Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,873 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Raďa

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mojej tehotnosti. Moja posledná menzes bola 30.8.2020. Dňa 16.9 som bola na preventívnej prehliadke a moja gynekologička na Sone videla malý tmavý fľak, nevedela identifikovať čo to môže byť. Zobrali mi krv a hcg som mala 12 000. Dňa 20.9 som začala jemne spiniť tak som išla na pohotovosť a tam mi lekár povedal ze vidí prázdny gestačný vak a ak je tam plod tak je to David Copperfield alebo Chuck Norris a že v pondelok mám ísť ku svojej a dohodnúť si kyretáž. Dňa 22.9 som bola u svojej lekárky a zobrali mi iba krv a hcg bolo 33 000 a na sono mám prísť 12.10. Cítim sa momentálne dobre jedine mám nevoľnosti ako pri bežnom tehotenstve, len sa bojím aby som niečo nezanedbala. 29.2.2020 som potratila v 24. tt (pravý uzol na pupočniku a žiadna genetická vada) tak to nechcem podceniť. Mám ešte 7 ročného syna ale s iným partnerom. Neviem čo si mám o tom myslieť. Ďakujem za radu. Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dochádza k zvyšovaniu beta HCG, jedná sa o žiadúce tehotenstvo, nemáte žiadne ťažkosti a nie je podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, je možné počkať, stav odsledovať a skontrolovať USG nález a beta HCG. V skorých začiatkoch tehotenstva nemusí byť USG nález jednoznačný, záleží aj od toho, kedy došlo k oplodneniu, či bol menzes pravidelný, ... Ak však na kontrolnom USG nebude vidieť štruktúry plodu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o anembryomollu, teda patologické tehotenstvo a bude nutná revízia dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a kúpele

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Som v 25tt tehotenstva a momentálne ako sprievod s dcérou v kúpeľoch Smrdáky. Chcem sa opýtať či môže mať v dychovanie toho ,,zápachu” z vody nejaký vplyv na plod. Má predpísanú aj fototerapiu tam ju sprevádzala sestrička. Do vody ja nevstupujem len som pri nej. Pripadne je vhodne používať rúško?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že by Vám malo uškodiť inhalovanie pár minerálnych, či termálnych vôd. Ak nevstupujete do vody, ani nie ste vystavená spomínanému žiareniu, nemusíte sa obávať.

  • Olynth a afrin

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať som už nejaký čas závislá od kvapiek do nosa pred tehotenstvom to bol muconasal potom som čítala že lepšie je prejsť na olynth HA. Samozrejme som si kúpila aj morskú vodu ale keďže to je ešte horšie po nej tak potrebujem sa spýtať a ukludnit v lekárni mi dali Afrin vraj je to lepšia alternatíva ako olynth. Cez deň neviem dýchať len pár krát takže Max tak dva tri krát denne streknem v noci je to horšie zobudím sa že sa dusim tak si musím streknut doteraz od začiatku tehotenstva som používala teda ten afrin jeden sprej mi vydržal dva mesiace som 7+2 akcia srdiečka potvrdená dnes mi došiel afrin a mala som po ruke len olynth HA dnes som ho užila miesto afrinu zajtra zbehnem do lekárne pre afrin. Ale chcela som sa spýtať či môže toto vyvolať potrat alebo missed abort? V piatok ma preberá už môj gynekológ lebo som po Ket a doteraz som bola pod centrom. V piatok s ním aj preberiem ako ďalej postupovať keďže bez kvapiek neviem dýchať. Chcem sa len upokojiť či spomínané kvapky môžu uškodiť a spôsobiť missed abort alebo potrat? Alebo môžem byť v kľude a postupne riešiť moju závislosť na kvapkách ďakuje za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dňová aplikácia Olynthu Vám potrat určite nespôsobí. Nepoznám však príčiny ťažkostí s dýchaním, či sa jedná o mechanický problém v dutinách, ktorý by mal riešiť ORL lekár alebo sa jedná o opuch slizníc vplyvom hormonálnych zmien počas tehotenstva, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bolo tehotenstvo intaktné a všetky výsledky vyšetrení, ako aj USG nálezy boli v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Silné kychnutie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať som 7+0 tt s tým že dnes ráno som si silno kychla až tak že má veľmi zapichalo v oblasti podbruška kde mám bábätko. Veľmi to bolelo síce som sa snažila dať nabok a skrcit nepomohlo. Bolesť ustala so sekundy po kychnuti. Môže kychnutie keď to takto pichalo a zabolelo ublížiť bábätku alebo spôsobiť potrat??? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zárodok je v maternici dobre chránený. Občasné kýchnutie nemá na tehotenstvo žiadny vplyv.

  • Cytoster v 15.týždni

    , Autor: Sisa

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať, či je v poriadku, ak gynekológ spraví cytoster v 15.tyzdni tehotenstva. Nepredstavuje to žiadne riziko? Ster realizovaný preto lebo teraz gynekológ zistil že som ho mala pred cca 2rokmi.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Ak má pacientka poslednú preventívnu prehliadku realizovanú pred viac ako rokom a otehotnie, čaká sa do ukončeného 14. týždňa tehotenstva, kedy sa dajú cytostery z krčka maternice realizovať. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. Nemusíte sa obávať.