Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,918 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Lucia

    , Autor: Lucinecka123

    Dobry deň . Chcem sa opýtať jednu vec.
    Môj prvý deň poslednej menzes bol 21.12.2020 ...trval 7 dní normálne .... A 20 .1 .2021 som si robila tehotenský test a som pozitívna ... Menzes som nedostala ... Zdá sa mi že mám velke brucho.... Mohlo sa vo mne vajíčko oplodniť ešte pred 21.12.2020 ???? Mohla som byť už tehotná a mať aj napriek tomu menštruáciu ???

    Ďakujem za odpoveď
    .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, možné je aj to. Niektoré ženy kvázi menštruujú počas prvého trimestra, no nie je to menštruácia v pravom slova zmysle. Pre jednoznačné potvrdenie datácie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skrátený kŕčok

    , Autor: Moni123

    Dobrý deň.chcela by som sa opýtať,lekarka mi ručne aj sonom zmerala krčok. Ručne 1cm, napisala tiež polotuhá konzistencia, vonkajšia branka uzavretá. Sonom som mala krcok 3,3cm. Som v 32tyzdni tehotenstva, lekarka nariadila prisny kľudový režim, a 3x1tabletku Magne B6. Podľa nej hrozí predčasný pôrod. Je tento nález až taký zlý, že musím celý deň len ležať?
    Mavam falošné kontrakcie aj tvrdnutie brucha, uz asi mesiac, ale aj keď ležím.
    Dakujem za odpoveď Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám reálne často tvrdne brucho, môže to spôsobiť zmeny na krčku maternice. Podľa opisu vyzerá byť USG cervikometria v poriadku, aj keď palpačný nález tomu nezodpovedá. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ. Ak Vám bol nariadený kľudový režim, asi bol na to dôvod. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Nízke papp-a hodnoty

    , Autor: baudelaireviolet

    Dobrý deň,

    Toto je moje tretie tehotenstvo, mam dve zdrave deti s normálnou pôrodnou vahou.

    V prvotrimestralnom skriningu mi namerali extrémne nizke hodnoty papp-a, a to 0,259 mom. Volny beta hcg bol 0,592, teda nízky, ale v norme.

    Kombinovaný test vysiel negatívny, nt 2,5, vsetky rizika pomerne nízke, ale vyslo mi vysoke riziko rastovej retardacie pred 37tt, a to az 1:26. Nasadili mi aspyrin, kt beriem.

    Viete, nikto sa so mnou o tom nerozprával, výsledky dr dokonca stratil a nasli sa az po mesiaci, teda mi boli oznámené az v 18tt a to telefonicky 5 min rozhovorom, ze vyberte si liek z lekárne, a najbližšiu poradňu mam az o 2 týždne (spolu s morfologickym usg). Som vystrašená, nerozumiem, co to všetko znamená, neviem na to nemyslieť.

    Som zdravá osoba, nefajcim, nepijem, dobre sa stravujem, ale mam silne hypermesis gravidarum, v case odberov som vracala aj 10x denne, aktuálne sa to mierne zlepšilo a viem sa normálne najesť. Mohlo to ovplyvniť vyslekdy? Neberiem žiadne lieky, tlak mam nízky.

    Chcela by som požiadať aj o opakovane odobratie sera na pappa a volny beta hcg - nemohlo ist aj o chybu vzorky, pripadne vplyv HG? Ale chcela by som to urobiť mimo môjho lekara. Co odporúčate aj vzhľadom k tomu, ze som v 20tt? Kde mi taky test urobia, prosim, a ake hodnoty čakať?

    Na usg sa dieťa javilo na 100 % v poriadku, neboli tam ani drobné pochybnosti. Jediny problém je ta hodnota papp-a. V jednei zahranicnej studii som sa dočítala, ze ak sa spomedzi zien vylucia kontaminovane vzorky a tie, ktore maju abnormality, tak je úmrtnosť pri nízkej hodnote papp-a závratne vysoka a treba na to zenu psychicky pripraviť ("We have shown that, after excluding technical problems and chromosomal abnormality, the most likely explanation of an extremely low PAPP-A level is non-viability. Patients with such levels need to be counseled that the probability of a normal outcome is extremely small." https://www.ajog.org/article/S0002-9378(03)01434-0/fulltext)

    Ake su moje šance a nádeje? Prečo nie je moja dr viac znepokojena a nechce ma častejšie kontrolovať? Je to preto, že si myslí, ze dieta aj tak umrie?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevoľnosti, či zvracanie na spomínané hodnoty nemajú vplyv. Teraz už nemá zmysel realizovať vyšetrenia, ktoré sa realizujú a má zmysel ich realizovať iba v prvom trimestri. Aj keď sa Vám iba na základe opísaného neviem bližšie objektívne vyjadriť, iba samotná hodnota PAPP-A o ničom jednoznačne nehovorí, ale v kombinácii s ďalšími hodnotami môže o niečom hovoriť. Nemyslím si, že je dôvod sa znepokojovať. Odporúčam absolvovať morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva a potom USG fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Určite sa pri nejasnostiach nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ako aj lekárov realizujúcich špeciálne trimestrálne USG vyšetrenia, ktorí majú atestáciu z materno-fetálnej medicíny a ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Moni123

    Dobrý deň. chcela by som Vás poprosiť o názor na výsledky a ich vysvetlenie:
    Som v 29+4tt, hrdlo na slaby phalanx, vonk.branka pre špičku prsta, klenby vyplnené hlavičkou,uterus grav.m.VIII, dráždivý, OP:1410min
    USG: p.p. hlav. normohydramnion,placenta ZS, FW:1240g,PI:0,94,RI:0,62, S/D:2,66
    Lekar mi ešte povedal,ze bábo tlačí na pôrodné cesty, mam len oddychovat a ze brusko bábätka je menšie ako ma byť. Hlavička aj nôžky su v norme.
    Su tieto výsledky v poriadku? Dakujem velmi pekne.Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, k dráždivosti maternice sa Vám takto neviem vyjadriť, krčok maternice je skrátený a hlavička tlačí na krčok, čo spôsobuje vyplnenie klenieb pošvy. Prietoky v pupočníku sú v poriadku, plodovej vody je dostatok. Čo sa týka biometrie plodu, iba na základe Vášho slovného opisu sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Ak budú ťažkosti v zmysle častého tvrdnutia bruška alebo bolestí pretrvávať, je vhodné zvážiť aj hospitalizáciu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť.

  • Pohyby

    , Autor: lucia-27

    Dobry den. Cakam dvojicky,3 tehotenstvo, som v 18tt. Pohyby citim od cca 15tt. Trapi ma ze pohyby deticiek citim v poslednej dobe aj v kludovom rezime malo. Nerada by som v tejto situacii navstevovala nemocnicu,ked ani neviem ci je to v poriadku.Moja dr. malokedy dviha telefon. Moja otazka znie ci je to normalne.? Dakujem s pozdravom Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri tehotenstve s dvojičkami sú vo všeobecnosti pohyby plodov menej cititeľné, ako pri jednoplodovom tehotenstve. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať. Odsledujte si to.

  • Vysledky morfologickeho utz

    , Autor: luciav

    Dobry den,

    bola som na morfologickom utz v 20tyzdni morfologia plodu v norme, ale lekar mi zistil nizko ulozenu placentu, konkretne napisal:

    placenta na prednej stene dosahuje k VB, krcok 54mm, 3VC, placenta marginalis, vaha plodu=411g zodpoveda 20+6

    ked som sa ho pytala ci je to problem povedal, ze pri prirodzenom porode ano a pri vysetreniach mam na to vzdy upozornit, ale nakolko vzhladom na prvu sekciu a neurologicku vrodenu vadu rodit prirodzene nebudem tak toto ma velmi netrapilo,

    ale trapi ma skor to, ze mi nedal ziadne “zakazy” ci nemam prestat cvicit, vynechat pohlavny styk, nezdvihat tazke veci atd. teda ziadne specialne odporucania, mozem teda normalne aj pri takejto diagnoze fungovat bez obmedzeni?

    dakujem za odpoved
    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovanú placentu praeviu marginalis a placenta je na prednej stene, ešte sa vplyvom rastu maternice môže vytiahnúť vyššie a v termíne pôrodu nemusí dosahovať k vnútornej bránke. Záleží od nálezu v danom čase. Ak sú výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte dodržiavať žiadne obmedzenia.