Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,986 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otehotnieť

    , Autor:

    Dobrý večer Pán Doktor. 27.1.2020 som prekonala spontánny potrat v 5tt. Následne po vyšetreniach na Hematologii sú moje výsledky- Záver: D68.1 Mutácia Faktor V-Leiden-heterozygot.(výsledky mi boli doručené na email koli pandemii, tak neviem či som to napísala správne). O tej chorobe som už poučena. Moja otázka ale je či je vhodne v týchto časoch (covid-19) aj spolu s mojou chorobou otehotnieť? Dieťatko by sme už chceli ale mám strach pre okolnosti. Ďakujem za Váš názor a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina potratu bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofílnym stavom. Za predpokladu, že budete hematológom sledovaná, eventuálne ak budete postupovať podľa jeho odporúčaní a nasadí Vám liečbu nízkomolekulárnym heparínom, súčasná situácia nemá vplyv na tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Kolposkopia

    , Autor:

    Dobry den, som tehotna a bolo mi odporucene absolvovat kolposkopicke vysetrenie. Zaujimalo by ma ci toto vysetrenie nepredstavuje rizoko a nemoze ohrozit priebeh tehotenstva.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kolposkopia je jednoduché vyšetrenie krčka maternice s použitím kolposkopu (typ lupy). Umožní lekárovi alebo podrobne si pozrieť zmeny na krčku maternice a rozhodnúť, či potrebujete liečbu. Vyšetrenie je podobné ako vyšetrenie krčka maternice, takže pre ženy to môže byť trocha nepríjemné. Kolposkopiu môžete bezpečne podstúpiť aj v období tehotenstva, neovplyvní to tehotenstvo, ani priebeh pôrodu, ani Vašu schopnosť otehotnieť v budúcnosti.

  • Pokus o otehotnenie a nádcha

    , Autor:

    Dobrý deň,

    s partnerom by sme sa radi pokúsili o babatko.Minuly mesiac sme boli prechladnutí,tak sme snaženie odložili o mesiac a tento mesiac nás začalo trochu bolieť iba hrdlo. Tento týždeň mám mat plodne dni,prosím Vás môžeme sa snažiť o babo? Bojim sa,aby to nemalo nejaký vplyv na babo,ak by sa nám to náhodou podarilo.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte dýchacie ťažkosti, teplotu, kašeľ, či iné prejavy respiračného ochorenia, môžete sa pokúšať otehotnieť.

  • Šanca otehotnieť s cistami na vaječnikoch

    , Autor:

    Dobrý deň

    Chcela by som sa opýtať moja gynekologička mi zistila že mám na vaječnikoch cisty na každom jednu a. A tak by som sa chcela opýtať aká je šanca že otehotniem na prvý krát?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od viacerých faktorov, o aké cysty sa jedná, či sa vôbec jedná o cystu a či sa nejedná prípadne o funkčné cysty. Nevidím dôvod, pre ktorý by ste sa nemohli začať snažiť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Clexane v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 27 rokov a za sebou 2 potraty (1x MA v 06/2020 a 1x spontánny potrat v 12/2020).
    Po potratoch sme išli do CAR, všetky výsledky som mala v poriadku, nepotvrdila sa ani trombofilná mutácia. Partnerovi sa akurát zlepšil spermiogram po 3-mes. kúre Folandrolu. V Máji sa nám podarilo prirodzene otehotnieť. Pani doktorka v CAR mi predpísala od začiatku tehotenstva Clexane 0,4ml 1x denne a Progesteronove tablety. Clexane mi predpísala preventívne s odporúčaním aby som si ho pichala celé tehotenstvo. Momentálne som v 20+4 tt, bez akýchkoľvek tažkostí. Problém je, že môj gynekológ mi už nechce predpisovať Clexane, keďže nemám hematológom nič potvrdené. Môžem nejako ohroziť bábätko ak ho zo dňa na deň vysadím? Nechcem už nič riskovať a bojím sa.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aplikujete si najnižšiu dávku, aj to preventívne. Ak žena opakovane potratí, niekedy sa pacientke zvykne čisto preventívne nasadiť liečba nízkomolekulárnym heparínom. Takto je mi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Nevidím však dôvod, aby ste nemohli ďalej pokračovať v aplikácii nízkomolekulárnym heparínom. Váš obvodný gynekológ však pozná všetky výsledky vyšetrení a má k dispozícii všetky informácie, preto sa on vie najobjektívnejšie k tomu vyjadriť.

  • Nízke endometrium

    , Autor:

    Dobrý deň.Chcem sa spýtať,viem že je skoro nemožné pri nízkej sliznici endometria otehotnieť. Nám sa podarilo,sliznica vraj skoro nulová a zárodok je v maternici.HCG 1270. Vraj určite potratim. Stretli ste sa s takým prípadom?,nemôže tam ten zárodok zostať?,žeby sa tá sliznica zväčšila? Aký je váš názor?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v medicíne je možné prakticky všetko. Na 100% by som určite netvrdil, že potratíte, bližšie sa Vám však vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti a majú k dispozícii viac informácií.