Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,838 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Protilátky

    , Autor: Losos

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).

Podobné otázky

  • Covid v 20 týždni

    , Autor: Zuzana_Kocakova_0118063333

    Dobrý deň,

    práve som prekonala covid, bohužial, nestihla som sa zaočkovať, nakoľko mi bolo odporúčané očkovanie po 20tt z hľadiska vývoja plodu a 2.dávku som mala 6/21.

    Prvé 2 dni som mala priebeh ako silnú chrípku, následne 2dni silný zápal dutín a ukončené kašľom. Klasicky mi boli odporúčané 2 verzie liečiv - podľa gym môžem čokoľvek, podľa všeobecnej veľmi opatrne a vôbec mi nepredpísala ATB. Prežila som s ibalginom a olynthom (len v prípade núdze, čiže s mierou), nakoľko predpokladám, že spánok a dýchanie v tehotenstve sú dôležité :)

    Týždeň po mám už len klasický "alergický soplík", avšak stále mám pozitívny AG test. Máte prosím skúsenosť, čím to môže byť spôsobené? Zníženou imunitou v tehotenstve? Mám akt. nízke protilátky (lym) v KO, môže to byť tým?

    Ďakujem,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zvýšená zahlienenosť po COVIDe je pomerne častá. Ak máte pozitívny Ag test, ste pravdepodobne ešte infekčná, takže u Vás infekcia ešte pravdepodobne prebieha. Priebeh infekcie, ako aj miera infekčnosti, či dĺžka infekcie je u každého človeka individuálna. Samozrejme, imunitný systém má vplyv na priebeh infekcie.

  • Rhega injekcia

    , Autor: Baru

    Dobrý deň, pán doktor,

    Som Rh negatív a manžel je pozitív, toto je už druhé tehotenstvo a v 28.týždni mi má byť podaná rhega injekcia. Chcem sa spýtať, keďže je odvodená z krvi, či je tam riziko prenosu nejakej choroby (napr. HIV alebo žltačka) a či ste sa niekedy s takým niečím stretli.

    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka opisovaných obáv, toho sa nemusíte obávať. Anti-D tvoria špeciálne bielkoviny, izolované z ľudskej krvnej plazmy. Tieto bielkoviny patria do triedy "imunoglobulínov", nazývaných tiež protilátky. Liečivom je špeciálna protilátka, ktorá sa volá "anti-D (Rh) imunoglobulín". Táto protilátka pôsobí proti Rhesus faktoru typu D. V súčasnosti existujú dva názory. Jeden hovorí o tom, že počas tehotenstva nemá zmysel podávať anti-D, to sa podá matke až po narodení plodu, keď je plod Rh pozitívny. Druhý názor zastáva aplikovať anti-D Rh negatívnym ženám v 28. týždni tehotenstva, aj keď nie je známe, či dieťa je Rh(D) pozitívne.

  • ovcie kiahne

    , Autor: Mon1806

    dobry den chcem sa opytat dnes sme boli v kontakte s dietatom co malo už ževraj 14 dni od prvych priznakov ovcie kiahne už malo chrasty je mozne ze sme sa so synom 5 rocnym mohli od toho dietata nakazit ? ja som v 35 tt tehotenstva davala som si aj zistovat protilatky na ovcie kiahne a pise mi že mam anti VZV Igg 1207,00 mIU/ml cize mam protilatky ? DAKUJEME

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste prekonala kiahne, tak Vaše protilátky, ktoré máte aj laboratórne potvrdené, vírus nepustia k plodu a preto plod nie je ohrozený. Čo sa týka Vášho päťročného syna, je tiež podstatné, či už prekonal ovčie kiahne alebo nie.

  • Pozitívny test na rubeolu

    , Autor: BoraBora

    Dobrý deň. V 7 tt som bola na odber krvi, súčasťou ktorého bol aj test na IgG a IgM rubeola. IgM = 39,1 a IgG = 174. Uvedomujem si, že obe hodnoty sú veľmi vysoké. Najviac ma však trápi odnota IgM. Pár dní pred týmto odberom som bola pozitívne testovaná na Covid-19 (PCR). Tiež sa už 15rokov ličim na autoimunitné ochorenia (RA a zápal štítnej žľazy) Prosím Vás, myslíte si, že IgM rubeoly by mohlo byť falošne pozitívne kvôli Covidu alebo kvôli mojim AI ochoreniam? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to otázka skôr pre infektológov, ale ak sú pozitívne protilátky IgM aj IgG, môže ísť aj o nešpecifickú (skríženú) reaktivitu v triede IgM s inými antigénmi. Vzorka by mala byť zaslaná na konfirmačné vyšetrenie do Národného referenčného centra pre morbilli, mumps a rubeolu.

  • Rhega injekcia

    , Autor: Tánička977

    Dobry den p.doktor, chcem sa opytat na vas nazor ohladom Rhegy injekcie. Momentalne som na konci 28tt a toto je moje prvé tehotenstvo. Mam sa rozhodnut ci si chcem dat pichnut Rhegu injekciu kedze mam Rh fsktor negativny a neviem sa rozhodnut. Aky mate nazor vy?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aplikáciou anti-D v 28. týždni tehotenstva nič nepokazíte.
    Anti-D sa počas tehotnosti podáva iba v niektorých krajinách a nie je to povinné. Riziko imunizácie v priebehu tehotenstva je malé. Navyše, ak boli protilátky doteraz negatívne, nemusíte sa znepokojovať. Po pôrode sa zistí krvná skupina a Rh faktor novorodenca a podľa toho Vám bude aplikovaná injekcia s anti-D.