Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bylinkove caje

    , Autor: Raduška99

    Dobry vecer ake bilinkove caje sa nemozu pocas tehotenstva pit a ake mozu?sipky ibistek atd?mozu sa?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bylinky vo forme čajov občas piť môžete, ak to nebudete preháňať. Dominovať v pitnom režime by však nemali.

Podobné otázky

  • Silny kasel

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den som v 19tt tehotenstva a stale kaslem uz 12 den. Macm antibiotika Zinat500 ale aj to na moje zelanie lebo nemala som ani cpr z kvapky krvi vysoke.Kazdopadne sa chcem opytat ci kasel ako taky nema vplyv na babo pripadne jeho srdiecko alebo takto. Boli ma uz cele brucho ako kaslem je to neprijemne lebo sa bojim o plod. Moze stale kaslanie a tym napinanie brucha nejako ovplyvnit plod? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, vhodné sú aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Za niektorých okolností však častý dusivý kašeľ môže mať vplyv na vnútorné otváranie krčka maternice. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k ďalším špecialistom.

  • Drazdivy kasel v 2trimestri

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den,
    som presne na konci 17tt tehotenstva. Som na marodke kvoli krvacaniu a castemu spineniu. Mam uz 5 dni drazdivy suchy kasel. Pijem repikovy caj,lipovy caj, robim si cibulovy sirup a potom v lekarni som si kupila Stopkasel a lisajnikovy sirup. Teraz uz aj troska vykasliavam ale hlien je priezracny. Stale ma ako keny steklilo dole v krku. Ked tolko drazdivo kaslem cele dni nemoze to uskodit babatku? Uz neviem co by mi mohlo pomoct.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, vhodné sú aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Za niektorých okolností však častý dusivý kašeľ môže mať vplyv na vnútorné otváranie krčka maternice. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k ďalším špecialistom.

  • Kašeľ v 30tt

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň chcela som sa opýtať čo by ste mi poradili na dusivy kašeľ v tehotenstve už 2 týždne nakoľko už som vyskúšala všeličo čo môžem ale nič nepomohlo (Stodal, stop kašeľ, pollens) a ďalšia otázka nemá to nejaký vplyv na bábätko v bruchu nakoľko sa sťahujú pri kaslani brušné svaly ? Mám dosť obavy aby som si nevyvolala pôrod alebo niečo podobne tým kašľom. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je doststočný príjem tekutín, vhodné su aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie vyšetrenia.

  • bylinkove caje v tehotenstve

    , Autor: wendy260

    Dobry den pan doktor, som v 10. tyzdni tehotenstva a az doposial som pila denne niekolko salok harmancekoveho caju. Docitala som sa ale, ze moze sposobit poprat. Ako je to celkovo s pitim bylinkovych cajov v tehotenstve? Dakujem za odpoved a objasnenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasná konzumácia Vám ťažkosti nespôsobí. Do budúcna sa však konzumácii vyvarujte. To isté platí pre šalviu, levanduľu, či aloe vera, kostihoj lekársky, palinu, rebarboru, chinínovník, ligurček.