Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,356 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Protilátky

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).

Podobné otázky

  • CMV DNA neg

    , Autor: ada121

    Dobry den,
    na zaciatku tehotenstva mi bolo oznamene, ze som prekonala mononukleozu.

    " IgM /Eclia/ negativny
    S_CMV IcG - avidita /Eclia/ 84 vysoka avidita
    > 55% / vysoka susp.latentna chronicka infekcia
    Vysledky vysetrenia pravdepodobne svedcia pre prekonanu EBV infekciu. "

    Po odbere krvi / CMV DNA negativne.

    Teraz som 39tt.
    Moja otazka: ked je raz CMV negativne, tak to tak je pocas celeho tehotenstva bez ohrozenia plodu? Nemoze sa stat, ze po narodeni bude pozitivne?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte prítomné protilátky svedčiace pre prekonanú infekciu, nie akútnu, nemusíte sa obávať.

  • Ockovanie v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den pan doktor,

    mozem Vas poprosit o informaciu ohladom ockovania proti tetanu/zaskrtu/ciernemu kaslu v tehotenstve? Momentalne som v 26 tyzdni a preockovana som bola pred 4 rokmi iba na tetanus. Bolo mi povedane, ze mi moze byt podana vakcina Boostrix, ak chcem. Este som nasla na nete, ze je moznost vakciny tdap, ze by mala byt bezpecnejsia. Myslite, ze je to v poriadku sa davat preockovat napr. latkou Boostrix v tehotenstve? Alebo pred ockovanim poziadat o krvny test ci nemam v tele este z detstva protilatky? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, očkovacia látka proti tetanu je neživou vakcínou, je jednoduchým antigénom. V krajinách, kde matky neboli očkované, chodia tehotné ženy aj desiatky kilometrov, aby sa mohli dať zaočkovať a ochrániť svoje dieťa po pôrode proti infekcii spórami tetanu cez pupočník. Vo viacerých vyspelých krajinách sa očkujú proti čiernemu kašľu tehotné ženy očkovacou látkou proti čiernemu kašľu, záškrtu a tetanu (Boostrix, Adacel, ...). Na trhu je množstvo registrovaných očkovacích látok. Všeobecne sa odporúča očkovať v 2. trimestri, ale môže sa aj v 1. trimestri. Neskôr je výhoda vyššej hladiny protilátok, ktoré sa dostanú do plodu a chránia plod po narodení. Očkovanie proti tetanu plodu neuškodí a neskôr po narodení má dieťa vyššiu hladinu ochranných protilátok, ktoré dostalo od matky cez placentu. Boostrix patrí do skupiny Tdap očkovacích látok.

  • Opakujuci sa herpes

    , Autor: And72

    Dobry vecer, este sa vratim k otazke genitalneho opakujuceho sa herpesu, ci vysevy v tehotenstve su pre plod nebezpecne, ked IG G protilatky HSV1,2 mam pozitivne...Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, IgG protilátky hovoria o tom, že ste v minulosti prekonali herpes genitalis. Nejedná sa o akútnu infekciu. Primárna, teda akútne prebiehajúca infekcia je charakteristická prítomnosťou špecifických IgM protilátok, ktoré sú detegovateľné niekoľko dní po infekcii a pretrvávajú asi 6 týždňov.
    Je síce pravda, že primárna infekcia je sprevádzaná aj pozitivitou IgG protilátok, obyčajne však až o 4 - 6 týždňov po infekcii. Pri vracajúcich sa infekciách je vzostup IgG protilátok v sére vzácny.

  • Rh- tehotnej ženy

    , Autor: zizzi

    Dobry den, pan doktor. Mam krv.skupinu A s Rh-faktorom. Prekonala som MA a po kyretazi mi pichli akusi injekciu (ktoru som si v plnej vyske hradila sama, nazov si vobec nepamatam). Bolo mi povedane, ze sa picha preto, aby som este mohla mat deti. Teraz som tehotna v 12.tt a chcela som sa opytat, ci sa nieco pocas tehotenstva robi s tymto mojim Rh- faktorom. Ci sa nieco picha, alebo podava. Manzel nevie aku krvnu skupinu, ci Rh faktor ma. Ma si to teda dat zistit? Zatial sa to neriesilo, no chcem vediet, co robit, aby som to nezanedbala a aby nedoslo ku komplikaciam. Dakujem pekne a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak má pacientka krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, teda vo Vašom prípade A Rh-, po akomkoľvek ukončení tehotenstva potratom podáva anti-D protilátka, z dôvodu, že embryo má nejakú krvnú skupinu, ktorú ale zistiť nevieme a je 50% šanca, že embryo ma Rh+ alebo Rh- faktor. Za predpokladu, že vy máte Rh- faktor a embryo by malo Rh+ faktor, do Vášho krvného obehu sú po potrate uvoľnené protilátky, ktoré by do budúcna mohli robiť problémy v prípade, že ďalšie embryo bude mať Rh- faktor, ktorý tiež nevieme v tej dobe zistiť. Došlo by k pôsobeniu protilátok voči embryu a k vysokej pravdepodobnosti opakovaných potratov alebo poškodenia plodu. Manželov Rh faktor nie je zaujímavý. Vo Vašom prípade, ak v predchádzajúcom tehotenstve bola podaná táto protilátka, nemusíte sa obávať, z tohto hľadiska to vplyv na tehotenstvo nebude mať. Po pôrode sa odoberie krv z pupočníka na zistenie krvnej skupiny plodu a v prípade Rh+ faktora plodu sa Vám opäť podá protilátka do 72 hodín od pôrodu.

  • Rhega

    , Autor:

    Dobrý deň,pán doktor .
    Tehotenský test mi potvrdil graviditu.Predpokladám k dnešnému dňu 5+4 , keďže prvý deň poslednej menštrácie bol 1.4.
    Mám krvnú skupinu A negat. a môj druhý manžel A pozit.
    Po poslednom pôrode pred 12 rokmi som si nedala pichnúť Rhegu keďže som bola rozhodnutá , že to bolo moje posledné tehotenstvo.. No teraz keď som zistila graviditu mám obavu či môžu nastať nejaké vážne komplikácie .Do poradne ma objednal doktor na 20.5. kedy by už mohol aj on potvrdiť tehotenstvo.Dá sa donosiť v tomto prípade dieťa bez vážnejších komplikácií ?
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak má Vaše najmladšie dieťa krvnú skupinu s pozitívnym Rh faktorom a nebolo podané anti-D (v tom čase Rhega), do Vášho krvného obehu boli uvoľnené protilátky. Ak má súčasné embryo krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, môže dôjsť k potratu alebo vážnemu poškodeniu plodu, závisí od miery a druhu prípadného poškodenia. Ak má embryo krvnú skupinu s pozitívnym Rh faktorom, plod poškodený nebude, čo sa týka Rh inkompatibility. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.