Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zapal vajecnikov po spont. potrate?

    , Autor: ap

    Dobry den,
    Som po spontannom potrate. V nemocnici som odmietla kyretaz - na prvej kontrole po potvrdenom potrate mi lekar na ultrazvuku povedal, ze sa to samo pekne cisti, o tyzden nato uz iny lekar odporucal kyretaz. Najprv ma necitlivo rozplakal, potom mi robil ultrazvuk cez brucho, na zaklade coho nameral vacsiu maternicu ako norma (cca 9,5) a nakoniec priznal, ze je stara skola a odporuca zvazit kyretaz. Odvtedy sa tam so mnou o inom postupe nerozpravali. Zdalo sa mi, ze ta kyretaz vobec nemusi byt nutna, ze mozno to meranie cez brucho je menej presne ako vaginalnou sondou. Chcela som ist na konzultaciu/kontrolu k mojej gynekologicke. Tam ma vsak lekarka, ktora v ten den ambulovala, odmietla. Nechcela sa miesat do hodnoteni inych lekarov, ze sa to, co od nej chcem, nerobi, odmietla mi urobit usg a poslala naspat do nemocnice. Nato som sla do sukromnej nemocnice. Tam mi lekar urobil usg a zhodnotil stav a velkost maternice (cca 7,5) v norme. O tyzden som tam isla na kontrolne meranie HCG, uz bez ultrazvuku. HCG bolo 2,5. Bez dalsej kontroly. O par dni som zacala krvacat (25. den od prveho dna potratu) a krvacam doteraz - 5. den. Asi tyzden po potrate som zacala citit bolest na pravej strane. Spomenula som to este v nemocnici, ale tam sa sluziaci lekar zaujimal iba o bolest v strede (maternica). Myslela som, ze to moze byt psychosomaticke, i ked miernu bolest som citila. Potom ustupila na par dni a teraz pri krvacani sa opat objavila. Bojim sa, ci to nie je zapal vajecnikov. Ma moja zmluvna gynekologicka pravo ma odmietnut vysetrit tak, ako to urobila a moze to urobit opat? Je v poriadku, ze mi HCG zmerali do 2,5 bez dalsej kontroly? Je toto sucasne krvacanie menstruacia a mozem mat zapal vajecnikov? Preco mi lekar v nemocnici robil ulrazvuk cez brucho? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po spontánnom potrate, či už kompletnom (teda bez nutnosti kyretáže) alebo nekompletnom s nutnosťou prečistenia dutiny maternice je dôležité, ako a či sa sťahuje maternica a či nie je dutina maternice vyplnená napríklad krvnými koagulami, ktoré by bránili adekvátnemu sťahovaniu maternice. Hodnota betaHCG 2,5 mlU/ml je negatívna. AK je dutina maternice štrbinovitá, bez prítomnosti cievneho toku a dilatácia dutiny je primeraná, nie je nutná kyretáž. Nepoznám však všetky okolnosti, ako to, či je u Vás pravidelný menštruačný cyklus, či je 28 dňový alebo kratší, v prípade 24-25 dňového cyklu by u Vás súčasné krvácanie mohla byť menštruácia. Bolesť v pravom podbrušku môže súvisieť s menštruáciou. Nevidím dôvod sa domnievať a uvažovať o zápale vaječníkov, ale opakujem, len na základe opisu sa diagnostikovať a liečiť nedá. Pre zhodnotenie sťahovania maternice po potrate postačuje aj USG realizované cez brucho. Súčasné krvácanie si odsledujte, ak by bolo intenzívne a neustupujúce, trvajúce viac ako 10 dní, navštívte Vášho obvodného gynekológa.