Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • stitna zlaza v tehotenstve

    , Autor: stanka10

    Dobrý deň pan doktor, mám na vás otázku, momentalne som 6+3tt a sestricka z gynekologie mi volala ohľadom výsledkov z krvi. Vraj mam zvýšene hodnoty štitnej zľazy, mam ist na endokrinologiu, ale kedže su sviatky, na endokrinologii pracuju az od 15.1. to už budem v tretom mesiaci. Prosím Vás o radu, či je postačujúce navštíviť endokrinologa až po tomto termíme alebo čo môžem zatiaľ ja urobiť? Ešte predtým, než som otehotnela mi v CAR kazali brat MYOSITOL, ale keď som otehotnela a povedala gyn.,že zatiaľ beriem to, tak mi vravel, že nemam nič brať kým neprídu nové výsledky. + na krabičke píše, že v tehotenstve je nutné branie myositolu konzultovať s gyn., lenže aj ten môj ma dovolenku do 8.1.. čo zatiaľ robiť? ďakujem krásne za odpoveď, veľmi mi pomôžete.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od hodnôt TSH ako aj T4 a pomeru týchto hormónov. Niekedy aj napriek hraničným výsledkom endokrinológovia iba sledujú stav, nenasadzujú ihneď liečbu. Ak ste sa doteraz neliečili na endokrinológii a neužívali L-Thyroxin alebo Euthyrox, je málo pravdepodobné, že Vám bude treba nasadiť vysokú dávku týchto liekov. Možno Vám bude nutné nasadiť aspoň minimálnu dávku Euthyroxu, niekedy len 12,5 ug. Osobne si myslím, že postačí návšteva aj 15.01.2020. Nepoznám však všetky výsledky ani okolnosti, preto sa objektívnejšie neviem bližšie vyjadriť. Myositol je výživový doplnok, obsahujúci vitamín B8 a selén, nemusíte ho už užívať.

Podobné otázky

  • štítna žľaza v tehotenstve

    , Autor: mia-11

    Dobrý deň, v 16tt tehotenstva mi na základe skriningu v 1. trimestri bolo diagnostikované ľahké zníženie funkcie štítnej žľazy a následne endogkinilogom predpísané tabletky L Thyroxin 50. Aký vplyv na plod mohlo mať zníženie funkcie štítnej žľazy do 16 tt, teda v čase keď nebolo liečené? Nie je nasadenie liečby v 16 tt už neskoro? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ľahké zníženie funkcie štítnej žľazy na plod nebude mať s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne následky. Za optimálne sa považuje, ak gynekológ urobí laboratórne vyšetrenie hormónov štítnej žľazy každej budúcej mamičke hneď po potvrdení gravidity, obvykle v 5. až 8. Stane sa však, že tehotenstvo je zachytené neskôr alebo z iných príčín sú odbery a výsledky realizované neskôr. Zahájená liečba v 16 týždni nie je ešte neskorá. Horšie by bolo, ak by ste museli užívať vysoké substitučné dávky a neužívali by ste ich. 50ug levothyroxínu je pomerne nízka dávka. Pokračujte v pravidelných gynekologických ako aj endokrinologických kontrolách a pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.