Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,099 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnačka

    , Autor: michaela-11

    Vracať som nezvracala len tá hnacka a dávam si na to smectu. Len či hnačka nemôže ublížiť bábätku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorázová hnačka plodu neublíži. Ohroziť ho môže silná dehydratácia a podvýživa Vášho organizmu v prípade, že by ste nevedeli prijímať a tolerovať tekutiny a potravu.

Podobné otázky

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, som 28 TT 3 DD tehotná, pred dvoma týždňami som jedla bryndzové halušky na salaši, bryndza bola pasterizovana,aspoň tak tvrdili. Teraz sa cítim kus prechladnuta, konkrétne som mala večer bolesť kus hrdla bez teploty,teraz to aj prechádza ale cítim sa chorá bez teploty,nehnackujem a zle mi nebýva. Môže sa jednať o listeriozu? Alebo sa jedná len o klasické prechladnutie kvôli tomu aké obdobie je a aj v okolí boli ľudia, ktorí boli prechladnutí. Neviem či je správne kontaktovať infektológa na vyšetrenie,nechcem sa zbytočne vystavovať riziku poprípade nákazy iných chorôb. Obvodný tieto testy nerobí a ani na gynekológii keď som sa spýtala. Čo by ste mi poradili?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie s prejavmi horúčky je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásenych do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Tehotenstvo a hnačka

    , Autor: Klaudiaa

    Dobrý deň chcela by som som sa opýtať som v 30 týždni tehotenstva a od včera som začala mať hnačky a dietujem, beriem čierne uhlie ale dajak nepomáha nič, či by som mohla Imodium, pancreolan, alebo čo by som mala užívať aby mi to prešlo. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť môžete užívať Hylak Forte. Odsledujte si to. Pri pretevávaní ťažkostí bude vhodné doplniť infektologické vyšetrenie.

  • Hnačka

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň pán doktor.
    Už štvrtý deň ma trápi hnačka. Som v 34+2tt. Predtým som hnačkovala z magnosolvu ale vysadila som ho a vymenila za magnerot uz bolo fajn. V sobotu som začala mať kŕče a denne chodím aj 6-7x na wc. Robili mi výter z recta výsledky ešte nie sú a dali mi smectu. Dnes som začala s jej užívaním. Bola som upozornená, že hnačka a kŕče môžu spôsobovať skracovanie krčku, ktorý už mám momentálne len 1,5 cm. Je to pravda ? Poprípade ak sa stav nezlepší mám ísť do nemocnice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to niečo obdobné, ako nadmerný dráždivý kašeľ, ktorý, ak pretrváva dlhšiu dobu, môže mať vplyv na nález na pôrodných cestách. Pri častej a nadmernej hnačke, rovnako tak aj pri dráždivom dusivom kašli sú vyvíjané vnútrobrušné tlaky, ktoré môžu vyvíjať tlak na maternicu, ktorá následne môže tvrdnúť a to môže spôsobovať predčasné otváranie a skracovanie krčka. Odporúčam tiež užívanie probiotík. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade ťažkostí alebo nejasností ich navštívte.

  • Hnačka v tehotenstve

    , Autor: 7lucia77

    Dobry deň, som v 12tt a poslednú dobu ma trápi riedka stolica pri rannej potrebe, nechodim veľa krát za deň ale trápi ma to už dlhšie na poradňu idem až o 4 týždne. V čom by mohol byť problem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. V tehotenstve vplyvom hlavne hormonálnych zmien dochádza k viacerým zmenám. Ak sa nejedná o opakované hnačky, ale iba o redšiu stolicu a ťažkosti nastali počas tehotenstva, môže to byť spôsobené tým. Rovnako tak, ak došlo k úprave stravy, aj to môže mať vplyv. Príčiny však nemusia súvisieť s tehotenstvom. Takto sa Vám bližšie neviem vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.