno, hemorrhoidy majú často vplyv na zanesení infekcie a to aj napriek maximálnej snahe ženy o intímnu hygienu. Vaginálne probiotiká sú veľmi dobrá vec, no veľmi málo žien o nich vie. Väčšinou užívajú iba klasické probiotiká, ktoré pôsobia v tráviacom trakte, no na pošvu nemajú vplyv. Skúste si občas realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, v tehotenstve sa môžu tiež realizovať, takže sa nemusíte obávať. Čo sa týka samotných vaginálnych probiotík, na trhu je ich enormné množstvo, niektoré môžu u žien spôsobiť pálenie, či svrbenie, preto je potrebné preparáty skúšať. Každej žene vyhovuje iný preparát, v lekárni Vám budú vedieť poradiť viac. Treba tiež povedať, že častým antibiotickým liečením vaginálnej infekcie sa prehlbuje bakteriálna vaginóza, teda dôjde k úplnému zlyhaniu prirodzenej vaginálnej mikroflóry, preto je vhodné po každej antibiotickej liečbe užívať aj vaginálne probiotiká. Za predpokladu, že si budete realizovať vaginálne výplachy a užívať niektoré z vaginálnych probiotík, sa upraví vaginálna mikroflóra, ktorá potlačí baktérie, ktoré sa v pošve môžu zanesením z konečníka vyskytovať. Spomínaný Floragyn užívať môžete aj počas tehotenstva.

Podobné otázky

  • Gynexid vag.čapíky v tehotenstve

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či užívanie vaginálnych cipkov Gynexid sú vhodné, resp. bezpečné v tehotenstve (28.tt) , či neohrozujú plod.
    Opakovane pozit kultivácie (Klebsiella) predpísané lekárom.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne spomínaný preparát nepoznám. Výrobca vaginálnych čapíkov Ginexid neuvádza údaje o bezpečnosti ich podávania u tehotných žien. Prítomnosť tejto baktérie v pošve nevyžaduje za každých okolností liečbu, niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami, napríklad Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte alebo kontaktujte.

  • Vytok

    , Autor: Katka177

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 23tt a mávam trocha výtok je skôr mliečny. Doktorka mi vzala aj výter a bolo všetko v poriadku. Je to normálne mať taký výtok v tehotenstve? Som prvorodička.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to byť v poriadku. Nie každý výtok je patologický. Ak sa jedná o mliečny výtok s mierne kyslastým zápachom, jedná sa pravdepodobne o “premnožené” laktobacily, čo sú dobré baktérie v pošve. Ak bol výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie negatívny, nemusíte sa obávať. Môžete si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, čím zmiernite daný výtok. Odsledujte si to.

  • Liečba- enterococus

    , Autor: Slavomíra123

    Dobrý deň pan doktor, som v 35.t. tehotenstva, a keď som bola po výsledok z vyteru po poslednej poradni, tak mi vyšiel enterococus, vraj som ho mala v žalúdku a ukazal sa aj v pošve. Dostala som lieky Macmiror 500, a napadlo mi, či som si toho bacila nemohla uz preliecit antibiotikami. Lebo v deň, keď som bola na vyter, tak som začala brat antibiotiká (Amoksiklav) predpísané vseobecnou lekárkou na kašeľ. Moja gynekologička o tom nevie, nemohla som sa jej na to opýtať. Na vytere bola iná p. doktorka. Tak sa chcem uistiť, či nebudem brat zbytočne ďalšie lieky. Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti vykultivovanej baktérie - enterococa - na antibiotiká. Osobne si myslím, že užívanie Amoksiklavu postačuje a do pošvy už nie je potrebné aplikovať si Macmiror, ale skôr vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry, najlepšie večer pred spaním na noc.

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: MirkaP

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus je baktérie bežne sa vyskytujúca sa v čreve a do pošvy sa dostane najčastejšie zanesením pri styku, toalete alebo nesprávnej hygiene. Ak ste otvorená na 3 cm, o funnelingu, teda vnútornom otváraní sa nedá hovoriť, keďže ste už podľa opisu otvorená. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin predčasného otvárania sa v takomto pomerne nízkom týždni tehotenstva môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky všetkých vyšetrení, či okolnosti, preto sa Vám takto, iba na základe nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie bližšie vyjadriť.

  • Zvýšené leukocyty v moči

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor.
    Bola mi nameraná zvýšená hodnota leukocytov v moči (40). Nemám žiadne ťažkosti, problémy s močením, pálenie, rezanie, preto ma to prekvapilo. Som v 16. týždni tehotenstva. Čo môže táto hodnota znamenať? Za reakciu ďakujem a ostávam s pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne zvýšená hodnota leukocytov moči nemusí znamenať absolútne nič a v tehotenstve je pomerne častá. Dôležité sú však aj ostatné výsledky vyšetrení. Ak sa v moči nenachádzajú červené krvinky, či baktérie a vyšetrenie krvného obrazu a CRP je v norme, malo by to byť v poriadku. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.