Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prvé príznaky tehotenstva

    , Autor: Kika58

    Zdravím.
    Môžu sa prvé príznaky tehotenstva objaviť už týždeň po styku? Alebo až neskôr? Mám na mysli nejaké bolesti v podbrušku, pripadne citlivejšie prsia.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva sú veľmi individuálne a nevyskytujú u každej ženy. Nájdu sa ženy, ktoré sa nestretnú so žiadnym sprievodným znakom, kým iné môžu čeliť mnohým príznakom tehotenstva. Je veľmi individuálne, s akou intenzitou sa dané príznaky vyskytnú a ako dlho pretrvajú. Medzi prvé príznaky tehotenstva patria aj citlivé prsia aj kŕče v podbrušku, ktoré sa dajú ľahko zmýliť so symptómami PMS (premenštruačného syndrómu). Už týždeň po oplodnení začína telo produkovať veľké množstvo estrogénu a progesterónu. V dôsledku toho sa začnú meniť aj prsia a stávajú sa citlivými. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

Podobné otázky

  • je mozne aby som bola tehotna?

    , Autor: odbornik6

    Dobry den
    chcela by som sa opytat na to, ci si myslite ze je pravdepodobne aby som bola tehotna ked mam PCO, bez hormonalnej substitucie nemam cyklus (naposlledy bol z femostonu v novembry) a s priatelom pouzivame kondomy aj ked iba na koniec, nie pocas celeho styku. V poslednych dnoch mam velmi silo nafuknute prsia, taha ma v nich a mam velmi citlive bradavky (az tak ze to som nikdy nemala), tiez ma tlaci v podbrusku a citim sa nafuknuta a citala som ze by to mohli byt prve priznaky tehotenstva. Myslite ze si mam urobit test? Je vobec mozne aby som pri suhre takychto okolnosti bola tehotna???
    Dakujem pekne a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi nepravdepodobné no nikdy sa to nedá 100 % vylúčiť bez tehotenského testu.