Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plodová voda

    , Autor: Dusty128

    Dobrý deň, idem za vami s otázkou. Som 23+5tt. Vo štvrtok som bola u svojej gynekologičky s bolesťami v podbrušku, v krížoch a zvýšeným čirým vodnatym vytokom. Všetko bolo v poriadku. Krčok pevný, zatvorený , 35mm a plodovej vody normohydramion. Na vložku mi vyliali temešvaryho roztok a celá vložka bola modrá. Poslali ma teda na hospitalizáciu do nemocnice, kde mi robili tieto vyšetrenia znova akurát mi robili výter zo zadnej klenby maternice a tie vyšli negatívne. Dali mi domov roztok a poslali ma domov. Doma na pôrodnickych vložkách to bolo väčšinou žlté a okrajovo modré. Na ďalší deň to bolo zasa modré a tak som bežala. Nález sa nezmenil a znova ten istý výter negatívny. V sobotu som tam bola znova a výter bol znova negatívny. Bolesti ale stále boli. Vždy mi to vytreli aj 3x. Výtok nezmizol a stále si cítim dole mokro. Je to skôr taká lepkava tekutina, sem tam hlien biely alebo žltý. Dnes som bola na kontrole u svojej dr a na vložke som mala zasa okrajovo modré ale výter bol negatívny. Plodovej vody dostatok. Je teda možné uplne vylúčiť odtok plodovej vody? Alebo akú konzistenciu má plodová voda a mám dôvod sa teda obávať? Bojím sa, že ma zanedbali. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, aké vložky používate a na akých vložkách je Temesvariho test realizovaný. Niektoré vložky sa farbia na modro, preto môže byť test aj falošne pozitívny. Štandardne sa do pošvy ku krčku vkladá sterilný suchý tampón na niekoľko hodín a test sa realizuje na ňom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • poloha

    , Autor: Dusty128

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG nález máte v norme, hodnoty a parametre sú primerané. Nemusíte sa obávať.

  • Ťažká matrac

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa ešte spýtať dnes v noci mi spadol pod matrac telefón keďže manžel nebol doma tak som ho musela vyloviť ja najskôr som nadvihla jednu časť a potom druhu tento matrac má 50 kg keďže je z kvalitnej peny samozrejme som ho nedvíhala celý len rohy som nadvihla najskôr jeden aby som videla kde je mobil a potom druhý nakoniec som ho našla pod tretím rohom. Nedvíhala som síce celý matrac ale som ho nadvihla aby som sa k mobilu dostala. Viem že sa počas tehotenstva nemajú dvíhať ťažké veci ale inak by som sa nedostala k telefónu. Samozrejme som ho potom vylovila že som zdvihla tretí roh matraca trvalo to krátko do 10 min. Chcem len vediet či niečo hrozí nemám bolesti ale zľakla som sa že či by mi nemohla odtiecť plodová voda alebo či môžem byť v kľude zväčša sa šetrím a nedvíhal nič ťažké a len som dvíhala rohy matraca nie matrac celý dva prvé Dolné aj keď to bolo tahsie tak mi to neprišlo také strašne ťažké a potom vrchný tretí. Hrozí mi niečo alebo môžem byť v kľude pokojná?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, myslím si, že nie je dôvod na obavy. Môžete byť kľudná. Samozrejme, je vhodnejšie sa zdvíhaniu ťažkých predmetov, najmä v treťom trimestri, vyhýbať.

  • Ešte podotazka

    , Autor: Florencia 5

    Chcem sa spýtať ešte ja som žiaľ ja som na obed vložila ten Canesten gyn a ten sa nerozpustil a večer som dávala progesteronelle keďže som tam cítila ten Canesten gyn snažila som sa to nechtom dostať von nešlo to tak som šla vyplachnut zo spodu lebo som sa zľakla či sa môže skombinovať progesteronelle a Canesten gyn. Teraz ešte raz dve otázky lebo som sa dočítala že aj nechtom sa dá prepichnut plodová voda či som tým že som sa snažila to vybrať nemohla prepichnut alebo poškodiť plodovu vodu krcok mám 4,9 CM podľa merania a či som si nemohla uškodiť tým vyplachom ? Aj tak som keď som dole dala prst zistila že ani výplach nepomohol ostalo to tam teraz otázka na vás mám vložiť ešte raz pre istotu progesteronelle? A majú lieky Canesten GYN a progesteronelle nejakú kontraindikáciu alebo je to ok spolu? Prepáčte ale panikáriť tak sa potrebujem uistiť u lekára. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechtom sa dá plodová voda prpeichnúť keď je už hlavička vstúpená v panvovej úžine až panvovom východe, keď pacientka rodí a je otvorená na 4 - 5 cm. Takto vo Vašom prípade sa plodové obaly prepichnúť nedajú. Krčok máte dlhý, uzavretý, takže sa k plodovým obalom nedá dostať. Vaginálny výplach v tehotenstve je možné realizovať, nie však často a najmä nie počas aplikácie vaginálnych preparátov, ktoré si realizáciou vaginálneho výplachu vypláchnete z pošvy. Ak aj ostal zvyšok tabletky Canesten GYN v pošve, mohli ste si aplikovať Progestanelle. Nemusíte panikáriť. Tým, že sa Canesten GYN aplikuje jednorázovo, má postupné uvoľňovanie a rozpúšťanie. Vhodnejšie je si v prípade, že máte nasadenú aj inú vaginálnu liečbu aplikovať klasický Canesten alebo Candibene, ktoré sa rozpustia skôr. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlaknutie

    , Autor: Florencia 5

    Ale môže pri takomto zlaknuti odtiecť plodová voda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa veľmi zľakli, skôr Vám mohol uniknúť moč, ako plodová voda.