Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Predčasny pôrod

    , Autor: Karolinanagyy

    Dobrý deň včera som Vám pisala ohladne môjho predčasného pôrodu situácia je taká že ma veľmi neinformuju o mojom stave, davaju mi magnezium a železo ale bolesti mi neustupujú mám pokoj možno 2-3h a potom zas to isté dookola. Chcela by som už porodiť len to chcú ešte natiahnuť do utorka. Len sa bojím že teraz sa od magnezia vôbec nebudem vedieť otvoriť???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lekári Vás majú povinnosť informovať, musíte sa len pýtať, aj opakovane. Ak máte bolesti aj napriek magnéziu, nemusí byť problém s otváraním sa. Ako som už písal, je ťažké sa objektívne vyjadriť bez poznania bližších informácií, okolností a výsledkov vyšetrení. Je štandardné, že ak je to možné, snažíme sa pri hroziacom predčasnom pôrode tehotenstvo potiahnuť o čo najviac.

Podobné otázky

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesti v krížoch a v podbrušku

    , Autor: Wendynuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať som 37tt a v posledných dňoch pociťujem bolesti v krížoch a podbrušku ako pri menštruácii. Na pohotovosti mi robili vyšetrenie a otvorená som na 1.5cm. Výtok mam hustejši a farbovo do žltá. Môže ísť o predčasný pôrod? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keď sa nachádzate v 37. týždni tehotenstva, o predčasný pôrod sa nejedná, ani sa jednať nebude. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o tzv. poslíčkov, ktorý sa môžu vyskytovať v tomto týždni tehotenstva, najmä večer, v noci, či nadránom a prejavujú sa menštruačnými bolesťami v podbrušku a bolesťami krížov. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, či nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Pohlavný styk

    , Autor: Mia8

    Dobrý deň, som v 33t. Na poslednej poradni mi lekár povedal, že som otvorená tesne pre prst (CV skóre mám asi 3), krčok sa zatiaľ neskracuje. Chcem sa opýtať či je pri takomto náleze ešte bezpečné mať orgazmus alebo to môže spôsobiť otváranie krčka, prípadne predčasný pôrod.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zhoršený nález na krčku, vo všeobecnosti sa neodporúča mať pohlavný styk. Záleží však od viacerých okolností, koľko rodička ste, aká je cervikometria, … Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, nálezy, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je to otázka na Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás mal poučiť.

  • Kedy dať STOP magnézium ?

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň, je pravda, že od istého týždňa tehotenstva by sa už s užívaním magnézia malo prestať? Tvrdnutiu brucha mávam od 33tt , kvôli čomu som bola na 7 dní hospitalizovaná. Doma užívam magnézium 3x denne a som v 36tt+4. Bruško tvrdne nepravidelne . Chcela by som ešte vydržať s pôrodom pretože mám na nohe sadru, ktorú mi majú zložiť po 6 týždňoch teraz vo štvrtok. Rada by som samozrejme vydržať s pôrodom aspoň do 38tt ???? preto táto otázka ohľadom magnézia, užívať ho ďalej, alebo to mám nechať už na "prírodu". Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium sa postupne vysadzuje do 36. týždňa tehotenstva. Sú ženy, ktoré užívajú aj 8 tabliet magnézia denne a sú ženy, ktoré užívajú jednu, či dve tabletky na deň. A to je rozdiel. Ak užívate dve tabletky denne, je to malá dávka, ktorú ženy často užívajú najmä pre prítomnosť kŕčov v lýtkach a tehotenstvu to nevadí. Ak však užívate väčšie množstvo magnézia a ste už v 37. týždni tehotenstva v behu, je potrebné ho postupne znižovať a vysadzovať pre možný výskyt abstinenčných príznakov u novorodenca. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa už nejedná o predčasný pôrod. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodová voda

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som podľa UZV 35+2, v 29 týždni som bola hospitalizovaná kvôli zníženému prociťovaniu pohybov, pri vyšetrení mi zistili skracovanie krčka najprv na 22 mm neskôr na 8 mm a otvorená voľne pre prst. Mala som nariadený kludovy režim, Utrogestan 200mg 2x1, magnezium 3x2 plus magneziové infúzie, počas hospitalizácie som dostala aj kortikoidovu terapiu v 29 týždni. Po mesiaci ma prepustili domov s tým aby som pokračovala v terapii. Po prepustení som sa hlásila u obvodného gynekológa ktorý nameral krčok 25 mm a mala som pokračovať v liečbe a kľudovom režime.
    V piatok večer som si našla viac mokrú vložku ako zvyčajne a doma som mala Temešvaryho roztok od môjho gynekológa tak som vložku otestovala a tá ozelenela. Dala som si novú vložku a išla do nemocnice. V nemocnici všetky testované vložky vyšli negatívne, na UZV sa doktorke nezdalo, že by bolo menej plodovej vody tak mi urobili ster tampónom z klenby, ktorý vyšiel pozitívny na plodovú vodu, napojili ma na CTG vyšetrenie ktoré vykazovalo kontrakcie. Po troch hodinách sa ale kontrakcie skončili a bola som kontinuálne napojená na CTG ktoré bolo v poriadku a dostala som infúziu magnezia. Po troch hodinách ma doktorka vyšetrila bola som otvorená na 2 cm a ma hospitalizovali. Dostávam antibiotika Penicilín každých 6 hodín. Utrogestan a magnezium mám momentálne vysadené a dostávam len tie antibiotiká a povedali mi, že budeme čakať či sa to rozbehne alebo ešte vydržíme a že sa to považuje, že tá plodová voda odteká. Včera mi testovali jednu vložku lebo som mala pocit že mi niečo stále tečie a bola aj mokrá len pri testovaní vyšla tiež negatívna. Včera večer som dostala nepravidelne bolesti a začala som mať taký svetlohnedý výtok, ktorý pretrváva doteraz a bolesti raz sú raz nie. O všetkom som informovala lekára ten tvrdí, že máme len čakať. Krvné výsledky na zápal sú zatiaľ v norme každý deň. Chcem sa spýtať na Váš názor, súhlasíte s takýmto postupom liečby. Dá sa považovať že mi plodová voda odteká z toho steru tampónom keď vložky vychádzajú negatívne? Nemôžu tie antibiotika nejakým spôsobom mať zlý vplyv na bábätko? Je možné že plodová voda trochu odtečie a potom nie, momentálne mám ten výtok a ťažko sa mi identifikuje či mi tečie aj voda. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. ventilový odtok plodovej vody, kedy jednorázovo odtečie malé množstvo plodovej vody, následne sa otvor v plodových obaloch pritlačí a akoby zaslepí a voda netečie. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa ešte jedná o hraničný predčasný pôrod, ale je to určite lepšie, ako by ste boli v 29. týždni tehotenstva. Podávanie antibiotík je v tomto prípade štandardné a má za úlohu predísť rozvoju infekcie, takže antibiotiká majú dobrý vplyv na plod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.