Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Re

    , Autor: Kukuricka

    Čo mysliete ako sekret?
    Keď som sa pri tomto urobila nemohla som to nejako stiahnuť do seba ?
    Cez panenskú blanu? Prosím odpovedzte

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvapôčky lásky je neodborný laicky používaný výraz. Jedná sa o prostatický sekrét, ktorý môže obsahovať spermie. Ako som už spomínal, ak nedošlo k pohlavnému styku alebo zaneseniu do pošvy, tehotná nebudete.

Podobné otázky

  • Svrbenie dlaní

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 29+5tt a od rána ma strašne svrbia a palia dlane ,mám pocit akoby boli aj teplejšie a sú také trošku akoby škvnité.Trochu akoby boli aj prsty z toho tepla opuchnuté.Telo inde ma nesvrbí a nemám iné ťažkosti.Momentalne mám zisteny gestačny diabetes ale hodnoty su dobre a mám len diétu.Beriem euthyrox na Hashimotovu tyreotititu, výsledky z minulého týždňa sú v poriadku.Vo štvrtok mam poradňu ,Treba ísť na odber pečeňovych testov?Bojím sa aby to nebola cholestaza.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin svrbenia dlaní môže byť viacero. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o prvý prejav tehotenskej cholestázy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je však vhodné realizovať vyšetrenie pečeňových enzýmov. Odsledujte si to. Určite to povedzte Vášmu obvodnému gynekológovi vrámci poradne.

  • Osoba po CT vyšetrení je riziko v tehotenstve?

    , Autor: Silvia M.

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, manžel ide na CT (nevieme či s kontrastom alebo bez) vyšetrenie hlavy predstavuje to pre mňa ako tehotnú v 30.tyzdni tehotenstva nejaké riziko? Je CT či už s kontrastom alebo bez riziko pre dieťa?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, na Vás to nemá žiaden vplyv, bez ohľadu na typ CT vyšetrenia, ktoré podstúpi manžel.

  • Stoptussin

    , Autor: Marianna1997

    Dobrý deň,
    zistila som, že som tehotná teraz v 4 týždni. Otehotnela som počas choroby a mala som hrozný dráždivý kašeľ, v nevedomosti som si na utíšenie dávala občas večer stoptussin kvapky, naposledy včera večer . Chcem sa spýtať, či som tým nejako mohla plodu uškodiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Stoptussin sa nemá užívať v prvých 3 mesiacoch tehotenstva. Teraz už s tým nič neurobíte. Ďalej ho však neužívajte, vyskúšať môžete užívať Stodal alebo Stopkašeľ, ak ešte kašeľ pretrváva. Nemusí sa zákonite stať nič, je to na princípe všetko alebo nič. Ak ná byť tehotenstvo prospešné, bude. Predpokladám však, že ešte nemáte potvrdené tehotenstvo obvodným gynekológom. Je vhodné ho pri návšteve o tom informovať. Ak sa potvrdí vitálne tehotenstvo v maternici, odporúčam sa následne objednať na PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva.

  • Sono prsníkov v tehotenstve

    , Autor: Aďka1047

    Dobry deň, ja by som sa chcela spytat som v 19 týždni a doktorka ma poslala na sono prsníkov. Môžem ísť v pohode? Neuškodí to bábätku?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG prsníkov síce plodu vôbec neuškodí, nepoznám dôvod, pre ktorý ste boli odoslaná na USG prsníkov. Ak iba vrámci preventívnej prehliadky, teda nemáte žiadne ťažkosti, ani na to nie je akútny dôvod, štandardne sa USG prsníkov v tehotenstve nerealizuje pre skreslený nález, keďže prsníky sú počas tehotenstva mierne prestavané. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa pýtajte vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Trikuspidalna regurgitacia

    , Autor: Naty_00

    Dobrý deň pán doktor.
    Na ll.trimestralnom skríningu (19+1tt) zistili že ma bábätko trikuspidalnu regurgitaciu 1 stupňa (do 100cm/sek). Prvý kombinovaný skrining bol v poriadku, triple test v 16 týždni tiež, celkove rizika choromozomnych anomálii sú nízke.
    Dočítala som sa že trikuspidalna regurgitacia môže byt aj v dôsledku nejakej genetickéj vady a teraz mám veľký strach o bábätko. Moj gynekológ ma upokojoval že nie je to nic hrozne, ale že to riziko nejake vady tam stále je. Rozmýšľam aj nad tym že by som išla urobiť aj trisomy test, aby sa mohli vylúčiť nejake genetické vady.
    Chcela by som počuť aj váš názor.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, táto anomália nemusí prestavovať vôbec žiadne riziko. Trikuspidálna regurgitácia síce môže byť odrazom štrukturálnych anomálií srdca a hoci je pravda, že často býva prítomná aj u chromozomálne abnormálnych plodov (Downov syndróm, Edwardsov syndróm, ...), môže sa vyskytovať aj u chromozomálne normálnych plodov, teda plod nemusí byť vôbec poškodený, môže byť prakticky úplne v poriadku, Trisomy test môže byť negatívny a spomínaná trikuspidálna regurgitácia sa môže vyskytovať. Môže sa do pôrodu ešte upraviť, aj to je jedna z možností. Dôležité sú výsledky aj ostatných vyšetrení, či už USG, ale aj výsledkov krvi vrámci PTS. Na základe všetkých vyšetrení sa vie urobiť komplexne záver s odporúčaniami a ďalším postupom. Samozrejme, Trisomy test si môžete nechať vyšetriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.