Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotnieť

    , Autor: Zuzka11

    Dobrý večer Pán Doktor. 27.1.2020 som prekonala spontánny potrat v 5tt. Následne po vyšetreniach na Hematologii sú moje výsledky- Záver: D68.1 Mutácia Faktor V-Leiden-heterozygot.(výsledky mi boli doručené na email koli pandemii, tak neviem či som to napísala správne). O tej chorobe som už poučena. Moja otázka ale je či je vhodne v týchto časoch (covid-19) aj spolu s mojou chorobou otehotnieť? Dieťatko by sme už chceli ale mám strach pre okolnosti. Ďakujem za Váš názor a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčina potratu bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofílnym stavom. Za predpokladu, že budete hematológom sledovaná, eventuálne ak budete postupovať podľa jeho odporúčaní a nasadí Vám liečbu nízkomolekulárnym heparínom, súčasná situácia nemá vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • otehotnenie s kondómom

    , Autor: Anne789

    Dobrý deň, chcela by sa opýtať… s priateľom sme mali pohlavný styk na moje plodné dni a vždy “používame dvojitú ochranu” - kondóm, a vysunutie tesne pred vyvrcholením. Tentokrát to však priateľ nestihol a spravil sa do kondómu ale vo mne (nie hlboko pretože sa to stalo ako do mňa chcel opäť vošiel) Kondóm som skontrolovala a na dotyk a pohľad okom bol nepoškodený a plný. Tabletku po som nevzala no mám obavy, je nejaká šanca, žeby som mohla otehotnieť? Ďakujem za odpoveď…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku s kondómom, ak navyše nedošlo k jeho poškodeniu, tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať.

  • Hcg

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň mozem sa opýtať som v 4+3 týždni tehotenstva a mám hcg 146 myslíte že je to v poriadku alebo je to málo v piatok mám ísť zase na krv bojim sa že je to málo po roku od potratu sa nám zase podarilo otehotnieť tak mám strach dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, datácia tehotenstva je u Vás prepočítaná predpokladám podľa poslednej menštruácie, takže nemusí byť presná. Dôležité je potvrdenie tehotenstva na USG. Základom úspechu je dynamika rastu betaHCG. Zatial nevidím dôvod na obavy. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo po UPT

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň, rada by som vedela kedy je vhodne znovu otehotnieť po umelom prerušení tehotenstva zo zdravotných dôvodov v 17tt? Zároveň by ma zaujímalo, aká je sanca žeby sa nám následne mohlo narodiť zdravé dieťatko, keď naše predchádzajúce malo downov syndróm. Naše prvé dieťa je úplne zdravé, šikovne. Porodila som ho v tridsiatke. Tento rok budem mat 32, viem že riziko sa vekom zvyšuje ale v našej rodinnej anamnéze mojej či manželovej nebola zaznamenaná žiadna genetická porucha. Obaja s manzelom sme zdraví. Nemali sme ani žiadne zdravotne problémy. Na genetike nám bolo povedané že to bola zrejme blba náhoda avšak nepýtala som sa v tom rozpoložení na ďalšie tehotenstvo a ak je pravdepodobnosť žeby sme mohli mat opäť zdravé dieťa bez tehotenských komplikácií ako pri prvok dieťati.
    Za odpoved vopred ďakujem.
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj ja si podľa daných okolností myslím, že došlo len k blbej zhode náhod. Niekedy sa to stane, pritom partneri sú úplne zdraví. Šanca na fyziologické tehotenstvo a zdravé dieťa je veľmi vysoká. Určite je však potrebné dopriať maternici niekoľkomesačnú pauzu, aspoň 3 menštruačné cykly a následne sa môžete začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred plánovaním tehotenstva začnite s užívaním kyseliny listovej v dávke 400ug denne.

  • otazka

    , Autor: Elif

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala pár vecí, lebo neverím internetu a moj lekár je momentálne mimo. Mala som teliesko Levosed a po vybratí mi povedal že mi začínajú na víkend plodne dni. S priatelom sme si nedávali pozor a od predvčeravčera mám nafúknuté brucho ako keby som tam mala niečo ťažké a prsia ma viac bolia, trochu únavy. Menštruáciu by som mala dostať až o dva týždne, ale takéto stavy som nemala keď som mala teliesko. Môžem otehotnieť aj teraz? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od momentu vybratia vnútromaternicového telieska nie ste pred otehotnením chránená a teda za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Aká je šanca

    , Autor: Karikari

    Dobrý deň. V období ovulácie mi partner asi 6krat strcil špičku údu do vagíny. Naposledy ejakuloval deň predtým a potom močil. Je nejaká sanca otehotnieť ak by sa stihli počas tej krátkej doby vylúčiť nejaké kvapky lásky? Obaja mame 16 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali riadny pohlavný styk, tehotná nebudete. Do budúcna však určite odporúčam chrániť sa, praktizovať chránený pohlavný styk a používať nejakú formu antikoncepcie. Odsledujte si to.