Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • norethisteron

    , Autor: Klaudika

    Dobrý ďen. Pred menštruáciou sme mali s priatelom styk, menštruácia prišla normálne. momentálne mam znovu pred menstruáciou a chcem sa opýtat či je uz dostatok dní na to aby mi test ukazoval správnu hodnotu. Pýtam sa to, pretoze chceme ist na dovolenku a chcela by som si menštruáciu posunúť norethisteronom, najmä si chcem byt dostatocne ista . Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky by ste už boli v 4. týždni tehotenstva, tehotenský test by mal byť pozitívny. Ak Vám prišla menštruácia normálne a tehotenský test máte negatívny, môžete užívať Norethisteron 2-3 dni pred očakávanou menštruáciou.

Podobné otázky

  • Potrat v skorom štádiu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, ako viem rozpoznať potrat? Antikoncepciu neužívam, s manželom sa o dieťa nesnažíme a ja si sledujem plodné a neplodné dni pomocou zmieny hlienu. Nie som si vedomá, žeby som mohla otehotnieť ale ani vylúčiť to nemôžem. Pred dovolenkou som začala užívať norethisteron na oddialenie menštruácie. Tri dni pred začatím podľa ordinácie lekárky. Užívala som 10dní, následne vysadila. Na štvrtý deň po vysadení mi nastúpilo krvácanie, avšak po pár hodinách sa objavila v menštruačnej krvi veľká zrazenina, aj belavá blana. Moja otázka je, či to môže byť sposobené predchádzajúcim užívaním lieku, alebo je to odumretý plod následkom užívania. Prípadne či viem zistiť, či som bola tehotná spätne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení Norethisteronu sa môže objaviť aj silnejšie krvácanie, aj v koagulách. Norethisteron by tehotenstvo neprerušil. Spätne sa to veľmi zistiť nedá. To, či ste boli tehotná sa dá zistiť realizáciou odberu krvi na beta HCG. Ak však už od krvácania uplynulo niekoľko dní, hodnota beta HCG už môže byť negatívna.

  • Norethisteron tehotenstvo a dvojicky

    , Autor: Leen

    Dobry den, brala som norethisteron vo vyšších h davkach 4dni na 5 ty den som dostala menštruáciu. A nasledne som otehotnela. Momentalne mi meska menstruacia 5dni a mam pozitivny test .. Moja otazka znie moze norethisteron ublížiť dieťatu.. A druha otazka. Mozem mat dvojicky niekde som citala ze po norethisterone je to mozne a uz sa strachujem.. Vopred vdaka za odpoved.. Prajem pekny deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizovať si tehotenský test na piaty deň meškajúcej menštruácie nemá zmysel. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. To, či žena bude mať dvojičky záleží na viacerých okolnostiach, Norethisteron to veľmi ovplyvniť nevie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Otehotnenie

    , Autor: ria888

    Od 21.12.2021 do 30.12.2021 som brala norethisteron na predpis od doktorky. 27.12. 2021 som mala len raz sex s priateľom, keďže som nebrala antikoncepciu užila som tabletku po Navela. Je možné že by som otehotnela alebo nie ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu správneho a včasného užitia tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá.

  • Bolesti

    , Autor: Mons

    Dobrý večer,
    28.6 som mala nočnú ráno 29.6 o 4:00 z ničoho nič sa mi začala točiť hlava tlak bol OK. Trvalo to aj keď som prišla domov vyspala som sa. O 11:30 som dostala menštruáciu. Do večera sa mi len točila hlava plus mieern bolesť . Večer ma začalo bolieť temeno hlavy alebo zadná časť hlavy tak sa to striedalo. 30.6 ráno sa mi točila hlava a mala som už len mierne bolesti hlavy. Včera som šla zas na nočnú a mala som silné bolesti hlavy a začala som z vracať. Pichli mi analgin a aj ondansetron. Lebo aj keď som si dala len glg vody vyzvracala som to. Teraz pociťujem už len miernu bolesť hlavy v spankovej oblasti na oboch stranách. A mierne napínanie na zvracanie
    Môže to byť prosím Vás aj od toho ze som si menštruáciu posúvala o 3 dní tabletkami norethisteron?
    Nikdy som takéto bolesti hlavy nemala.
    Ďakujem. Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky to mohlo byť spôsobené posúvaním menštruačného cyklu. Spomínané ťažkosti patria medzi časté vedľajšie účinky Norethisteronu. Odsledujte si to.

  • tehotenstvo

    , Autor: jaja1991

    Dobrý večer chcem vás poprosiť o radu minulý mesiac som mala menštruáciu ako nikdy, skoro žiadnu a trvala len jeden deň, tento mesiac som mala tehotensky test negatívny no menstruacia mešká uz 25dni keďže som bola na výlete tak som si dva dni vzala norethisteron na oddialenie no uz je to 6dni od vysadenia a menstruacia nechodi môže to znamenať tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je veľmi ťažké sa opbjektívne vyjadriť. Meškanie menštruácie môže byť spôsobené aj užitím Norethisteronu. Ak ste ho však užili už pri meškajúcej menštruácii, ťažko je to takto posúdiť. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, teda že ste mali nechránený pohlavný styk, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe beta-HCG, ako aj USG vyšetrenia vylúči alebo potvrdí tehotenstvo, prípadne stanoví ďalší postup.