Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Priberanie

    , Autor: Daša28

    Dobrý deň chcem sa spýtať som v 7 mesiaci tehotenstva a včera som bola na kontrole u gynekológa, pred tehotenstvom som mala 88kg a včera mi váha ukázala o 7 kg viac, tým že 5 kg som pribrala za posledný mesiac. Doktor ma vyhrešil s tým, že by mi zatlieskal keby som už do ďalšej poradne nepribrala ani kilo,povedal mi, že po pôrode idú kila ťažšie dole a môžem skončiť aj na posteli, že sa nebudem vedieť hýbať. Dosť ma tieto slová zasiahli. Je v poriadku moja váha?
    A chcela by som sa spýtať či sa počas tehotenstva dá zmeniť gynekológ, keďže už dlhšie som není spokojná s jeho prácou, pretože mi nevie povedať ani o malom váhu dĺžku, vždy keď sa ho niečo spýtam povie, že to je normálne v tehotenstve, pritom ja už týždeň trpím takými tlakmi a niekedy menšími alebo väčšími krčmi v podbrušku a postupuje to až dole k otvoru, že sa neviem ani na posteli otočiť.
    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak žena priberie počas tehotenstva 10 kíl, je to v poriadku. Samozrejme si na váhu treba dávať istým spôsobom pozor. Gynekológa môžete zmeniť prakticky kedykoľvek, stále ku koncu mesiaca. Dĺžku novorodenca Vám povedia až po narodení, teraz sa už zistiť nedá. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Priberanie v tehotenstve

    , Autor: Julia_Laufova_0712110026

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ohľadne priberania počas tehotenstva. Teraz som v 20tt a dokopy som pribrala max 1kg, je týždeň keď mi váha ukáže pol kila menej. Je to vporiadku? Mam nadváhu a liečim sa na tlak. Je to moje druhé tehotenstvo. Prvé tehotenstvo bolo bezproblémové, ale priberala som tak rovnomerne cca 2kg za mesiac. Do pôrodu som vtedy pribrala asi 15kg. Vopred ďakujem za odpoveď. Julia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o žiaden problém. Musíte si uvedomiť jednu rozdielnu vec. Ako prvorodička ste nemali v tehotenstve žiadne rodičovské povinnosti, keďže ste nemali deti. Ak už máte doma jedno malé dieťa, predpokladám, že všetku dennú (mnohokrát aj nočnú) energiu miniete naňho. Navyše, ak máte nadváhu, organizmus má z čoho čerpať, preto si udržujete stálu hmotnosť. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Neporovnávajte všetky okolnosti s predchádzajúcim tehotenstvom. Každé tehotenstvo je individuálne.

  • Priberanie v tehotenstve

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň,moja výška je 158 CM,v júli som otehotnela a moja váha bola vtedy 64 kg.Teraz som v 15 tyzdni tehotenstva a váhu má 64,5 kg.Myslite si že je to v poriadku keď som od začiatku tehotenstva nič nepribrala?Je pravda že sa vôbec neprejedam,ani nemám tehotenské chute.Ale aj napriek tomu jem všetko(pečivo,chlieb,jogurty,syry, mäso,ovocie,zeleninu,tekvicové a slnečnicové semienka,orechy pistácie mandle,ale samozrejme aj nezdravé veci ako hranolky,sladkosti,slanosti.Pitny režim iba do 2 litrov denne častokrát aj menej.Tiez ale zároveň pociťujem že som hladná aj o desiatej večer kedy sa aj najem.Do 3 mesiaca som.mala celodenné nevoľnosti,užívala som duphaston,kôli riziku potratu a tiež som užívala kyselinu listovú.Momentalne neuzivam už nič.Myslite že môžem mať nejaký problém?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nevidím žiadny problém. Žena v I. trimestri tehotenstva nemusí pribrať nič. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • nedostatocne priberanie dietata v 32 tyzdni

    , Autor: ZuzankaKos

    Dobry den,

    Potrebovala by som nazor tretieho gynekologa nakolko moja gynekologicka si robi starosti ale v rizikovej ambulancii kde som bola na vysetreni ci je s mojim synom vsetko v poriadku mi povedali ze je sice mensi ale je to este vramci noriem. Moja situacia je nasledovna: som v 32 tyzdni tehotenstva, krcok sa mi stale skracuje a teraz je 2,68 cm, syn ma vahu 1476g a od minuleho tyzdna pribral iba 15g co nie je normalne podla tabuliek. Mal by priberat do 200g za tyzden a vazit by mal okolo 1700g. Moja gynekologicka mi odporucila aby ma hospitalizovali na tyzden kde by som dostavala infuzie aby na nakopol vyvoj mojho syna ale v rizikovej ambulancii mi nic nenavrhli tak neviem co mam robit? Nechcem aby sa mi spustil predcasne porod a moj syn nebude dostatocne vyvinuty a bude musiet ist do inkubatora. taktiez mam nisku hladinu zeleza 105, uzivam zelezo uz tyzden.
    Je podla vas moj stav v poriadku a nemam si robit starosti alebo mam tlacit na lekara v rizikovej ambulancii a trvat na hospitalizacii alebo je tu este ina moznost ?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na začiatok je dôležité povedať, že ak USG vyšetrenie realizujú viacerí lekari za sebou, odchýlka bude stále. USG vyšetrenie zahŕňa viacero vyšetrovaných oblastí. Samozrejme je dôležitá aj hmotnosť plodu, ale aj iné veci. Ak sú všetky ostatné vyšetrenia v priadku, zhodnotí sa, že plod je konštitučne menší a hospitalizácia nie je potrebná. Bez poznania všetkých bližších okolností a informácií je veľmi tažké sa takto objektívne vyjadriť. Platí zvyk, že riadime sa odporúčaniami vyššieho prscoviska.

  • Macmiror 500

    , Autor: Mata98

    Dobrý deň. Mám hnilobný zápach a výtok bez svrbenia a pálenia, po styku sa to ešte vždy zhoršilo. Kúpila som si v lekárni Lactacyd intímne mydlo pre tehotné na bakterialnu vaginozu. Doktor mi dnes predpísal macmiror 500 2 krát denne jedna tabletka. Bez steru a všetkého, iba pozrel a predpísal. Nie je to veľká dávka? Je ich 12 v balení. Ešte ma dnes nastrasili s mojou váhou. Som 27tt a pribrala som 8 kíl, mám 61kg momentálne a bolo mi povedané, že som pribrala už veľa a do pôrodu už pribrať nemôžem. Pred tehotenstvom som mala BMI menej ako 18. Spomínali niečo s infarktom bábätka kvôli veľa tuku a nízkou hmotnosťou pri narodení. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie je užívať Macmiror vo forme vaginálnych globuliek, ktoré sa užívajú večer pred spaním 1 globulka každý večer. Prvý deň liečby sa zvykne dať úvodná dávka 2 globulky denne. 8 kíl nie je nič katastrofálne, rozdiel je však v pôvodnej hmotnosti, od ktorej sa priberanie ráta. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Málo mlieka

    , Autor: gloxinia

    Dobrý deň, mám 2-mes.dieťa, narodené v riadnom termíne, miery 3770g a 51 cm. Od narodenia som plne dojčila. Už v pôrodnici ma sestričky upozornili, že dieťa kleslo dosť na váhe (na 4. deň o 400 g). Dva mesiace som chodila k pediatričke na preváženie každý týždeň a priberanie bolo slabé. Posledné dva týždne však nebol ani úbytok, ani prírastok na váhe. Váha v ukončených 2 mesiacoch bola 3740 g (nedosiahli sme ani pôrodnú váhu). Mám správnu techniku dojčenia. Dieťa malo dlhodobo zelenú stolicu, koliky, plač celý deň, stále prisaté na prsiach, kakalo cca každú hodinu, ak práve nespalo. V noci dlhý spánok, t.j. 3až 5 h vkuse. Lekárka mi teda povedala, aby som prikrmovala, že sa mi tvorí málo mlieka. Všade však čítam, že slabé mlieko neexistuje, málo mlieka je spôsobené nesprávnou technikou dojčenia. V čom môže byť problém u mňa? Existuje slabá mliečna zľaza? Mimochodom, je to už moje 3.dieťa, ktoré musím prikrmovať. Tešila som sa, že sa aspoň pri tomto rozkojím. Čaje na podporu dojčenia nepomáhajú, nie som v strese, pravidelne a zdravo sa stravujem. Prosím, poraďte, či by sme mohli byť bez prikrmovania.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môžte skontaktovať laktačnú poradkyňu, dajú sa i bezplatne zohnať cez internet, príde k vám domov zdarma a najlepšie vám dokáže v tejto veci pomôcť(technika)
    Nemalo dieťa nejkú infekciu, ak spomínate zelenú stolicu a hnačky?K tomu by mal zaujať stanovisko pediater, ale predpokladám, že ste jej to povedala.
    Samozrejme ak by vám neporadila ani laktačná poradkyňa, nemusíte sa na dojčenie fixovať, ak by bolo nutné prikrmovať , tak prikrmutje, dieťaťku ste určite už poskytla mnohé cenné látky z mlieka-protilátky a podobne.Nie je nutné sa kvôli dojčeniu znepokojovať a trápiť, ak budete dojčiť i prikrmovať , bude to úplne v poriadku .
    S pozdravom