Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobrý den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať mám slabý krvný obraz,malo železa som v 27 týždni je to zle?? Moze to niečo spôsobiť?gyn.mi predpísal nejaké tabletky vo forme železa.....neškodí to?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve, hlavne v II. a v III. trimestri je anémia pomerne častá a preto sú predpisované ferropreparáty. Neškodí to, práve naopak, pomôže to upraviť krvný obraz.

Podobné otázky

  • Medocriptine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcem sa opytat ci je to priznak niecoho zleho. Treti tyzdnen uzivam Medocriptine na zastavenie laktacie. Tie posledne davky co mi ostali mi je nejako nevolno z nich , navaly horuciav, mdloba. Uzivam rano a vecer . Laktaciu neviem ci mam zastavenu pretoze mi lekarka povedala, ze nemam ani stlacat prsniky ani odsavat nic. Prve dni som mala studene obklady a aj som sa stlacala latkou. teraz uz nato nie je cas. Urobila som chybu a je nieco zle? Nemam ani hrcky nic.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nedá sa takto povedať, že by ste urobili chybu. Ak už užívate Medocriptine tretí týždeň, laktácia by už mala byť zastavená. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, prípadne, ak ste ešte šestonedieľka, zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor chcem sa spýtať jedla som syrovú pomazánku z eidamu syr bolo napísané že je údený polotvrdy zrejuci z pasterizovaneho mlieka čítala som že eidam môžem no potom som sa dočítala že zrejuci syr môže obsahovať listeriozu teraz som veľmi vystresovaná ale ešte aj kvôli cesnaku ktorý bol použitý v pomazanke. Tento cesnak je z dediny na strednom Slovensku je to domáci od babky zo záhradky kde sa pohybujú líšky a divá zver a ten cesnak sa len očistil ale neumyval sa keď sa struhal do pomazánky teraz mám strašný strach z listeriozy. Som 35+4 tt ale strašne stresujem keďže cesnak bol supany ruky sa neumyli a rovno sa struhal do pomazánky. Prosím vás čo robiť v takomto prípade. Hrozí nejaké riziko alebo nebezpečenstvo. Čítala som síce že cesnak je zabijak listerie ale aj tak prosím je tam riziko? A ak áno ake veľké?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že riziko listeriózy nie je nejako extrémne zvýšené v porovnaní s priemerným rizikom iného ochorenia. Pasterizovaný syr nepredstavuje riziko, to je v poriadku. To, že nebol cesnak umytý, tiež nejako nezvyšuje riziko listeriózy. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Lieky ascorutin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15tt, od začiatku beriem duphaston pretože som už dva krát potratila. Mesiac do zadu som spinila, ležala som v nemocníci a tam mi dávali aj lieky ascorutin. Ja sa chcem opýtať, pretože ešte niekedy spinim, keďže som náchylnejšia na to špinenie, môžem ascorutin užívať dlhodobo? Pretože som ho vysadila keď som prestala spinit ale do včera od pondelka bolo zas mierne špinenie... Tak môžem si ho znova nasadiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Ascorutin môžete užívať aj dlhšie, aj po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Pomôcť by Vám mohol aj Dicynone. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vyšetrenie SPS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, takmer od začiatku tehotenstva užívam preventívne aspirín, neskôr mi odporúčil gynekológ dávku zvýšiť na 1,5 tablety kvôli riziku zhoršeného prietoku krvi dolnej dutej žily a preeklampsie. Hematológ ma poslal na vyšetrenie SPS, kedy je potrebné aspirín vysadiť na 10 dní, zároveň však nevie o tomto riziku prietoku krvi keďže som mala posledné vyšetrenie dávnejšie a nemôžem sa mu dovolať. Je bezpečné v mojom prípade vysadiť na 10 dní aspirín alebo odporúčate nahradiť dávku injekčne?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate Aspirin iba preventívne, desaťdňové vynechanie nepredstavuje zvýšené riziko. Podávanie nízkomolekulárneho heparínu v tomto prípade nesplní účel. Je však vhodné, aby aj gynekológ, aj hematológ navzájom vedeli o plánovaných vyšetreniach, najmä za okolností, že užívate Aspirín z gynekologickej indikácie.

  • Krčok 36+6

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, nález z palpačného vyšetrenia je takýto;
    Krčok 2 CM, hrdlo sakrálne, polotuhe, vonkajšia bránka na špičku prsta.
    Je potrebné sa nejako obmedzovať ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak som správne pochopil, ste v končiacom 37. týždni tehotenstva, takže ste už prakticky v termíne. Nemusíte sa obmedzovať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.