Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kašeľ v 30tt

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň chcela som sa opýtať čo by ste mi poradili na dusivy kašeľ v tehotenstve už 2 týždne nakoľko už som vyskúšala všeličo čo môžem ale nič nepomohlo (Stodal, stop kašeľ, pollens) a ďalšia otázka nemá to nejaký vplyv na bábätko v bruchu nakoľko sa sťahujú pri kaslani brušné svaly ? Mám dosť obavy aby som si nevyvolala pôrod alebo niečo podobne tým kašľom. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o dlhšie trvajúci kašeľ, na ktorý Vám nezaberajú bežné voľnopredajné preparáty, bude vhodné realizovať pneumologické vyšetrenie. Záleží aj od príčin a charaktere kašľa. Dôležitý je doststočný príjem tekutín, vhodné su aj mukolytiká. Skúsiť môžete aj voľnopredajné cmúľacie tabletky proti kašľu, bylinkové čaje, napríklad Tatranskú prieduškovú zmes. Otázne je tiež, či u Vás nie je potrebné užívanie antibiotík. Za normálnych okolností kašľanie nespôsobuje otváranie, či skracovanie krčka. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý stanoví ďalší postup, prípadne Vás odošle na ďalšie vyšetrenia.