Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plodova voda

    , Autor: Miruslv

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa opýtať namerali mi veľa olodovej vody. Doktorka len povedala že 29,8.
    Som v 40tt. Čo to znamená. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani informácie o Vás, či sa na niečo liečite, či nemáte cukrovku, nejaké metabolické ochorenia. Polyhydramnion AFI 30 je nadmerné množstvo plodovej vody ľahkého stupňa. Ak sú ostatné parametre, hlavne prietoky, placenta v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia.

Podobné otázky

  • Tahava bolest v podbrusku

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan doktor. Som v 35 tyzdni a od rana mam take tahave bolesti v podbrusku,akoby som tam mala zavazie a sem tam mi mierne tvrdne brusko. Nekrvacam,plodova voda neodtiekla,pohyby citim. Ta tahava bolest neni sustavna,vacsinou len pri chodzi. Ked sedim alebo lezim necitim nic. Je to dovod na navstevu pohotovosti alebo to moze byt len roztahovanie panvy? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zväčšujúca maternica už v tomto týždni tehotenstva má svoju veľkosť a tlačí na okolité štruktúry. Samozrejme, zaťaženejšie sú aj bedrové kĺby, ako aj samotná panva. Odsledujte si to. Pobolievanie podbruška a krížov sa už môže vyskytovať. Tiež záleží aj od uloženia plodu v maternici, čo môže tiež spôsobovať tlaky na isté miesta. Odsledujte si to. Ak nie je tvrdnutie podbruška pravidelné a časté a netvrdne celé podbruško, ako aj nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodová voda

    , Autor: Dada31

    Dobrý deň pán doktor.
    Momentálne som podľa UZV 35+2, v 29 týždni som bola hospitalizovaná kvôli zníženému prociťovaniu pohybov, pri vyšetrení mi zistili skracovanie krčka najprv na 22 mm neskôr na 8 mm a otvorená voľne pre prst. Mala som nariadený kludovy režim, Utrogestan 200mg 2x1, magnezium 3x2 plus magneziové infúzie, počas hospitalizácie som dostala aj kortikoidovu terapiu v 29 týždni. Po mesiaci ma prepustili domov s tým aby som pokračovala v terapii. Po prepustení som sa hlásila u obvodného gynekológa ktorý nameral krčok 25 mm a mala som pokračovať v liečbe a kľudovom režime.
    V piatok večer som si našla viac mokrú vložku ako zvyčajne a doma som mala Temešvaryho roztok od môjho gynekológa tak som vložku otestovala a tá ozelenela. Dala som si novú vložku a išla do nemocnice. V nemocnici všetky testované vložky vyšli negatívne, na UZV sa doktorke nezdalo, že by bolo menej plodovej vody tak mi urobili ster tampónom z klenby, ktorý vyšiel pozitívny na plodovú vodu, napojili ma na CTG vyšetrenie ktoré vykazovalo kontrakcie. Po troch hodinách sa ale kontrakcie skončili a bola som kontinuálne napojená na CTG ktoré bolo v poriadku a dostala som infúziu magnezia. Po troch hodinách ma doktorka vyšetrila bola som otvorená na 2 cm a ma hospitalizovali. Dostávam antibiotika Penicilín každých 6 hodín. Utrogestan a magnezium mám momentálne vysadené a dostávam len tie antibiotiká a povedali mi, že budeme čakať či sa to rozbehne alebo ešte vydržíme a že sa to považuje, že tá plodová voda odteká. Včera mi testovali jednu vložku lebo som mala pocit že mi niečo stále tečie a bola aj mokrá len pri testovaní vyšla tiež negatívna. Včera večer som dostala nepravidelne bolesti a začala som mať taký svetlohnedý výtok, ktorý pretrváva doteraz a bolesti raz sú raz nie. O všetkom som informovala lekára ten tvrdí, že máme len čakať. Krvné výsledky na zápal sú zatiaľ v norme každý deň. Chcem sa spýtať na Váš názor, súhlasíte s takýmto postupom liečby. Dá sa považovať že mi plodová voda odteká z toho steru tampónom keď vložky vychádzajú negatívne? Nemôžu tie antibiotika nejakým spôsobom mať zlý vplyv na bábätko? Je možné že plodová voda trochu odtečie a potom nie, momentálne mám ten výtok a ťažko sa mi identifikuje či mi tečie aj voda. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. ventilový odtok plodovej vody, kedy jednorázovo odtečie malé množstvo plodovej vody, následne sa otvor v plodových obaloch pritlačí a akoby zaslepí a voda netečie. Ste v týždni tehotenstva, kedy sa ešte jedná o hraničný predčasný pôrod, ale je to určite lepšie, ako by ste boli v 29. týždni tehotenstva. Podávanie antibiotík je v tomto prípade štandardné a má za úlohu predísť rozvoju infekcie, takže antibiotiká majú dobrý vplyv na plod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Pozitívny ster na streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Si mi

    Dobrý deň, momentálne som v 37tt tehotenstva a zo steru mi vyšiel pozitívny test na streptokoka, ako bude teda prebiehať pôrod?

    A taktiež sa chcem opýtať môžeme mať s partnerom pohlavný styk, keď mám toho streptokoka? Nenakazí sa aj on ? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa bude jednať o vaginálny pôrod, od príjmu na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. GBS (Streptococcus agalactiae) nie je nebezpečný pre Vás, či Vášho partnera, ale pre plod, keďže pri rozvinutí infekcie (napríklad za predpokladu, že žene niekoľko hodín až desiatok hodín, teda dní, odteká plodová voda a nedostáva antibiotiká) môže dôjsť ku vzniku novorodeneckej sepsy, na ktorú môže novorodenec zomrieť. Streptococcus agalactiae sa pomerne často vyskytuje ako bežná súčasť pošvovej mikroflóry a ak nemá žena žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné ho za každú cenu liečiť.

  • Užívanie Zinnat + Dalacin

    , Autor: Daraaaa

    Dobrý deň, som tehotná, mala som 3 dni vodnaty vytok, bola som v piatok rano u gyn, plodova voda by to vraj nemala byt, tak mi predpisala Dalacin v 2% (az vecer keď som si chcela krém zaviesť, som sa dočítala, že to je antibiotikum), následne som bola u obvodnej kvôli dvojtýždnovej nádche a už som mala chytené priedušky, dr. mi predpísala Zinnat 500 mg. Tie som začala užívat hneď. Teraz neviem, či mám užívať obidvoje lieky, alebo stačí Zinnat. Dalacin som si teda ešte nedala, lebo sa bojím. Zinnat som už začala užívať. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemá zmysel užívať oboje antibiotiká. Dalacin krém je lokálne antibiotikum, ak už užívate Zinnat v tabletkovej forme, ktorý pôsobí celkovo, nemá zmysel užívať Dalacin. Do pošvy si aplikujte vaginálne probiotiká. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ohľadom tehotenstva, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodová voda

    , Autor: tatiana145

    Pekný deň chcela by som sa spýtať v piatok som bola u svojho gynekológa na poradni kde mi povedal ako mi robil ultrazvuk že mám menej plodovej vody a bábätko je tým pádom nejak stlačené.Som v 17tt
    Môže sa stať niečo bábätku ? Kontrolu mi dal o 2 týždne. Ďakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti, plodová voda slúži na vytvorenie priestoru medzi plodom a stenami maternice, aby sa mohol plod v maternici neporušene vyvíjať. Nevidel som však USG nález, nepoznám ani bližšie výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade ťažkostí, či nejasností nebojte kontaktovať.