Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bakterie v moci

    , Autor: Sima89

    Dobrý deň,
    Som v 1.trimestri a boli mi zistené ojedinele baktérie v moči, absolútne žiadne problémy nepociťujem. Doktorka mi predpísala antibiotiká.Dá sa tento problém vyriešiť bez ATB? Napr. ak budem užívať Uroval manosa?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie okolnosti, informácie ani výsledky vyšetrení, ako ani to, aké antibiotiká boli nasadené, je veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Urologický čaj ako aj spomínaný prípravok sú len doplnkom výživy, môžete ich užívať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antibiotiká a plodenie

    , Autor: Petra47

    Dobrý večer, prosím o radu. Nedávno sme prišli o miminko a chceli by sme sa znova začať snažiť. Mám však predpísané antibiotíka na baktérie v moči - Ciprofloxacín sandoz 2 balenia na 10 dní. Po dobratí týchto antibiotík sa mi začínajú plodné dni. Je to problém pre plodenie? Treba ho ešte odložiť o mesiac? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie je počkať so snažením sa a odložiť to na ďalší mesiac. Čo sa týka snaženia sa, pri plánovaní otehotnenia sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, nie len počas plodných dní.

  • Baktérie v moči

    , Autor: Lucka2110

    Dobrý deň, som 10tt a čakám dvojičky. Vyšiel mi pozitívny moč na 300 baktérií. Môže to byť problém, ktory by mohol ohroziť bábätká? Zatiaľ sa budú opakovať testy, ale dosť sa obávam ak mi vyjdu zas pozitívne. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, ani s močením, je potrebné stav odsledovať. Priamy vplyv na tehotenstvo to za týchto okolností nebude mať. Ak nie je nevyhnutná antibiotická liečba v prvom trimestri, je vhodnejšie vyšetrenie moča opakovať. Dôležitý je pitný režim a dostatok vitamínov. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Klebsiella pneumoniae

    , Autor: monika-14

    Dobrý deň,
    Som v 21. týždni tehotenstva a mala som zápal močových ciest. Dali mi Zinnat na 5 dní. Po douzivani mi našli v moci baktériu Klebsiella pneumoniae 10na 6. Momentálne však nemám žiadne ťažkosti a zatiaľ nemám ďalšie ATB. Čakám na druhu kultiváciu. Prosím Vás aký vplyv to môže mať na bábätko ak momentálne nemám žiadne ťažkosti?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prítomnosť tejto baktérie v moči nemá žiadny vplyv na plod. V prípade prítomnosti v pošve niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginalnymi antibiotikami Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach však navštívte Vášho obvodného gynekológa.