Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,860 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Padone

    Dobry den,minule som vam pisala ze pred mestruaciou som mala pozitivny test,v pondelok nato 28 som dostala menzes,dnes rano test zas pozitivny.Lekar mi zobral krv,no vysledky budu az vo stvrtok.Aky mate nato cele nazor.moze ist o tehotenstvo?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môže/mohlo sa jednať o tehotenstvo. Niektoré ženy špinia alebo majú krvácanie podobné menštruácii aj v prvých mesiacoch tehotenstva. Mohlo sa jednať aj o tzv. biochemické tehotenstvo. Takto Vám však neodpoviem. Počkajte na výsledok beta HCG. Treba povedať, že niekedy môže byť tehotenský test aj falošne pozitívny. Je veľmi dôležité vylúčiť aj mimomaternicové tehotenstvo. Na základe dynamiky beta HCG ako aj USG nálezu sa určí ďalší postup. V prípade bolestí, zhoršenia alebo zmeny zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť.

Podobné otázky

  • Tretie tehotenstvo

    , Autor: BaškaMama

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať či je normálne v treťom tehotenstve prvý mesiac tvrdnutie bruška, každé ráno vracanie, bolesti hlavy, nechuť do jedla a pocit únavy. Pri prvých dvoch som takéto ťažkosti nemala.
    Po druhom pôrode som mala komplikácie a mala som zavedení do maternice balónik (nepoznám odborný názov) pretože som strašne krvacala môže to mať nejaký vplyv na tretie tehotenstvo? Po pôrode som 4roky.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každé tehotenstvo u tej istej ženy je individuálne, preto neporovnávajte. Komplikácie z druhého tehotenstva sa nemusia automaticky prejaviť v tomto tehotenstve. V prvom mesiaci tehotenstva tvrdnutie maternice pocitovať nemôžete. Predpokladám, že opisované pocity sú spôsobené nevoľnosťami a vracaním, ktoré sú, najmä v začiatkoch tehotenstva, pomerne bežné. Odsledujte si to. Skúsiť môžete voľnopredajné zázvorové cukríky, lízatká, prípadne voľnopredajné pastilky. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a práca v zdravotníctve

    , Autor: Patrícia-tir

    Dobrý deň prajem Pán Doktor, chcela by som sa informovať a poloziť Vám pár otázok... Pracujem ako praktická sestra na ambulancii, chodia k nám pacienti po CT, MR, niekedy po RTG a stane sa že aj po PET CT, občas aj Onko pacienti na konzultácie, som v 7 týždni tehotenstva, môže to nejako ohroziť moje tehotenstvo? Na ambulancii používame denno denne sono, môže mi to nejako uškodiť? Zamestnávateľa som ešte o tom neupovedomila, kedže termín u môjho gyn. mám až o 3 týždne.

    Vopred Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, pacienti, ktorí absolvovali uvedené zobrazovacie vyšetrenia na Vás neprenesú žiadne žiarenie. Ani USG na ambulancii nemá vplyv na Vaše tehotenstvo.

  • Tehotenstvo?

    , Autor: micka10

    Dobry den, prosim Vas je bezny nalez v 5tt+3 HCG 5900 a nevidiet ani mimomaternicove ani maternicove teh. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri hodnote beta HCG 5900 by malo by byť tehotenstvo vidieť. Ak v dutine maternice nie je vidieť gestačný vačok, je veľké podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo. Nepoznám však USG nález, Váš klinický stav, subjektívne ťažkosti, dynamiku beta HCG, ani ostatné okolnosti, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Je však potrebné zvážiť hospitalizáciu za účelom dodiferencovania stavu.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň,
    Chcem sa opytat mala som nechránený styk cca 3 dni pred menštruáciou.
    Bola som totiž aj po chrípke cize kašeľ a mierne teploty.
    Je možné aj za takýchto okolnosti možné tehotenstvo?
    Je potrebne vykonať test ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tehotenstvo?

    , Autor: Belinová

    Dobrý večer,v Januári som si pýtala o radu keďže v novembri som brala tabletku EllaOne nedostala som menštruáciu celý december,testy negatívne pichli mi vyvolávaciu injekciu 12.1. menštruácia došla hneď po niekoľkých hodinach... pohlavný styk som samozrejme mala po skončení menzesu... menštruácia mi podľa kalendára zasa mešká cca 2-3 dni,test som si robila včera aj dnes a úplne negatívne,môže to byť stále tou tabletku alebo infekciou? Že mi rozhádzala cyklus, preto nemám ešte menštruáciu tento mesiac? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dva, či tri dni meškajúca menštruácia ešte nemusí automaticky znamenať, že niečo nie je v poriadku, alebo že ste tehotná. Príčin môže byť samozrejme viacero. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skoro realizovaný tehotenský test môže byť falošne negatívny. Vo všeobecnosti preparáty núdzovej antikoncepcie môžu spôsobiť znepravidelnenie krvácania, či celkovo menštruačného cyklu aj na niekoľko mesiacov. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.