Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Protilátky

    , Autor: Losos

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala na Váš názor.
    Jedná sa o :
    *2 potraty do 10 týždňa( posledný júl 2019-histologia vzdy ok)
    *aktuálne prebiehajúce tehotenstvo - 7 týždeň.
    Odvetedy navštevujem hematológiu-
    *pozitívny Lupus antikoagulans,
    *chronicka lahka trombocytopenia,
    *pozitívny PAT s vazbou na IgG na erytrocytoch
    *v eluáte potvrdené auto anti - C a anti - e protilátky ( vysetrene v roku 2019 na 1 krizik) aktualne potvrdene na 3 kriziky.

    Okrem hematologie chodim na reumatologiu, kde je pravdepodobne, ze konecnou diagnozou bude systemovy lupus.

    Zaujima ma Vas nazor na to, aka je prognoza jednak donosenia dietata a tiez toho, ci je vobec mozne, ze by bolo zdrave a nebolo postihnute niektorou z foriem hemolytickeho ochorenia novorodenca.

    Lieky: Anopyrin 50mg,Fraxi 0.3,vit. D, železo, kyselina listová.

    Hematologicka a gynekolog mi povedali, ze uvidime. Ja vsak nechcem riskovat porod postihnuteho dietata, pripadne dietata, ktore opat umrie. Z tohto dovodu ma zaujima Vas nazor, pripadne skusenost, nakolko to aktualne nemam s kym konzultovat.
    Vopred veľmi ďakujem za odpoveď.
    Kristina.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčina opakujúcich sa potratov bola s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená trombofilnym stavom. Plánovanie tehotenstva u pacientok s lupusom býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ktorú pacientka v danom čase užíva, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť. Ak však u Vás ešte nebolo jednoznačne potvrdené ochorenie, treba vyčkať na výsledky. Našťastie väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev je však pravda, že lupus môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkám s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, anti-fosfolipidový syndróm (riziko tvorby krvných zrazenín) alebo určité protilátky v krvi (tzv. anti-Ro alebo anti-La protilátky).

Podobné otázky

  • Kontakt s piatou chorobou

    , Autor: Sona0011

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, manžel sa stretol so známym, ktorého dieťa má piatu chorobu predstavuje to pre mňa ako tehotnú nejaké riziko? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, riziko prenosu je za daných okolností malé, no nie nulové. Ak ste však prekonali piatu chorobu ako dieťa, budete mať pozitívne protilátky a tým ste chránená Vy, ako aj plod a teda žiadne riziko to pre Vás nebude predstavovať. Ak si chcete byť istá a neviete, či ste piatu chorobu v detstve prekonali, dajú sa vyšetriť protilátky proti parvovírusu B19, ktorý piatu chorobu spôsobuje. Budete vedieť, či ste piatu chorobu prekonali, prípadne ak nie, či ste indikovaná. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ochorenie

    , Autor: Jul652

    Dobry den, dakujem za odpoved, rada by som sa este dodatocne spytala k mojmu problemu s genitalnym herpesom, kedze som genitalny herpes a takisto aj herpes na pere mala uz aj pred tehotenstvom, aj v takom pripade odporucate testovanie na protilatky ? a vie mi to zistit z krvi moj gynekolog ? momentalne som v 1. trimestri...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali genitálny herpes už aj v minulosti, protilátky budete mať vytvorené a teda plod je chránený. Nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ochorenie

    , Autor: Jul652

    Dobry den, chcela by som sa opytat na Vas nazor/Vase skusenosti, co sa tyka genitalneho herpesu, momentalne som v 1. trimestri a herpes som uz od zaciatku mala asi 3 krat, tymto herpesom som trpela uz aj pred otehotnenim...ak by virus plod poskodil resp. keby sa nieco pokazilo, kedze som stale v 1. trimestri, dojde k potratu plodu ? mam naplanovany aj prvotrimestralny screening, moze odhalit pripadne poskodenie plodu ? predstavuje tento virus velke riziko alebo plod je chraneny protilatkami a virus sa k nemu nedostane, dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už mali v minulosti genitálny herpes, Váš organizmus už má vytvorené protilátky a plod je tak chránený

    Dobrý deň, vhodné by bolo otestovať, či máte protilátky proti herpesu, typu 1 a typu 2. Tieto protilátky Vás chránia pred poškodením plodu. Ak sa u Vás počas tehotenstva jednalo o úplne prvú infekciu (nemala ste ani herpes na perách), potom je poškodenie plodu možné. Primárna infekcia však býva veľmi rozsiahla a bolestivá. Ak sa Vám výsev opakuje, je vhodné od 36. týždňa až do pôrodu užívať Herpesin 400mg 3x denne ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikovaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotenstve bezpečný. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dojčenie a herpes

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, je bezpečne dojčiť (aktuálne 4 týždňové bábätko) ak vypukne u matky gen.herpes? Jedna sa o opakujúce epizódy, nie o prvo infekciu. Prechádza vírus do materského mlieka? Prechádzajú protilátky do materského mlieka?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v dojčení. Herpesové vírusy ostávajú v organizme natrvalo, prejavujú sa pri poklese imunity. Ak ste už v minulosti prekonali genitálny herpes, protilátky máte vytvorené. Nemusíte sa obávať.

  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Mely1111

    Dobry den prajem.

    Pan Doktor, mam obavy. A velke. Zijeme v Belgicku, uz som Vam raz aj pisala. Inak, ano, waffle su fajn, pozvem Vas, ked sem pridete. :) Moje obavy spocivaju v tom, ze....
    Pred 4 rokmi som mala IVF, mala som pri nich cytokiny a hranicne niektore antifosfolipidove protilatky. Nie z troch hlavnych, no aj tak som si musela pichat fraxiparine.
    Som teraz spontanne tehotna, povedala som o tychto veciach mojmu gynekologovi tu v BE, zobrali mi krv, ale iba na tie 3 hlavne protilatky. Na vedlajsie nie (kvoli ktorym som si musela pichat v predchadzajucom fraxi). Aj ked som sa ho pytala na vedlajsie, tak povedal, ze tu sa meria iba tie 3: lupus,antikardiolipín, beta 2 glykoprotein. Ja tieto 3 som mala v poriadku aj pri synovi. Nemala som antifosfolipidovy syndrom. Iba vedlajsie protilatky hranicne.

    Mozu sposobovat potraty aj vedlajsie antifosfolipidove protilatky? Anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín, AK hlavne protilatky su v poriadku?

    Ja neviem vobec na koho sa obratit. Domov momentalne nejdeme. Pytala som sa ho viackrat, ci by ten fraxik nedal, predsalen mi vysli v predchadzajucom. A nie a nie. Nevidi na to dovod.

    Co mam robit? Ukludnit sa? Ist na Slovensko kvoli testom? Fakt neviem. Som v 8tt podla menzesu, podla usg na zaciatku 7tt.mala som asi neskor ovulaciu. Uzivam iba progesteron, aj to som si musela skoro vyplakat, lebo som spinila a spinila a nechcel dat.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na Slovensku je trošku iný pohľad celkovo na zdravotnú starostlivosť. Tu sú tehotné zvyknuté na užívanie rôznych preparátov, či už voľnopredajných alebo na predpis. V iných krajinách to však tak nefunguje a liečba sa predpisuje naozaj iba v krajných a opodstatnených prípadoch. Čo sa týka spomínaných protilátok, protilátky proti ACLA IgA, anti-β2-GP-I IgA, anti-fosfatidyl-serínu, anti-fosfatidyl-glycerolu, anti-fosfatidyl-inozitolu, anti-fosfatidyl-etanolamínu, anti-protrombínu alebo protilátky proti komplexu protrombín/fosfatidyl-serín sú nediagnostické. Na diagnostiku sa preto používa meranie spomínaných troch protilátok. Čo sa týka prípadného nasadenia nizkomolekulárneho heparínu, je to skôr otázka na imunológa. Ak Vám bol nasadený nízkomolekulárny heparín v predchádzajúcom tehotenstve a bolo to opodstatnené, je na zvážení jeho nasadenie aj teraz. Neviem sa Vám však k tomu viac vyjadriť.