Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prsia

    , Autor: Kukuricka

    Dobrý deň prosím vás je normálne že pred ms má prsia strašne boleli a teraz keď mám dostať za dva dni tak jedno má úplne prestalo bolieť a bolí ma iba jedno viete čo by to mohlo byť ďakujem .
    Keby som tehotná tak by to malo byť tak že chvíľu bolia chvíľu nie či ako lebo mám stresy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred menštruáciou je pomerne bežné, že prsníky sú citlivejšie a bolestivejšie. Nie je dôvod sa znepokojovať. Odsledujte si to po skončení menštruácie. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Príznaky

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň som cca v piatom týždni tehotenstva hcg 1200 čaká ma sono o dva týždne. Mala som doteraz príznaky ale len také jemné bolievali má aj veľmi prsia no dnes nemám žiadne a už ma vôbec nebolia prsia ani na dotyk. Mam sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod na obavy. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Absolvujte USG vyšetrenie podľa plánu a odporúčaní.

  • Prvé príznaky tehotenstva

    , Autor: Kika58

    Zdravím.
    Môžu sa prvé príznaky tehotenstva objaviť už týždeň po styku? Alebo až neskôr? Mám na mysli nejaké bolesti v podbrušku, pripadne citlivejšie prsia.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva sú veľmi individuálne a nevyskytujú u každej ženy. Nájdu sa ženy, ktoré sa nestretnú so žiadnym sprievodným znakom, kým iné môžu čeliť mnohým príznakom tehotenstva. Je veľmi individuálne, s akou intenzitou sa dané príznaky vyskytnú a ako dlho pretrvajú. Medzi prvé príznaky tehotenstva patria aj citlivé prsia aj kŕče v podbrušku, ktoré sa dajú ľahko zmýliť so symptómami PMS (premenštruačného syndrómu). Už týždeň po oplodnení začína telo produkovať veľké množstvo estrogénu a progesterónu. V dôsledku toho sa začnú meniť aj prsia a stávajú sa citlivými. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • otazka

    , Autor: Elif

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala pár vecí, lebo neverím internetu a moj lekár je momentálne mimo. Mala som teliesko Levosed a po vybratí mi povedal že mi začínajú na víkend plodne dni. S priatelom sme si nedávali pozor a od predvčeravčera mám nafúknuté brucho ako keby som tam mala niečo ťažké a prsia ma viac bolia, trochu únavy. Menštruáciu by som mala dostať až o dva týždne, ale takéto stavy som nemala keď som mala teliesko. Môžem otehotnieť aj teraz? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od momentu vybratia vnútromaternicového telieska nie ste pred otehotnením chránená a teda za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, chcem sa spýtať čo robiť na rýchle zastavenie laktácie, od narodenia som mala mlieka malo a museli sme dokrmovať fľaškou až mi teraz po 2tyzdnoch začal maly úplne odmietať pitie odomna či už s klobucikmi alebo bez a vypije mlieko iba z fľašky. Keď odsávam svoje tak nemám dosť a aj tak skončíme pri umelom. Prsia mi dnes cele stvrdli, cítim hrcky v nich a veľmi ma bolia.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, odporúčam pri ťažkostiach súvisiacich s pôrodom a kojením navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, ktoré ešte zodpovedá za starostlivosť počas šestonedelia. Ak máte tvrdé prsníky, je potrebné ich nahriať a uvoľniť či už ručným odstriekaním alebo použitím odsávačky, aby u Vás nedošlo ku vzniku abscesu. Ak dôjdete k záveru, že chcete laktáciu zastaviť, vedia Vám tiež predpísať lieky na zástavu laktácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.