Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Prezreta placenta

    , Autor:

    Tak bola som včera na kontrolu u dr. Maly je v poriadku krcok zatvorený prietoky sú tiež okej jedine placentu mam prezretu. Vraj tak ako ju mam teraz v 37tt ju majú žienky v 39tt. Zajtra sa mam hlásiť v nemocnici. Stupeň zrelosti je vraj 2.Termin mam až 25.1. A strašne sa bojím

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v III. trimestri už placenta môže mať charakter typu II. alebo III. Neznepokojujte sa. Ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Od 37. týždňa sa realizujú tehotenské poradne v nemocničnom zariadení, kde plánujete rodiť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Prezretá placenta

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , pred večerom má hospitalizovali s preeklampsiou s tým že som v 35 tt maly je oka , prietoky oka len je veľmi malinky :-)
    Ďalej dr zkonstatoval že mám prezretu placentu na vyšší tt ... než na 35 , môžem sa opýtať čo tá prezreta placenta znamená.? Pre mna a prečo sa to stalo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako tehotenstvo postupuje a starne aj plod v maternici, spolu s ním starne aj placenta. Na konci tehotenstva v termíne je za normálnych okolností zrelý plod ako aj placenta. Ak žena prenáša, plod môže byť prezretý a aj placenta je prezretá. Keď je však plod menší na svoj týždeň a placenta je prezretá už v 35 týždni tehotenstva, hovoríme tomu placentárna insuficiencia, tzn. že placenta už nepracuje na 100% tak ako by mala a nestíha 100% vyživovať plod. Ak sú však prietoky v poriadku a nedochádza k odlučovaniu placenty, nekrvácate, ako aj CTG záznamy sú v poriadku, nemusíte sa stresovať. Preeklampsia je tehotenské ochorenie spojené s vysokým tlakom, opuchmi najmä dolných končatín a prítomnosťou bielkovín v moči. Nepoznám však výsledky vyšetrení, takže sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Stav však treba určite odsledovať, nasadiť v prípade potreby patričnú liečbu a v prípade patologických výsledkov vyšetrení prípadne adekvátne k výsledkom naplánovať a zvoliť formu ukončenia tehotenstva. Informujte sa v zdravotníckom zariadení, kde ste hospitalizovaná, určite Vám bude zodpovedané na všetky otázky.

  • Vyvojovo starsia placenta = predcasny porod. Moze sa to opakovat?

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, mam 2 rocnu dceru, ktora sa narodila predcasne v 35. tt s vahou 1960 g, dychala samostatne, porod sa zacal spontanne a bol prirodzeny. Pocas celeho tehotenstva neboli ziadne problemy (okrem zlych vysledkov na DS, ale amniocenteza potvrdila, ze mala DS mat nebude). Na genetike mi MUDr. povedala, ze podla toho, co uviedol do papierov moj gynekolog, tak mala je o mesiac vacsia a som teda o mesiac dlhsie tehotna - co mozne v ziadnom pripade nebolo. Potom amniocenteza dopadla OK, tak sme boli vsetci stastni. Az pokym som nezacala rodit a dcera neprisla na svet predcasne. Ked som sa pytala gynekologa, co sa stalo, tak som dostala odpoved, ze placenta bola podla histologie vyvojovo starsia ako dieta. Kedze moj gynekolog nepatri medzi najzhovorcivejsich ludi a vytiahnem z neho len nejake neurcite odpovede, prosim vas o radu. Co moze tuto vyvojovu nezrovnalost sposobit? Je vyssia pravdepodobnost, ze sa to bude opakovat aj v pripade druheho tehotenstva? Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko sa dá táto pravdepodobnosť vyjadriť. Prezretosť placenty spôsobuje s jednoznačným vplyvom akurát fajčenie, ak však nie ste fajčiarka ide o záležitosti na úrovni cievnej steny ciev v placente, pri ktorých poruchách je etiológia/príčina nejasná. A teda nedá sa ani vyjadriť pravdepodobnosť a prognóza ďalšieho tehotenstva. . Dieťatko však bolo na daný týždeň menšie ako malo byť, teda aj zaostávalo v raste, čo mohla spôsobiť prezretá placenta. V 35 týždni by malo mať dieťatko cca 2500 gramov. Mohlo ísť však aj o dva nezávislé faktory a predčasný pôrod mohla vyvolať vaginálna infekcia . V ďalšej gravidite je nutné dôkladne sledovanie vaginálneho nálezu, ako aj ultrazvukového nálezu, placenty a hmotnostného prírastku dieťatka. Ak ste fajčiarka určite prestaňte fajčiť.

  • Prietoky

    , Autor: emmilly16

    Dobrý deň. Vcera som bola na USG. Komp. vek 28/6 pozerali mi prietoky...ale pan doktor ma nepotesil, rovno vystresoval tak som odchadzala s placom. Chcem vas poprosit o vysvetlenie, co vlastne prietoky su, naco sluzia a ci moje hodnoty su velmi nizke alebo naopak vysoke . Napisali mi do spravy komp. vek 28/6, EFW 1252 g, RI 0,84, PI 1,59, S/D 6,3 HR 129 bpm, BFC l. Záver: Fetoplacentárna insuficiencia, BFC l., s tym ze kontrola hned o 5 dni, pretoze sa mu nepozdavaju prietoky, aj tie krivky su take ine ako som pozerala na nete. je to vazny problem? a co sa tyka hmotnosti babatka je vsetko v poriadku? nasadil mi magnerut 3x2 tbl denne a povedal ze uvidime v pondelok, ze sa nemusim bat ze v pondelok to moze byt inak, a ak nie tak pojdem lezat, ja som dnes uz celu noc nespala lebo sa hrozne bojim.a navyse mi povedal ze maly sa zacina otacat a ze uz je hlavickou dole, ze dufa ze to vydrzi . Je to v poriadku? je este skoro aby bol otoceny smerom dole? Velmi pekne dakujem za vysvetlenie. termin porodu 28,5.2013

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vyšetrenie prietokov by som v prvom rade doporučovala realizovať až v 30-32 týždni gravidity. Častokrát sa presne stane, že v 28 týždni sú hodnoty ešte patologické a jediným výstupom z tohto vyšetrenia je vystrašenie budúcej mamičky. Na druhej strane možno mal pán doktor informácie o vašom zdravotnom stave, ktoré ja nemám, prípadne z ultrazvukového vyšetrenia usúdil na neprospievanie plodu či už na základe zobrazenia prezretej placenty aby iných znakov.
    Odhadovaná hmotnosť plodu je však absolútne v poriadku. Dieťatko teda doteraz pekne rástlo.
    Pre vysvetenie: vyšetrenie prietokov plodu sa realizuje tak, že sa zachytí voľná kľučka pupočníka pri jeho odstupe a merajú sa fyzikálne hodnoty toho ako preteká krv týmto pupočníkom. Ak sa totižto dieťatko nemá dobre tieto hodnoty sa menia, menia sa jednotlivé pomery v pupočníku a v mozgu dieťatka. Vyšetrenie prietokov je čiastočne aj subjektívne vyšetrenie a preto si myslím, že nie je opodstatnené sa zatiaľ báť. Jeden deň môžu byť prietoky v poriadku, o pár dní môžu byť zase iné. Je to veľmi zjednodušene povedané, veľmi podobné ako s našim tlakom krvi - tiež sa tie hodnoty menia. Iná situácia nastane ak dieťatko nerastie dobre (čo u vás nie je), nepriberá na hmotnosti, zaostáva v raste, objavi sa prezretá placenta (ktorá následne nie je úplne schopná dobre vyživovať dieťatko), zníži sa množstvo plodovej vody a podobne. Ak je zatiaľ u vás len jednorázovo nameraný izolovaný nález patologických hodnôt prietoku (podotýkam pred 30 týždňom gravidity) a všetko ostatné je v poriadku tak vás prosím nestresujte sa!
    Je správne, že si vás lekár pozval na premeranie o pár dní, verím že bude nález v poriadku. Držím palce!!!