Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otehotnieť

    , Autor: Zuzka11

    Dobrý večer Pán Doktor. 27.1.2020 som prekonala spontánny potrat v 5tt. Následne po vyšetreniach na Hematologii sú moje výsledky- Záver: D68.1 Mutácia Faktor V-Leiden-heterozygot.(výsledky mi boli doručené na email koli pandemii, tak neviem či som to napísala správne). O tej chorobe som už poučena. Moja otázka ale je či je vhodne v týchto časoch (covid-19) aj spolu s mojou chorobou otehotnieť? Dieťatko by sme už chceli ale mám strach pre okolnosti. Ďakujem za Váš názor a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina potratu bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofílnym stavom. Za predpokladu, že budete hematológom sledovaná, eventuálne ak budete postupovať podľa jeho odporúčaní a nasadí Vám liečbu nízkomolekulárnym heparínom, súčasná situácia nemá vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Potrat a dalsie nepodarené tehotenstvo

    , Autor: ja_1111

    Dobry den pan doktor este ma napadlo, mam prazdny gestacny vak v materni 6+3tt 7.5mm, lekar ma strašil ze mozem mam mimomaternicove a mam prist o tyzden, mozem ak mam GS v maternici?
    A druha otazka 7.8. Som potratila spontanne lekar mi pichol “metylcek” nevedela som co to je ale asi methotrexat do svaloviny 1x na docistenke. Teraz som v septembri otehotnela (posledna ms 2.9.) mozem mat prazdny vak kvoli tomu lieku? (Udajne sa nema otehotnieť 3-4.mesiace) :( strasne sa bojim. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný "metylček" je methylergometrín, ktorý sa podáva na podporu vypudenia obsahu a vyčistenia maternice. Prázdny gestačný vak v maternici svedčí skôr pre anembryomolu, kedy nie sú prítomné v maternici (ani mimo nej) embryonálne štruktúry a gestačný vak je prázdny. Bez videnia nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa jednať aj o pseudogestačný vak, ktorý nie je okrúhly, ale oválny a nie je uložený centrálne, čo môže byť znakom mimomaternicového tehotenstva. Ak sa potvrdí diagnóza anembryomoly, dutinu maternice bude potrebné inštrumentálne vyčistiť. Ak u Vás došlo za sebou k dvom potratom, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické, prípadne aj imunologické vyšetrenie.

  • Opatovne tehotenstvo

    , Autor: Bap

    Dobry den, mam mesiac po porode ( prirodzeny, vaginalny, nekomplikovany) ale bohuzial nase babatko zomrelo. Nedojcila som a zdravotne som v poriadku, dobre sa hoja aj drobne porodne poranenia. Prosim, kedy by bol opat vhodny cas na otehotnenie? Rada by som otehotnela co najskor, ale zas by som nechcela nic zanedbat a bola by som rada, aby bolo moje telo zregenerovane a pripravene na nove tehotenstvo, aby vsetko prebehlo v poriadku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, mrzí ma Vaša strata a chápem, že chcete na túto veľmi negatívnu skúsenosť zabudnúť a znovu otehotnieť. Ak nebol pôrod komplikovaný a porodili ste spontánne, bez väčších krvných strát a pôrodného poranenia, určite je potrebné počkať minimálne obdobie šestonedelia a následne pár mesiacov, aby sa maternica stiahla. Po pol roku, ak nebudete mať žiadne ťažkosti, sa môžete začať snažiť otehotnieť.

  • Covid + lieky

    , Autor: jaja117

    Dobry den, po potrate sa nam podarilo otehotnieť. Ked som vsak o tom este nevedela (pred MS očakávanou) dostala skm covid užívala skm len Paralen 500 a olynth, bolelo ma vsak rameno a 1x som si ho natrela Muay thajskou masťou (vraj by sa nemala uzivat v tehotenstve) bolo to uplne nazaciatku este pred očakávanou menštruáciou. Myslite ze to moze velmi uškodiť? Dost som sa z toho vystrašila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jednorázová aplikácia krému nemá na tehotenstvo vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Mima98

    Dobrý deň . Chcela by som sa spýtať či môžem otehotnieť aj v prípade že mám už rok nepravidelnú menštruáciu a bez pichnutej vyvolavacky mi menstruacia nepríde a netvori sa mi ovulacia teda aj ovulácie testy mám stále negatívne. A čo by ste mi na môj problem odporučili dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť úplne nedá, aj keď za daných okolností je pravdepodobnosť pomerne malá. Pre začiatok je u Vás potrebné realizovať hormonálny profil, gynekologické palpačné aj USG vyšetrenie. Príčin nepravidelnej menštruácie a anovulačnych cyklov (ktoré Vám vie potvrdiť lekár, nie negatívne ovulačné testy, ktoré môžu byt aj falošne negatívne, rovnako tak môže byť ovulácia posunutá) môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • Otehotnenie

    , Autor: Mirka113

    Dobrý deň. S manželom sa nám nedarí otehotnieť. Manžel ma od detstva zrastenú predkožku. Semeno sa dostane bez problémov von, len nemá taký výstrek asi ako iní muži. Môže byť toto problém pri otehitnení aj keď semeno vyjde v pohode von? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nevylučujem, že urologický problém u manžela môže spôsobovať problémy s otehotnením. Nemusí to však byť príčina sterility. Ak sa aj napriek pravidelnému pravidelnému pohlavnému styku, aspoň 2 až 3 krát týždenne nedarí otehotnieť po dobu cca jedného roka, je vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie.