Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,717 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Protilátky

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a Evansov syndróm

    , Autor:

    Dobrý, chcela by som sa spýtať ako je to s tehotenstvom, ak je u pacientky diagnostikovaný Evansov syndróm a antifosfolipidový syndróm s non trombotickými prejavmi. Je možné otehotnieť a splodiť zdravé dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, široké spektrum antifosfolipidových protilátok sa spája s rôznymi klinickými prejavmi zapríčinenými arteriálnymi alebo venóznymi tromboembolickými situáciami. Antifosfolipidové protilátky môžu zodpovedať za rekurentné potraty, retardáciu vývinu plodu, popôrodné pľúcne, kardiálne a obličkové poruchy, včasný nástup ťažkej preeklampsie, či pôrodné a popôrodné komplikácie. Osobne som sa ešte s pacientkou a Evansovým syndrómom ani s antifosfolipidovým syndrómom nestretol, ale myslím si, že ak je pacientka pod dohľadom odborníkov a adekvátne zdiagnostikovaná a liečená, môže porodiť aj zdravé dieťa.

  • Prednison

    , Autor:

    Dobrý deň, v januári tohto roka sa mi podarilo otehotnieť po 5. IVF /10. embryotransfer/. Mám 39 rokov a práve som v 15. + 1 tt. Po januárovom embryotransfere mi pán doktor v centre asistovanej reprodukcie predpísal okrem hormónov /Estrofem, Prolutex, Amelgen/ aj Clexane /mám Leidenskú mutáciu/ a Prednison, keďže mi v tomto centre zistili zvýšené protilátky proti spermiám a zápalové procesy v organizme. Po pozitívnom tehotenskom teste som mala aj naďalej pokračovať v tejto stanovenej liečbe, čo akceptoval aj môj obvodný gynekológ a nechcel túto liečbu počas 1. trimestra meniť. Chcela by som sa vás prosím spýtať na ten Prednison, bola mi predpísaná denná dávka 2 x 5 mg, čiže 10 mg. Počas 1. trimestra som sa opakovane pýtala môjho gynekológa, či to nie je príliš vysoká dávka a či nemôže ohroziť moje dieťatko, povedal, že nie. Na začiatku 2. trimestra som bola u reprodukčného imunológa, ktorý mi povedal, že 10 mg je veľa a že mám dávku znížiť na 5 mg a postupne vysadiť. Že by ani vlastnú manželku nenechal na takej dávke v tehotenstve. Momentálne som na 5 mg a s mojim gynekológom sme sa dohodli na úplnom vysadení do týždňa. Som ale veľmi vystresovaná, či som tými 10 mg v 1. trimestri neohrozila zdravie môjho dieťaťa. Prosím, mohli by ste mi poradiť? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myslím si, že v centre asistovanej reprodukcie vedia veľmi dobre, čo robia. Nemyslím si, že ste plodu uškodili. Ak bola liečba nevyhnutná, bolo potrebné ju nasadiť. Postupne znížte a vysaďte liečbu podľa odporúčaní.

  • RH faktor

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či by sa dalo stravou/vitamínmi alebo akokoľvek inak pomôcť udržať tehotenstvo a kedy treba kontrolovať protilátky v tele.
    Mám RH faktor negatívny a manžel pozitívny, pri prvom tehotenstve nebol žiaden problém. Po pôrode som dostala injekciu. Pred pol rokom som potratila vo 8tt, čistili ma a tiež mi bola podaná injekcia. Teraz som v 6tt a čítala som, že je možné, že moje telo by mohlo opäť odmietnuť plod.... je možné to nejako ovplyvniť ? Kontrolovať ?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak by ste nedostali po pôrode, či potrate anti-D, kvôli inkompatibilite Rh faktora, tvorili by sa u Vás protilátky a pri ďalšom tehotenstve by pôsobili na plod s Rh negatívnym faktorom, čo by mohlo spôsobiť poškodenie alebo potrat plodu. Keďže bola podaná injekcia aj po pôrode, aj po potrate, nemusíte sa obávať. Ovplyvniť to nejako neviete.

  • Toxoplazmoza

    , Autor:

    Dobry den, 
    V 12 tt tehotenstva mi robili v poradni 1.skrining, z ktoreho vysledkov vzislo, ze som pozitivna na toxoplazmozu: konkretne IGM 3.470, IGG 241.100. Po 5 dnoch som bola na odporucanie na krvnych testoch na infektologii s vysledkom: ATM 7.4930 a ATG 50.0510, TA 0.293 a bola mi nasadena liecba rovamycinom.
    Prosim vas o nazor, ako je mozne, ze vysledky z infektologie su tak diametralne odlisne? Je mozne ze hodnoty skacu vplyvom hormonov resp.nemoze ist o nejake ine infekcne ochorenie, ktore skresluje hodnoty toxoplazmozy? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, jedná sa o dve rozdielne vyšetrenia a rozdielne parametre. Na infektológii boli realizované špeciálne vyšetrenia proteínov, ktoré sú prítomné pri infekcii toxoplazmózou. IGM a IGG sú iba protilátky (imunoglobulíny), ktoré hovoria o aktívnej alebo prekonanej toxoplazmóze.

  • Nízko položená placenta, môžeme mať chlapca

    , Autor:

    Dobrý deň, mám rovno dve otázky. 1.: Dr. mi zistila nízko položenú placentu ale neprekrýva krčok, je od krčka 12mm na zadnej strane maternice, tvrdí, že sa ešte môže vytiahnuť vyššie. Zaujíma ma ak sa nevytiahne vyššie a ostane tam iba tých 12mm medzi krčkom a placentou bude možné rodiť spontánne ? Dá sa nejako ovplyvniť aby sa vytiahla vyššie? Občas hopsam na fitlopte s 10 mesačnou dcérkou nemôže ovplyvniť aj to hopsanie, že sa placenta bude skôr rásť dole ?
    2.: Akým vyšetrením sa dá zistiť či vieme s manželom splodiť syna, či vôbec viem vynosiť mužské pohlavie a či vôbec niekedy budeme mať aj chlapca?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od týždňa tehotenstva, v ktorom ste. Ak je placenta na zadnej stene maternice, nemusí sa vytiahnuť. Ak však nedosahuje k okraju vnútornej bránky, nejedná sa o vcestnú placentu, ale iba o nízko uloženú placentu a rodiť sa môže aj spontánne. Vy to ovplyvniť neviete, rovnako na to nemá vplyv pohúpavanie na fit lopte. To, či niekedy budete mať syna, Vám neodpovie nikto. Existujú však genetické vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť "problém" v spermiách, alebo problém v žene, ktorá má akési protilátky proti jednému pohlaviu, takže nevie buď splodiť alebo donosiť plod jedného pohlavia. To je však otázka na genetika.