Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,382 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor:

    Dobrý deň. Mám otázku. Som v 17 týždni. Objednali na 30.12.na odber plodivej vody no do 18.12.by som mala mat morfologicky ultrazvuk. Lebo potom primár neuvidí ultrazvuk lebo idú sviatky a bude v práci az 4.1.vuete mu poradiť kde by som sa mohli s objednať? Som okres Kežmarok.
    Prvé dieťa má 80% postihnutie mitichondriopatiu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva sa realizuje aj na našej klinike. Vzhľadom k súčasnej situácii sa možno uvoľní nejaké miesto, väčšinou však bývajú kapacity naplnené. Skúste sa objednať na telefónnom čísle 055/72 34 184. O iných pracoviskách a ich možnostiach a voľných kapacitách však nemám prehľad ani informácie.

Podobné otázky

  • Morfologický ultrazvuk

    , Autor:

    Dobrý deň. Som v 21tt tehotenstva( dnes 6.7. - 20+1) a dňa 30.6.(19+0) sme absolvovali morfologický ultrazvuk. V správe je uvedené nasledovné: ECHODG1: Sine VCC a ECHODG3 Cysty choroidalnych plexov bilat. + v genetickom UZ (T21) je zapísane ARSA-0 a Clinodactyly 5. prsta- 0.
    Viete mi prosím povedať čo tieto diagnózy znamenajú a či sa mám báť ? Neviem čo mám čakať a začínam mať obavy, čo určite nerobí dobre drobátku :(
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď. Budem rada keď mi odpíšete.

    S pozdravom, Martina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na tieto otázky Vám malo byť zodpovedané pri realizovaní USG vyšetrenia. Podľa opisu je nález bez vrodených srdcových vývojových chýb, prítomné sú cysty choroidálneho plexu, ktoré sa vyskytujú pomerne často, či už izolovane, alebo v súvislosti s chromozomálnymi aneuploidiami (hlavne trizomia 18 - Edwards sy.). ARSA 0 a Klinodaktýlia 0 predpokladám znamenajú neprítomnosť nepravidelností. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúceho sa lekára, ktorý Vám vie najlepšie a najobjektívnejšie odpovedať.

  • Výsledky amniocentézy

    , Autor:

    Dobrý deň, v 16tt mi vyšiel pozitívny screening na NTD a DS

    Hodnoty výsledkov:
    AFP - 3,41MoM
    uE3 - 0,84MoM
    Total hCG - 1,40MoM
    Free hCG - 2,76MoM
    PAPP-A - 1,79MoM

    Riziko NTD: 1:7
    Riziko DS: 1:1400 podľa veku

    Na základe odporúčania genetika v Brne som podstúpila AMC, ktorej záver je:
    - Normálny ženský karyotyp
    - Základným cytogenetickým vyšetrením nebola zistená chromozómová chyba
    (V lekárskej správe mám napísané, že sa mala zmerať aj hladina AFP z plodovej vody, ten výsledok som neobdržala, takže neviem či to robili alebo nie)

    Môžte mi prosím trochu vysvetliť tento výsledok, že čo to vlastne znamená? Predpokladám, že DS sa týmto vylúčil, ale čo tie rázštepy? Dá sa už z týchto výsledkov predpokladať, že NTD sa nepotvrdilo alebo to mi potvrdia až na morfolog.u. ?

    Ešte k tej AMC - v čase odberu 16+6tt, pred odberom plod skontrolovali, všetky podstatné časti ako chrbtica, tvárička, bruško, srdiečko atď bolo bez nálezu, lekár ma uisťoval, že keby malo dieťatko ťažké poškodenie už by to videl. Som objednaná aj na morfologicky ultrazvuk u obvodného gyn. a tiež aj v Brne na genetike. Lekári ma uisťujú, že ešte nie je koniec sveta a maličká môže byť úplne zdravá, že tripple testy určujú len predpoklad nie verdikt, len ja už viac ako 2 týždne nespím, som prvorodička, v čase pôrodu budem mať 23 rokov. Teda za predpokladu, že bude bábätko zdravé. Rátam už so všetkým.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, α1-fetoproteín (AFP) sa tvorí v žĺtkovom vaku, nediferencovaných pečeňových bunkách a gastrointestinálnom
    trakte plodu. Zvýšené hladiny AFP v sére matky alebo v plodovej vode počas tehotenstva môžu indikovať zadný rázštep chrbtice (spina bifida) ako i ďalšie diagnózy ako anencephalia (chýbanie mozgu), atresia oesophagu (nepriechodnosť pažeráka) a viacplodové tehotenstvo. Znížené hodnoty AFP poskytujú informáciu o relatívnom riziku Downovho syndrómu u ešte nenarodeného dieťaťa. Áno, amniocentézou bol Downov syndróm vylúčený. Ak Vás viacero lekárov na základe USG vyšetrení informovalo, že rázštep chrbtice tam nikto nevidel, musíte lekárom dôverovať. Morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva určite absolvujte. Všetko, čo Vám bolo na základe Vášho opisu povedané, je pravda. Zbytočne sa neznervózňujte. Plod môže byť skutočne úplne v poriadku. Ja sa Vám takto viac neviem vyjadriť.

  • Nuchal fold

    , Autor:



    Následne výsledky Triple testu boli tiež negatívne 1 v 17 000.




    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • II.trimestralny skrining

    , Autor:

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť, bola som objednaná na morfologický ultrazvuk 2.12.2020 ( 20+5tt) , ale nakoľko bol dotyčný pán doktor pn tak sa všetky termíny poposúvali a preobjednali ma až na 23.12. kedy budem už 23+5tt, chcem sa opýtať, ako veľmi to môže ovplyvniť nejaké výsledky ultrazvuku? Nie je to už veľmi neskoro na vykonanie tohto skríningu? Aký je vhodný týždeň a prečo? Alebo mám riešiť skorší termín niekde inde? Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. Poprípade neviete mi hneď dať aj kontakt k Vám do Šace aby som si skúsila dohodnúť termín? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, morfologické (genetické) ultrazvukové vyšetrenie by sa malo realizovať v 20. - 22. týždni tehotenstva. Výsledky to neovplyvní, ale v prípade, že sa u pacientky potvrdí VVCH plodu, ktoré by malo fatálne, alebo veľmi nepraznivé následky, dá sa zo zdravotnej indikácie podľa legislatívy ukončiť tehotenstvo do 24. ukončeného týždňa. Na našej klinike je pre tento týždeň ešte pár voľných termínov, nasledujúce 2 týždne sú plne obsadené. V prípade záujmu si zavolajte na telefónne číslo 055/72 34 184 a objednajte sa.

  • geneticky skrining

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, mam 33 rokov,som v 19+3 tt a som prvorodicka. Absolvovala som u svojej lekarky morfologicky ultrazvuk,ktory bol v poriadku. Triple testy mi v 16+3 tt vysli negativne. Aj napriek tomu,ze je na beznych kontrolach vsetko v poriadku mi lekarka odporucila absolvovat aj geneticky skrining na specializovanom pracovisku,kde uvidia srdiecko a pripadne vady podrobnejsie. Udajne to odporuca vsetkych pacientkam po 30.roku zivota. Minule mi ale hovorila,ze na geneticky skrining ma posle,len ak budu triple testy pozitivne. Som z toho zmatena. Ak by na genetickom skriningu objavili nejaku vadu, ovplyvni to dalsi priebeh tehotenstva,resp. dalo by sa uz pocas tehotenstva nejako medikamentozne ovplyvnit danu vadu? Dakujem za odpoved. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, morfologický (genetický) ultrazvuk je jedným z troch špecializovaných USG vyšetrení, ktorý sa realizuje pomerne štandardne. Ak sa na tomto USG vyšetrení zistí vrodená vývojová chyba, ak je zlučiteľná so životom, plánuje sa ďalšia starostlivosť, ako aj pôrod na špecializovanom prqcovisku, kde sa dá novorodenec aj hneď operovat. Pri zistenej nezlučiteľnej vrodenej vývojovej chyby sa indikuje ukončenie tehotenstva.