Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,302 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Re

    , Autor: Kukuricka

    Čo mysliete ako sekret?
    Keď som sa pri tomto urobila nemohla som to nejako stiahnuť do seba ?
    Cez panenskú blanu? Prosím odpovedzte

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kvapôčky lásky je neodborný laicky používaný výraz. Jedná sa o prostatický sekrét, ktorý môže obsahovať spermie. Ako som už spomínal, ak nedošlo k pohlavnému styku alebo zaneseniu do pošvy, tehotná nebudete.

Podobné otázky

  • očkovanie v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý večer pán doktor,

    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na očkovanie v tehotenstve, som v 24.týždni, ešte pred tehotenstvom som bola zaočkovaná dvoma dávkami vakcíny Astra zenecy, dávala som si zisťovať stav protilátok asi pred mesiacom a mám minimum protiláok /hodnota 33/ , od druhej vakcíny ubehlo 6 mesiacov, dostala som od NCZI už povanie na tretiu dávku. Problém je však neistota či toto rozhodnutie je správne v čase tehotenstva. Aký je Váš názor ?? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, merané hodnoty protilátok nehovoria o imunizácii organizmu, ani o stave imunitného systému. Momentálne sú aj ľudia, ktorí boli očkovaní vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca, očkovaní 3. dávkou vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Comirnaty vakcína je podľa dostupných štúdií bezpečná aj počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • hodnoty v 12tt po NT ultrazvuku

    , Autor: DiDi1989

    Dobrý deň,

    mám za sebou tzv. NT ultrazvuk, chcela by som sa opýtať či vám nasledujuce hodnoty pripadaju v norme, alebo je nejaký dovod na obavu.

    TT podla PM: 12+6
    MPA: 85,17 mmHg. (1,034MoM)
    Uterina artery PI: 2,1 (1.286 Mom)
    CEL: 64,3
    NT: 1,5
    NB: +
    akcia: +
    POhyby: +
    Doppler a.uterina 1.dx (URPI): PI: 2,35
    1.sin. : PI 1,94

    PAPP-A: 0,191 MoM
    TP: 3.6.2022

    pýtam sa, z dovodu že počas celého vyšetrenia mi doktor nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku a v zavere mi len oznamil ze mam zvysene riziko preeklampsie, ale poriadne mi ani nepovedal na základe čoho, nespytal sa ani či nejake lieky uzivam, len mi teda povedal, že mam uživať Aspirin 100mg pred spanim a to bolo všetko.
    Aky máte na to prosim názor vy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicylovej 100mg 1x denne až do 36. týždňa tehotenstva je preventívne vzhľadom k prepočítanému riziku na základe hodnôt jednotlivých parametrov. Hoci výsledky sú teraz v poriadku, podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev a už na základe prepočtu meraných parametrov sa dá vyjadriť k zvýšenému riziku rozvoja preeklampsie. Stále sa však bavíme iba o zvýšenom riziku. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Do budúcnosti sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • Meškajúca menstruacia

    , Autor: Laurinka1499

    Dobrý deň pán doktor, poslednú menštruáciu som mala 18.10.2021. S priateľom sa snažíme už dlhšiu dobu o bábätko ktoré sa žiaľ zatiaľ nepošťastilo. Dnes som si robila test a test vyšiel negatívny. Mám príznaky ako sú závraty, bolesti v podbrušku, biely výtok, každý deň mám pocit akokeby som mala dostať menštruáciu a stále nič a stále som cele dni vyčerpaná a unavená.
    Môže byt že som tehotná a test mi zatiaľ neukazuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skoro realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny.

  • Ovulacia

    , Autor: NatalAnet

    Dobrý deň ...s manželom sa snažíme o bábätko, v nedeľu alebo v pondelok by som mala mat ovulaciu, lenže akurát sa mi stal úraz popálenína 2.stupna na ruke veľkosť 7x10cm. V stredu na urazovke mi to potreli ialugenom, včera na plastike dermazinom a v pondelok idem znova na previazanie...premyslame ci to radšej neriskovat a už sa nesnažit alebo to nemá vplyv...plasticky chirurg Homola mi na povedal ze kľudne môžme že to nemá na vplyv, ale ja mam radšej názor viacerých doktorov.. Ďakujem za tvoj čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nebude potrebný chirurgický zákrok v celkovej anestéze, či užívanie kombinovanej antibiotickej liečby, môžete sa snažiť otehotnieť.

  • Predcasny porod

    , Autor: Mnimna

    Dobry den. Som v 28 tt+4 - piate tehotenstvo a CM vo funkcnej casti ma 26 mm a funnelling do V ma 11 mm... placenta vpredu gr.l., mam gdm a som na diete..mam nariadeny kludovy rezim...
    Chcela som sa opytat nakolko hrozi pri tejto diagnoze predcasny porod, ci je to na celodenne lezanie - ze len na wc a do postele, alebo mozem aj po byte cosi porobit - navarit, poprat... a pritom mat light rezim...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od okolností, ako aj subjektívneho stavu. Dodržujte kľudový režim, myslím si, že nemusíte iba ležať, ale ak sa máte starať o domácnosť so štyrmi deťmi, doprajte si kľud. Ak nebudete zdvíhať ťažké predmety a šetriť sa, variť môžete. Postupujte podľa odporúčaní a nariadení Vášho obvodného gynekológa.