Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hemeroidy

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    mozem sa opytat, ci mozem v tehotenstve 32tt uzivat olej na hemeroidy fine6? Je to antibakterialny prirodny olej s alkoholom asi.

    Mala som avenoc, ale hemeroid mi rastie.. A robi mi bakterie v posve :(

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najlepších liečbou hemoroidov je lokálna aplikácia čapíkov a krému, prípadne krátkodobé užívanie Detralexu. Spomínaný prípravok je na lokálne použitie, môžete ho používať, tiež však nie dlhodobo.

Podobné otázky

  • Zohnutie

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spytat dnes som robila taky ukon potrebovala som si natriet konecnik ako mam hemeroidy a dosť silné lebo velmi krvacaju tak som sa postavila proti zrkadlu zadkom a chrbtom a aby som si videla konečník tak som sa predklonila a pomedzi nohy som mala hlavu bola som predklonena a pozerala som sa do zrkadla a natrela sa akoze celkom akrobaticky kusok ale zial inak som to nevedela lebo vzdy som sa natrela inde a nepomahalo to manzel nie je doma tak ja len ci sa nemohlo nieco stat? Alebo či je dôvod na obavy viem že tehotenstvo nie je choroba ale iste úkony sa neodporúčajú som 23 tt. Dúfam že som to opísala dosť presne chcem len vedieť či som mohla niečo spôsobiť alebo môžem by v kľude ? Po Tom úkone ma zapichalo v bruchu ale už je všetko ok

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, platí to, čo som Vám už písal. Ak budete pokojnejšia, vyhnite sa podobným úkonom. Hemoroidy sa dajú ošetriť a natrieť aj “naslepo”.

  • Časté palpačne vyšetrenia

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň chcem sa ešte spýtať tento týždeň som bola kvôli krvácaniu 4 krát po sebe v jeden týždeň každý druhý deň palpačne vyšetrená všetko bolo ok preukázalo sa že išlo len o hemeroidy zároveň som však dostala zápal pošvy. No otázka znie môže toto časté palpačne vyšetrenie poškodiť krcok a uškodiť alebo mohlo to uškodiť? Samozrejme vedeli že bola som vyšetrená toľko krát len či je dôvod sa obávať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, gynekologické vyšetrenie, aj keď realizované každý deň, nemá vplyv na tehotenstvo. Nemusíte sa obávať.

  • Gynimun protect

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň som v piatom mesiaci a tento týždeň som bola tri krát na pohotovosti kvôli krvácaniu nakoniec sa zistilo že sú to hemeroidy ale keďže má stále vyšetrovali aj palpacne mám celkom podráždenú pošvu keďže ešte vkladám ráno večer progesteronelle tak som sa chcela spýtať či smiem používať gynimun protect ako probiotikum na vaginálnu flóru medzi tými progesteronelle cez obed ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si aplikovať vaginálne probiotikum medzi dávkami Progesteronelle.

  • Veľká potreba

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor musím sa ešte opýtať na jednu otázku snažím sa brat vlákninu jesť veľa ovocia zeleniny aj tak mám veľmi tuhú stolicu niekedy aj 4 dni nejdem má toaletu a mám hemeroidy. Dnes som cestovala dlhsie autom a potom sa mi dalo ísť na veľkú potrebu veľmi to tlačilo tak som šla avšak aj keď som silno tlačila nešlo to úplne von bolo to veľmi tuhé bolestivé a nepríjemné lebo ani von ani dnu nič šla som do sprchy že to vyplachnem ale nešlo to tak som si v zúfalstve čupla do podrepu a vytiahla to prstami ručne čiže som musela do análneho otvoru dať prsty bolo to veľmi nepríjemné no neskutočne sa mi uľavilo na podiv som nemala krvácanie no bolo to tvrdé ako cement hneď som sa poriadne umyla a dala si preparation H a masť z dubovej kôry okolo konečníka. Samozrejme má hneď doma začali strašiť že nesmiem byť v podrepe a tlačiť ale ja som to nerobila dlho len som sa snažila skrátka dostať zo seba stolicu ktorá sa tam zasekla a dosť nepríjemne....okrem toho mi povedali že nesmiem si dávať prsty do análneho otvoru že som isto ublížila dieťaťu. Som 19 tt no toto bol pre mňa veľmi hrozný zážitok na druhej strane sa mi veľmi uľavilo keďže som niekoľko dní nebola na toalete. Tak mám tri otázky prvá mohlo to že som bola v podrepe a tlačila na stolicu nejako ublížiť bábätku alebo spôsobiť niečo na typ tlačenia na vyvolanie pôrodu? Mohlo to že som si pomohla prstami a to že som ich mala v analnom otvore ublížiť bábätku a tiež vyvolať nejaký pôrod predčasný? A môžem si dávať preparation H do análneho otvoru a zároveň s tým progesteronelle do vaginálne ho otvoru samozrejme po umytí rúk a podobne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechápem, prečo by ste nemohli byť v podrepe, rovnako tak nechápem, ako sa dá ublížiť plodu v maternici tým, že si dáte prsty do konečníka. Tehotenstvu, ani samotnému plodu ste neublížili. Netreba počúvať a nenechať sa ovplyvňovať názormi laikov. Zbytočne sa tým stresujete. Preparation H používať môžete, aj súbežne počas užívania Progestanelle.

  • Časté sono posledná otázka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pýtam sa vás poslednú otázku ohľadne tejto témy ale od začiatku tehotenstva som bola na sone asi 30-40 krát všetko krátke sono do 10 min najskôr spinenie krvácanie potom kŕče vždy ma pozrel buď môj lekár alebo na pohotovosti dnes som opäť bola na sone pre masívne krvácanie 18+3tt. Na sone som bola v sobotu kvôli lopte ktorou má kopli silno do brucha v nedeľu kvôli tomu že som mala kŕče a bolesti a jemne špinenie čerstvou krvou a dnes kvôli masívnemu krvácaniu sono aj vyšetrenie zrkadlami vaginálne vyšetrenie som mala teda tri krát za tento týždeň všetko bolo ok no nakoniec sme zistili vyšetrením aj do konečníka že mám hemeroidy a vo veľkom čiže krvácanie bolo konečne odhalené. Samozrejme sa chcem spýtať posledný krát môže sonovanie takéto časté uškodiť alebo je to bezpečné viem že najlepšie je to obmedzit ale to krvácanie má vyľakalo tak som musela ísť aj dnes na pohotovosť a museli pozrieť či je všetko ok? Samozrejme sa už tomu vyhnem ale chcem sa len ubezpečiť už byť v kľude preliečiť hemeroidy a už si konečne užívať tehotenstvo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak prínos USG vyšetrenia prevýši riziko, je USG vyšetrenie opodstatnené. Ako som Vám už niekoľkokrát písal, nemusíte sa obávať. Ak ste krvácali, bolo nevyhnuté USG vyšetrenie realizovať. Dnešné USG prístroje sú bezpečné, tehotenstvu to neuškodí. Aj keď netreba realizovať USG zbytočne často, ak je na to dôvod, musí sa realizovať. Najmä ak budete v týždni tehotenstva, kde sa už nebude jednať o potrat, ale plod bude životaschopný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.