Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Druhe tehotenstvo

    , Autor: Hskxkns

    Dobry den. V roku 2017 som porodila dceru v 30tt tehotenstva. Dcera je zdrava ma uz cez dva roky ale tuzime pre nu spravit v blizsej dobe surodenca. No zial.moj strach je vecsi ako tuzba. Narodila sa skor preto lebo v 20tt som bola hospitalizovana koly masivnemu krvacaniu zistili skrateny krcok placenta preavia marginalis a hematon placenta sa casom zdvihla ale krcok sa uz nezotavil a tak som porodila v 30tt mala len 1680g a 41cm. Moja otazka znie aka je pravdebodobnost ze sa v tomto druhom tehotenstve zopakuje ten isty scenar? Je to dane tak ze problemy co boli pri malej sa budu opakovat alebo je niaka sanca na donosenie lepsie ako 30tt. Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každé tehotenstvo je veľmi individuálne, rovnako ako pôrod, či výchova dieťaťa. Niektoré charakteristiky môžu byť prítomné. Pravdepodobnosť, že sa stav zopakuje je pomerne malá. Odporúčam sa sústrediť na ďalšie tehotenstvo a myslieť pozitívne.

Podobné otázky

  • Pokles krčka maternice

    , Autor: Zuzika789

    Dobrý deň , pri návšteve gynekológa, na ktorej mi potvrdil aj tehotenstvo mi oznámil medzi rečou že mám maternicu otocenu naopak. V 11 TT som zaznamenala pokles krčka maternice, môj gynekológ mi ho potvrdil s tým že mám 2- 3 dní ležať + magnézium a uvidíme , že v tomto období sa maternica nejak vzpriamuje . 3 dní prešli , nič sa nezmenilo. Nemám bolesti , nemám krvácanie. Máte nejaké pozitívne skúsenosti s touto diagnózou? Je možné donosit dieťa? Je možné že sa krcok ešte stiahne ? Čo mi odporúčate pre úspešné dokončenie tehotenstva? Jedná sa o druhé tehotenstvo, pri prvom som problémy nemala , rodila som pred 20 mesiacmi . Ďakujem a prajem všetko dobré

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nemáte žiadny dôvod na obavy. Nemáte maternicu otočenú naopak, máte ju iba v zadnom (RVF) postsvení. Je to v norme. Al ste rodili pred necelými dvomi rokmi, organizmus si to pamätá. Maternica sa bude vplyvom zväčšovania a naťahovania váziv závesného aparátu maternice vzpriamovať a zväčšovať. U viacrodičiek po spontánnom pôrode v nedávnej minulosti je krčok “nižšie”, no vplyvom rastu maternice sa môže vytiahnuť. Dôležité je, či sa krčok nebude otvárať, najmä zvnútra a či sa nebude skracovať. V 11. týždni tehotenstva sa to však ešte nedá povedať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapalene ucho

    , Autor: Petra47

    Dobrý deň,

    končím 31tt. Moja pokožka znáša druhé tehotenstvo asi najhoršie. Mám silnú alergiu na nikel. Pri nosení nespravnych naušníc sa mi zapáli ucho a vytvoria sa pluzgieriky. Naušnice som nemala žiadne už viac ako dva roky no dnes som zobudila so zapáleným uchom ako pri alergii na nikel z naušníc. Chcem sa spýtať, či môže tento zápal byť nejako nebezpečný pre bábätko. Mám radšej vyhľadať lekára? Môžem prípadne použiť tes tree olej alebo alkohol na vysušenie a dezinfekciu ucha?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka pre dermatológa, prípadne ORL lekára. Nemyslím si, že by malý lokálny zápal ušnice mal mať zásadný vplyv na tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem vyjadriť. Navštívte príslušných špecialistov a pokračujte podľa ich odporúčaní.

  • Zle prietoky

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, som v 25tt. Bola som na pohotovosti z dôvodu, že som 24 hodin necítila pohyby dieťaťa. Na pohotovosti bolo všetko v poriadku. Môj gynekológ sa rozhodol urobiť kontrolu prietokov a povedal, že nie sú veľmi dobre. Prietoky boli namerané ako RI: 0,81 - 0,75. PI 1,61. Dieťatko už cítim v silnej intenzite (necitila som pohyby len v daný deň, keď som sla na pohotovost). Veľkosť bábätka sa pohybuje okolo 740 - 800gr (merali veľkosť dvaja lekári na inom prístroji). Je to stav, ktorý môže ohroziť bábätko? Viem sa tak veľmi vystresovať, až nemôžem spať. Som rada, že na to lekár prišiel, ak niečo nie je v poriadku, ale je to dôvod na paniku? Zatiaľ mi bolo odporučené brat len viac magnezia.
    Je to druhé tehotenstvo. Prvé bolo bezproblémové. V tomto tehotenstve nemám problem s tlakom, nemám cukrovku. Všetko doteraz prebiehalo úplne v poriadku. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva sa ešte veľmi prietoky v pupočníku nehodnotia, opisované hodnoty sú však vrámci normy. Veľkosť plodu je tiež v norme. Nevidím dôvod na znepokojenie. Absolvujte tehotenské poradne podľa odporúčaní. Objednajte sa na fetálny screening v 30. týždni tehotenstva.

  • Vyššia NT hodnota

    , Autor: Sahulka

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola na USG a pán doktor zmeral hodnotu NT 4,14 mm. Povedal mi, že je hraničná, že mám prísť o 2 týždne na kontrolné USG. Aktuálne som 10+3 podľa menzesu, 10+5 podľa veľkosti plodu. Prítomná bola akcia srdiečka aj pohyby. Prosím vás je možné, že by sa tekutina vstrebala a hodnota sa znížila? Máme doma 1 zdravé dievčatko a druhé tehotenstvo skončilo MA v januári 2023 v 7. tt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný postup je pomerne častý. Neznepokojujte sa, hodnota NT nie je u Vás až tak dramatická. Hranicu predstavuje hodnota 3,5 mm. Je logické, že hodnoty namerané z rozostupom jedného až dvoch týždňov musia byť odlišné, plod sa vyvíja. Treba tiež povedať, že aj keby robili USG dvaja lekári v jeden deň za sebou, výjdu im mierne odlišné hodnoty. Hovoríme tu o cca pol milimetri. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Protilátky

    , Autor: Animus

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, čo znamená výsledok krvi "anti - D protilátky pozitívne, titer NAT 1:512. Som 39tt, ja som RH- manžel RH+ a toto je moje druhé tehotenstvo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvná skupina a Rh faktor sa vyšetruje počas prvého prenatálneho vyšetrenia aj u všetkých tehotných žien. Prítomnosť možných protilátok sa počas tehotenstva vyšetruje trikrát. Problém môže nastať, ak je žena Rh negatívna a muž Rh pozitívny. Hrozí tak nebezpečenstvo, že dieťa bude tiež Rh pozitívne. Ak Rh negatívna matka čaká Rh pozitívne dieťa, je riziko, že organizmus matky vytvára protilátky voči krvi vlastného dieťaťa, t. z. organizmus matky „sa nebude znášať“ s organizmom dieťaťa. Kedysi bol tento problém častou príčinou potratov a úmrtí novorodencov. Dnes už vieme k tejto komplikácii pristupovať úspešne. Problém Rh inkompatibility (neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. Pri pôrode však môžu krvinky Rh+ dieťaťa preniknúť do krvi Rh- matky. Ak tvorba protilátok anti-D dramaticky stúpa už počas tehotenstva, je niekedy potrebné pôrod vyvolať, aj skôr. Ak je priebeh tehotenstva bez komplikácií a všetky nálezy a výsledky ďalších vyšetrení sú v poriadku, nie je dôvod na obavy. Po pôrode sa vyšetrí Rh faktor u narodeného dieťaťa. Ak je Rh+, matka dostane do 72 hodín po pôrode dávku injekcie anti-D (napr. Rhophylac, Rhega). Ak je dieťa Rh-, anti-D sa nepodáva. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie konzultovať stav s vyšetrujúcimi lekármi zdravotníckeho zariadenia, kde máte realizované predpôrodné tehotenské poradne a kde plánujete rodiť.