Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,981 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mojej tehotnosti. Moja posledná menzes bola 30.8.2020. Dňa 16.9 som bola na preventívnej prehliadke a moja gynekologička na Sone videla malý tmavý fľak, nevedela identifikovať čo to môže byť. Zobrali mi krv a hcg som mala 12 000. Dňa 20.9 som začala jemne spiniť tak som išla na pohotovosť a tam mi lekár povedal ze vidí prázdny gestačný vak a ak je tam plod tak je to David Copperfield alebo Chuck Norris a že v pondelok mám ísť ku svojej a dohodnúť si kyretáž. Dňa 22.9 som bola u svojej lekárky a zobrali mi iba krv a hcg bolo 33 000 a na sono mám prísť 12.10. Cítim sa momentálne dobre jedine mám nevoľnosti ako pri bežnom tehotenstve, len sa bojím aby som niečo nezanedbala. 29.2.2020 som potratila v 24. tt (pravý uzol na pupočniku a žiadna genetická vada) tak to nechcem podceniť. Mám ešte 7 ročného syna ale s iným partnerom. Neviem čo si mám o tom myslieť. Ďakujem za radu. Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak dochádza k zvyšovaniu beta HCG, jedná sa o žiadúce tehotenstvo, nemáte žiadne ťažkosti a nie je podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, je možné počkať, stav odsledovať a skontrolovať USG nález a beta HCG. V skorých začiatkoch tehotenstva nemusí byť USG nález jednoznačný, záleží aj od toho, kedy došlo k oplodneniu, či bol menzes pravidelný, ... Ak však na kontrolnom USG nebude vidieť štruktúry plodu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o anembryomollu, teda patologické tehotenstvo a bude nutná revízia dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • Vitaminy

    , Autor:

    Dobrý deň,
    hneď ako mi gynekolog potvrdil tehotenstvo zároveň odporučil vitamíny Ladeevita. Ja som bola doteraz názoru, že ak sa stravujem pestro a zároveň beriem kyselinu listovú bude to postačujúce a nemusím zaťažovať žalúdok inými doplnkami. Aký máte prosím na to názor? Tiež odporúčate takýto komplex vitamínov?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte komplexnú a vyváženú stravu, užívanie kyseliny listovej postačuje.

  • Tehotenstvo po MA

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, mam 36 rokov, 1 dieťa. 7.9.2020 som bola na kyretazi z dôvodu missed abort v 10.tt. Následne som cca do 5.tyzdnov dostala 1.menstruaciu. 4.11. (cca v plodný deň) sme mali pohl.styk. Tento mesiac mala prísť ďalšia menstruacia, avšak mala som len hnedé špinenie asi 3 dni s miniatúrnymi hnedými kúskami, ako keď konci menštruácia. Myslela som, že je to zrejme slabsia menštruácia kvôli rozhodenemu cyklu z kyretaze. No dnes mi vyšiel pozitívny test s jasnými 2 čiarkami. Ubehli 3 týždne od styku. Moja otázka znie: Co to špinenie znamená? Je to predzvesť možného potratu? Alebo sú to možno ešte kúsky sliznice z predošlého tehotenstva, ktoré sa odlucuju z maternice? Len si domyslam... Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mohlo sa jednať o špinenie pri uhniezďovaní alebo aj o akési pseudomenštruačné špinenie, či krvácanie. Niektoré ženy krvácajú v pravidelných cykloch počas celého prvého trimestra a ani nevedia, že sú tehotné. S predošlým tehotenstvom to súvis nemá, nemusí to byť vôbec predzvesť možného potratu. Štatisticky je tehotenstvo po predchádzajúcom tehotenstve končiacom potratom v I. trimestri úspešné. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dorby deň ďakujem a keď to HCG mam 688tak približne v krokom týždeňi by som mala byt lebo ani lekár my.to nepovedal ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa hodnoty beta HCG Vám takto viac nepoviem. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám na všetky tieto otázky na základe vyšetrení odpovie.

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý večer prajem v stredu som bola u môjho ginekologa a on my zobral krv alebo mendez my meskal 14dni hneď na druhý deň som volala o Výsledky a my povedal ze HCG mam 688 mam to brat že môžem byť tehotná potrebujem poradiť ďakujem

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa spytat že o aký asi týždeň tehotenstva by sa mohol jednať. A že či by aj po tomto všetkom som mohla byt tehotna. Menzes mi skončil 24.8 a 29.8 sme mali s partnerom pohl. nechránený styk. Vzhľadom k tomu mohlo mu niečo uniknúť a mohlo to byt aj počas ovulácie ťažko povedať. Prvýkrát som menzes mala 23.9 - 29.9 a pred menzesom som si robila 3x tehotenský test. Negatívny. Po menzesi asi týždeň po som si robila znovu test a taktiež negatívny. 8.10 som bola na sone a nič tam nebolo vidno gynekologička mi povedala že tehotná nie som 100%. Menzes mi meskal 7 dni ale mala som ukrutne stresy vážne hrozne. V stredu 28.10 som bola na sone a na injekcii a sono bolo čisté. Injekcia mi zabrala a do 4-5 dni som mala menzes. Ale prišiel mi ten menzes trosku iný. Áno mala som tam aj take kúsky” masa” ale bol trosku slabší a občas skoro aj taký ružový ale inak bol úplne normálny a tak isto tiež trval 7 dni. Menzes som dostala 2.11. No ja sa strašne bojím žeby som mohla byt stále tehotná lebo mám pocit žeby som mala nejaké bruško...ale zas mi nejde do hlavy že na sone by nebolo nič vidno... som z toho jeleň...keď som po injekcii dostala menzes tehotná nie som? Môžem byt podľa vás úplne v klude? Som mlada a dieťatko si dovolit nemôžem...a proste znovu mám stresy...ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za opisovaných okolností je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné, nemusíte sa obávať.