Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,509 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Protilátky

    , Autor: Losos

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).

Podobné otázky

  • Rh protilátky

    , Autor: danka4521

    Dobrý deň, som Rh negatívna matka manžel nevie aký má rh faktor ale pôjde si to dať zistiť. Zaujíma ma prvé tehotenstvo som nemala žiadne protilátky syn sa narodil tiež Rh- (takže mi po pôrode nič nepichli). Potom som bola tehotná druhý krát no v 8 týždni som spontánne potratila od začiatku nebolo vidno činnosť srdca, tiež mi nič nepichli vraj to nieje potrebné (ubezpečoval má sám primár). Teraz som tehotná tretíkrát momentálne 12. týždeň, chcem sa opýtať či by si moje telo mohla vytvárať protilátky ak by ten plod bol RH pozitívny. Zatiaľ mi nerobili žiadne testy vraj mi ich budú robiť v nejakom 16. týždni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak je plod Rh pozitívny a matka Rh negatívna, po pôrode, či potrate dôjde k uvoľneniu a tvorbe protilátok, ktoré sa potom vyskytujú v krvnom obehu matky. Ak nedôjde k podaniu anti-D protilátok a v ďalšom tehotenstve je plod Rh negatívny, môže dôjsť k potratu, či poškodeniu plodu vplyvom pôsobenia protilátok matky na plod. Čo sa týka Vášho prvého tehotenstva, kedy ste porodili dieťa s Rh negatívnym faktorom krvnej skupiny, v tomto prípade nebolo potrebné podanie anti-D protilátok. Počas tehotenstva sa štandardne vyšetrujú protilátky v krvi matky trikrát, prvé vyšetrenie protilátok Vás ešte len čaká. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň kramy som mala dostať 5.12 ktoré neprišli , snažili sme sa o dieta tak SIM si urobila test včera (6.12)vysiel pozitívny a dnes (7.12)keď SIM sa zobudila tiež vysiel pozit. Objednala ma až na 2.1 na vstupné testy , idem na vyšetrenie na štítnu žľazu a hematologiu , takto som chodila aj pri dcérke . Pri Dcere mi bola zistená toxoplazmoza chodila som na infekčné , brala antb , bola na veľkom ultrazvuku a dcéra je zdravá vraj a iba protilátky,. Pondelok som ochutnala surové maso či je dobre dochutené a utorok mi vysiel pozit test. Myslite že mám niekde ísť? Alebo keď by SIM mala toxoplazmozu zas tak to nevadí az tak lebo mám v tele protilátky kvôli tomu že som už raz mala ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne sa ešte môže všeličo udiať. Prekonaná toxoplazmóza znamená doživotné protilátky, takže si myslím, že sa nemusíte obávať, aj keby v spomínanom minimálnom množstve ochutnávaného mäsa bola prítomná toxoplazma.

  • Rhega

    , Autor: momofmattias

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ako sa postupuje v prípade ak mi počas ani po prvom tehotenstve nebola podaná Rhega, napriek tomu, že je manžel 0+, ja A- a syn 0+. Som v 12 týždni a mám neskutočné obavy. V prípade ak sa z odberov ukáze, že si telo robí protilátky, je možné to nejakým spôsobom vyriešiť, či len čakať, že “všetko dobre dopadne? “ Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, viac menej s tým už nič neurobíte. Určite je potrebné sledovať protilátky. V 20. týždni je vhodné podanie anti-D. Vhodná je aj konzultácia s hematológom.

  • Herpes

    , Autor: Lina22

    Dobrý deň, som v 33 +2 tehotná a momentálne sa mi robí v jednom kútiku zrejme herpes, mám pálenie v kútiku. Môže to ublížiť nejak dieťaťu? Je nutné navštíviť lekára na vyšetrenie a stanovenie liečby? Len neviem či som niekedy mala pred tehotenstvom herpes.. pálenie kútikov som mala len neviem či sa to považuje za herpes .. ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, herpes na pere nemá na tehotnosť vplyv, pretože to nie je primárna infekcia, ale opakovaná a Vaše protilátky chránia plod pred infekciou. Môžete si aplikovať Zovirax masť, je v tehotenstve bezpečná, herpes sa však stratí aj bez toho. Ak si nie ste herpesom istá, navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Toxoplazma

    , Autor: Lina22

    Dobrý deň, môžem sa opýtať ak som mala negatívne výsledky krvné na infekčné ochorenia počas prvého trimestra, usg, morfologické vyšetrenie dieťaťa je v poriadku a ide tak ako má ísť tak či by malo byť nejaké riziko,že či náhodou som neprekonala toxoplazmu. V druhom trimestri, asi tak v 17 tt som jedla Burger kde zrejme nebol stred mäsa úplne spracované, mäso bolo hovädzie, samozrejmé som si to všimla až po konzumácii . Nemala som žiadne ťažkosti ako prejavy chrípky, tráviace ale teraz keď ma postrehlo prechladnutie pred minulý týždeň,už som zdravá,tak uvažujem nad tým.
    Teraz som v 31 ukončenie týždňa. Na poslednom morfologickom ( v 30tt) neboli žiadne abnormality a doteraz aj kontrola prebiehala, že je všetko v poriadku.
    Môžem sa opýtať ešte v 32 tt sa aké krvné testy vykonávajú? Len na rh Faktor, syfilis, chlamýdie, krvný obraz? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, štandardne sa v III. trimestri nerealizujú testy na pohlavne prenosné ochorenia. To sa realizuje na začiatku tehotenstva vrámci vstupných vyšetrení. Počas tehotenstva sa sleduje hladina IgG a IgM Rubeoly a Toxoplazmózy. Okrem toho sa sleduje krvný obraz a protilátky krvnej skupiny. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať.