Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zhoršené prietoky

    , Autor: Simona1994

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa opýtať, čakáme jednovaječné dvojčatá mo-bi momentálne som v 28 týždni tehotenstva, konkrétne 27+6. V pondelok 18.05. mi na kontrole namerali prietoky plodu A: RIAU 0,79 / MCA 0,68 /EFW 1360g/HC 276/ AC 251/ FL 54 /BPD 77 a plodu B: RIAU 0,79 / MCA 0,68 / EFW 937g / HC 261 / AC 219 / FL 47 / BPD 73. Oba plody mali dostatok plodovej vody a naplnený močový mechúr. Dali mi odporúčanie na hospitalizáciu z dôvodu Twin to Twin syndrómu a nedostatočným prietokom plodu B, keďže je menší. V utorok v nemocnici 19.05. mi zasa namerali prietoky plodu A: MCA 0,81 / RIAU 0,61/ AC 245 / FL 51 / BPD 74 HC 277 / EFW 1240 a plodu B: MCA 0,73 / RIAU 0,82 / AC 221 / FL 45/ BPD 70/ HC 256 / EFW 912 opäť dostatok plodovej vody oba plody, naplnený mechúr oba a dnes 21.05. znova prietoky plodu B sú MCA 0,76 / RIAU 0,73. Lekár ktorý má dnes vyšetroval povedal, že je prietoky sú v norme a nemyslí si že by to bol Twin to Twin syndróm. Naozaj už neviem čo si mám myslieť. Raz mi hovoria tak raz tak, chcú ma nechať v nemocnici hospitalizovanú až do pôrodu. Prosím Vás, čo si o tom myslíte? Sú to naozaj tak zle prietoky aby som musela byť hospitalizovaná a nedalo sa to kontrolovať a riešiť ambulantne? Je to nebezpečné? Cítim sa naozaj veľmi dobre, pohyby oboch cítim, len neviem čo si mám už myslieť keď každý lekár povie niečo iné. Ďakujem Vám veľmi pekne za radu, už som z tejto situácie naozaj na nervy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi dôležité rozlíšiť Twin to Twin transfusion syndrome alebo iba o nesymetrický rast plodov. Ak by sa v placente našli cievne spojky, ktoré by spôsobovali chudokrvnosť a zástavu rastu u menšieho plodu a preťaženie srdca plodu u väčšieho plodu, rovnako tak by bola výrazná asymetria v množstve plodovej vody medzi menším a väčším plodom, jednalo by sa o spomínaný syndróm. Z uvedených hodnôt sa nedá jednoznačne vyjadriť. Dôležité je vylúčiť aj placentárnu nedostatočnosť. Keďže nepoznám úplne všetky informácie ani bližšie okolnosti, neviem a nemôžem sa takto bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Namerane hodnoty plodu

    , Autor: umenieakrasa

    Dobrý deň, dnes ma doktor hrozne vystrašil. Povedal že mám zhoršené prietoky že mi môže odumriet plod. Hodnota RI : 0,76 .
    Hrozne sa bojím som v 32/1 týždni tehotenstva. Ostatné namerané hodnoty usg sú BP : 31/4 HC: 31/5 AC: 31/5 FL: 32/3
    Komplex biometria : 31/6
    S/D: 4,43 BFC: 1 PV: normohydramnion poloha : PPHL post II
    EFW: 1916 g
    Vôbec týmto hodnotám nerozumiem a neviem podľa týchto hodnôt nájsť nič na internete. Pán doktor nebol ochotný odpovedať na moje otázky atak som z toho zúfala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa daných biometrických hodnôt plod nezaostáva v raste, takže placenta funguje tak, ako má. Hodnota rezistenčného indexu (RI) aj S/D je síce v pásme hraničnom až patologickom, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté ako keby vám namerali vyšší tlak krvi - z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností odporúčam navštíviť tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup. Pri nespokojnosti môžete obvodného gynekológa zmeniť.