Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hlien

    , Autor: Lucula

    Dobrý deň,
    som v 13tt chcela by som sa informovať lekár mi predpísal macmiror complex 500. Po 6 dňoch sa na toaletnom papieri objavil hlien môže to byť spôsobené tabletkami alebo mam sa obávať a radšej ísť na pohotovosť? Včera ma pobolievalo skôr také pichanie v podbruši najprv pravá strana potom stred ale bolo to prerušované a len pri zmene polohy. Volala som s lekárom a ze si mam dávať magnézium. Už mám za sebou potrat v 5tt tak ja sa teraz o bábo bojím a som čítala že teraz nejaký výtok alebo hlien nie je ok.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa v tehotenstve každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať hlavne pri zmene polohy, je to normálne. Čo sa týka hlienu, záleží od konzistencie a farby, či zápachu. Nemusí sa vôbec jednať o patológiu. Pošva produkuje sekrét aj za normálnych okolností. Môžete skúsiť užívať vaginálne probiotiká alebo si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a stav si odsledujte. Bez vyšetrenia a poznania bližších informácii, či okolností, sa Vám objektívne bližšie vyjadriť neviem. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drazdivy kasel v 2trimestri

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    som presne na konci 17tt tehotenstva. Som na marodke kvoli krvacaniu a castemu spineniu. Mam uz 5 dni drazdivy suchy kasel. Pijem repikovy caj,lipovy caj, robim si cibulovy sirup a potom v lekarni som si kupila Stopkasel a lisajnikovy sirup. Teraz uz aj troska vykasliavam ale hlien je priezracny. Stale ma ako keny steklilo dole v krku. Ked tolko drazdivo kaslem cele dni nemoze to uskodit babatku? Uz neviem co by mi mohlo pomoct.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, vhodné sú aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Za niektorých okolností však častý dusivý kašeľ môže mať vplyv na vnútorné otváranie krčka maternice. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k ďalším špecialistom.

  • Špinenie v druhej polovici tehotenstva

    , Autor: Ann320

    Dobrý deň,
    akurát končím 26 tt, na začiatku som špinila, dostala som duphaston a odvtedy som mala bezproblémové tehotenstvo.
    Minulý týždeň som si 2x všimla, že špiním. Iba keď som sa po toalete utrela, hlien s prímesou hnedej krvi. Po 1-2 hodinách to prešlo, nemala som ani pohlavný styk, takže kontaktné krvácanie to nebude. Bola som aj u lekára, presne v ten deň keď som si to ráno druhýkrát všimla. Videl iba v pošve slaboružový výtok. Nekrvácam z placenty, krčok mám skoro 4, 9 cm, takže sa neskracuje, ani sa neotváram. Doktor mi nevedel vysvetliť prečo špiním. Tipoval na zápal/infekciu v pošve a naordinoval mi vaginálne antibiotika a samozrejme prísnych kľudový režim. Avšak veľmi ťažko sa mi to dodržuje, keďže mám ešte staršieho syna. Žiadne iné ťažkosti ani bolesti nemám.
    Prečo som tak náhle začala špiniť?
    Je prísny Kľudový režim potrebný?
    Mala by som podstúpiť aj nejaké iné vyšetrenia?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani USG nález, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností sa ho nebojte pýtať.

  • Pustenie vajicka

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, mam 30 az 33 dnovy cyklus strieda sa to. Maka som pozitivny ovulacny test 18 aj 19.7. vajicko sa spusta max do 12- 36h ..moze byt ze este dnes je vajicko vo mne a moze sa oplonit? Stale mam krce ako keby pres ovulaciou aj hlien je taky priesvitny tahavy.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, že ste ešte neovulovali. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk dva až tri krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Nemá zmysel si realizovať ovulačný test a snažiť sa iba počas obdobia plodných dní.

  • Odtok hlienovej zátky

    , Autor: Luci123

    Dobrý deň pán doktor, som prvorodička v 38tyzdni (37+2) som na 1cm otvorená včera večer mi asi odtiekla hlienová zátka bol to hustý naťahujúci sa hlien v žltopriesvitnej farbe. Po akom čase môže prísť pôrod? A môžem mať po odteceni hlienovej zátky sex? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka neznamená nevyhnutne blížiaci sa pôrod, ale postupné dozrievanie a pootváranie sa krčka maternice. Nedá sa povedať, kedy sa spustí kontrakčná činnosť. Pohlavný styk mať môžete, treba však myslieť na to, že spermie obsahujú prostaglandíny, ktoré môžu napomôcť spustiť pôrod. Ste však už prakticky v termíne, takže to vplyv na zrelosť plodu nebude mať.