Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prezretá placenta

    , Autor:

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , pred večerom má hospitalizovali s preeklampsiou s tým že som v 35 tt maly je oka , prietoky oka len je veľmi malinky :-)
    Ďalej dr zkonstatoval že mám prezretu placentu na vyšší tt ... než na 35 , môžem sa opýtať čo tá prezreta placenta znamená.? Pre mna a prečo sa to stalo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako tehotenstvo postupuje a starne aj plod v maternici, spolu s ním starne aj placenta. Na konci tehotenstva v termíne je za normálnych okolností zrelý plod ako aj placenta. Ak žena prenáša, plod môže byť prezretý a aj placenta je prezretá. Keď je však plod menší na svoj týždeň a placenta je prezretá už v 35 týždni tehotenstva, hovoríme tomu placentárna insuficiencia, tzn. že placenta už nepracuje na 100% tak ako by mala a nestíha 100% vyživovať plod. Ak sú však prietoky v poriadku a nedochádza k odlučovaniu placenty, nekrvácate, ako aj CTG záznamy sú v poriadku, nemusíte sa stresovať. Preeklampsia je tehotenské ochorenie spojené s vysokým tlakom, opuchmi najmä dolných končatín a prítomnosťou bielkovín v moči. Nepoznám však výsledky vyšetrení, takže sa k tomu neviem bližšie vyjadriť. Stav však treba určite odsledovať, nasadiť v prípade potreby patričnú liečbu a v prípade patologických výsledkov vyšetrení prípadne adekvátne k výsledkom naplánovať a zvoliť formu ukončenia tehotenstva. Informujte sa v zdravotníckom zariadení, kde ste hospitalizovaná, určite Vám bude zodpovedané na všetky otázky.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: emmilly16

    Dobrý deň. Vcera som bola na USG. Komp. vek 28/6 pozerali mi prietoky...ale pan doktor ma nepotesil, rovno vystresoval tak som odchadzala s placom. Chcem vas poprosit o vysvetlenie, co vlastne prietoky su, naco sluzia a ci moje hodnoty su velmi nizke alebo naopak vysoke . Napisali mi do spravy komp. vek 28/6, EFW 1252 g, RI 0,84, PI 1,59, S/D 6,3 HR 129 bpm, BFC l. Záver: Fetoplacentárna insuficiencia, BFC l., s tym ze kontrola hned o 5 dni, pretoze sa mu nepozdavaju prietoky, aj tie krivky su take ine ako som pozerala na nete. je to vazny problem? a co sa tyka hmotnosti babatka je vsetko v poriadku? nasadil mi magnerut 3x2 tbl denne a povedal ze uvidime v pondelok, ze sa nemusim bat ze v pondelok to moze byt inak, a ak nie tak pojdem lezat, ja som dnes uz celu noc nespala lebo sa hrozne bojim.a navyse mi povedal ze maly sa zacina otacat a ze uz je hlavickou dole, ze dufa ze to vydrzi . Je to v poriadku? je este skoro aby bol otoceny smerom dole? Velmi pekne dakujem za vysvetlenie. termin porodu 28,5.2013

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vyšetrenie prietokov by som v prvom rade doporučovala realizovať až v 30-32 týždni gravidity. Častokrát sa presne stane, že v 28 týždni sú hodnoty ešte patologické a jediným výstupom z tohto vyšetrenia je vystrašenie budúcej mamičky. Na druhej strane možno mal pán doktor informácie o vašom zdravotnom stave, ktoré ja nemám, prípadne z ultrazvukového vyšetrenia usúdil na neprospievanie plodu či už na základe zobrazenia prezretej placenty aby iných znakov.
    Odhadovaná hmotnosť plodu je však absolútne v poriadku. Dieťatko teda doteraz pekne rástlo.
    Pre vysvetenie: vyšetrenie prietokov plodu sa realizuje tak, že sa zachytí voľná kľučka pupočníka pri jeho odstupe a merajú sa fyzikálne hodnoty toho ako preteká krv týmto pupočníkom. Ak sa totižto dieťatko nemá dobre tieto hodnoty sa menia, menia sa jednotlivé pomery v pupočníku a v mozgu dieťatka. Vyšetrenie prietokov je čiastočne aj subjektívne vyšetrenie a preto si myslím, že nie je opodstatnené sa zatiaľ báť. Jeden deň môžu byť prietoky v poriadku, o pár dní môžu byť zase iné. Je to veľmi zjednodušene povedané, veľmi podobné ako s našim tlakom krvi - tiež sa tie hodnoty menia. Iná situácia nastane ak dieťatko nerastie dobre (čo u vás nie je), nepriberá na hmotnosti, zaostáva v raste, objavi sa prezretá placenta (ktorá následne nie je úplne schopná dobre vyživovať dieťatko), zníži sa množstvo plodovej vody a podobne. Ak je zatiaľ u vás len jednorázovo nameraný izolovaný nález patologických hodnôt prietoku (podotýkam pred 30 týždňom gravidity) a všetko ostatné je v poriadku tak vás prosím nestresujte sa!
    Je správne, že si vás lekár pozval na premeranie o pár dní, verím že bude nález v poriadku. Držím palce!!!