Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysledky morfologickeho utz

    , Autor: luciav

    Dobry den,

    bola som na morfologickom utz v 20tyzdni morfologia plodu v norme, ale lekar mi zistil nizko ulozenu placentu, konkretne napisal:

    placenta na prednej stene dosahuje k VB, krcok 54mm, 3VC, placenta marginalis, vaha plodu=411g zodpoveda 20+6

    ked som sa ho pytala ci je to problem povedal, ze pri prirodzenom porode ano a pri vysetreniach mam na to vzdy upozornit, ale nakolko vzhladom na prvu sekciu a neurologicku vrodenu vadu rodit prirodzene nebudem tak toto ma velmi netrapilo,

    ale trapi ma skor to, ze mi nedal ziadne “zakazy” ci nemam prestat cvicit, vynechat pohlavny styk, nezdvihat tazke veci atd. teda ziadne specialne odporucania, mozem teda normalne aj pri takejto diagnoze fungovat bez obmedzeni?

    dakujem za odpoved
    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovanú placentu praeviu marginalis a placenta je na prednej stene, ešte sa vplyvom rastu maternice môže vytiahnúť vyššie a v termíne pôrodu nemusí dosahovať k vnútornej bránke. Záleží od nálezu v danom čase. Ak sú výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte dodržiavať žiadne obmedzenia.