Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,479 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • listeria

    , Autor: cherry1981

    Prosim Vas som v 23tt a vcera som si robila hemendex so salamy vysocina, dneska ma 1x prehnalo, hned ma napadlo ci som sa nemohla nakazit listeriou alebo salmonelou aj ked ta salama aj vajicko boli tepelne upravene na panvici. A este sa chcem spytat co sa tyka syrov tavenych su bezpecne v tehotenstve? Neobsahaju listeriu? V pondelok chcem ist k dr. na krv. Pripadne nebolo by vhodne preventivne nasadit atb? Augmentin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli potraviny tepelne upravené, nemusíte sa obávať. Jednorázové prehnanie nič neznamená, mohlo sa jednať len o diétnu chybu. Tavené syry sú tepelne spracované výrobky obsahujúce navyše celú radu emulgátorov a stabilizátorov, takže listéria by nebola schopná prežiť. Nie je dôvod na obavy ani na žiadnu antibiotickú liečbu.

Podobné otázky

  • Listerioza v 32.tyzdni

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor, v 32. tyzdni mi bola diagnostikovana listerioza a brala som tyzden antibiotika DUOMOX 500 3krat denne. Mne sa ale priznaky znova vratili a bojim sa prenosu na dieta, kedze u novorodencov moze byt priebeh horsi. Som teraz v 34.tyzdni, robili mi kontrolny krvny odber aj kultivaciu stolice na listeriu, cize teraz musim pockat tyzden na vysledky. Je nieco, co sa da v takomto pripade robit? Ak mi ju znova potvrdia, radite znova brat antibiotika a ked ano, na ako dlho...az do porodu? Naozaj sa velmi bojim prenosu ak nie v brusku tak pri porode, kedze sa listeria moze preniest sekretmi aj krvou. Bol by bezpecnejsi cisarsky rez? Chcem urobit maximum pre babatko aby sa narodilo zdrave a nenakazilo sa. Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je zbytočné predbiehať výsledky. Ak ste boli preliečená, je vhodné počkať na výsledky odberov a výterov. Teraz nemôžete robiť prakticky nič, iba čakať. Vrámci prevencie nákazy sa odporúča mäsové výrobky zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny. Nekonzumujte párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom, rovnako nekonzumujte nepasterizované mlieko a mliečne výrobky. Listéria prežíva a množí sa aj pri teplote pod 10°C.
    Listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík. Vyčkajte na výsledky odberov a výterov a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Listeria

    , Autor: Marria

    Dobry den :)... dakujem v prvom rade ze nam tu vystresovanym buducim mamickam radite :) .. mam tiez otazku na vas ... zjedla som kusok nedopecenej ryby a nedavno neumyty melon (prekrojeny vo folii) ... je velke riziko nakazy ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa je zbytočné stresovať, niektoré veci aj tak neovplyvníte. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak neboli potraviny z pofidérneho zdroja, dôvod na paniku nevidím.

  • Listerioza

    , Autor: Jana30

    Dobry den, som v 36+3tt. Pred 3 dnami som nevedomky zjedla syrove nite domace, cize z domaceho kravskeho mlieka. Bojim sa listeriozy aj ked priznaky ziadne nemam. Mam si ist zobrat krv alebo nemam zbytocne stresovat kedze uz mam pred porodom?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bolo mlieko tepelne spracované, teda pasterizované. Navyše nie v každom mlieku je automaticky listéria. Pravdepodobnosť je malá. Nemusíte sa obávať.

  • cestoviny

    , Autor: cherry1981

    Prosim Vas, ja doma varim vacsinou kazdy druhy den, vcera som bola u rodicov , kde som si dala sojove cestoviny zapekane, s mletym masom a pretlakom. a tofu syrom. Potom mi maminka povedala, ze ich robila v pondelok poobede, cize uz boli 48 hodin v chladnicke. A ja hned panika, ci sa v tom jedle nemohla objavit listeria po 2 dnoch od upecenia. Prosim upokojte ma.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa stresovať, ak bolo jedlo tepelne upravené, aj keby boli komponenty jedla z pofidérneho zdroja, tepelným spracovaním by sa listérie zneškodnili.

  • panicky strach z listerie

    , Autor: cherry1981

    Dobrý den, mam na Vas este jednu otazku, som v 31tt a ako som uz spominala mam panicky strach z listerie. Chcem sa opytat, ci sa na 100 percent nici varom, a mame vlastnu zahradku, chcem sa opýtat, nehnojime cerstvym hnojom, ale na zaciatku sme pouzivali hnojivo z obchodu kupene, moze aj toto hnojivo obsahovat listeriu? Pripadne raselina kupena v obchode? Ide o to, ze sa uz bojim jest aj zeleninu zo zahradky. Naozaj staci ak nahodou je v potravine listeria , napr. v mrkve, vo vnatke z nasej zahradky a ja si z nej uvarim polievku , ktora prejde varom cca hodinu, aj viac ci sa listeria znici. Nehnevajte sa, ze tak stresujem, ale jedina zachrana od paniky u mna bude asi uz len porod :-) Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pre listériu sú najvhodnejšie nižšie teploty, do 37°C. Tepelným spracovaním potravín dochádza k zničeniu baktérie. Dôkladným umytím aj zeleniny by sa malo minimalizovať už aj tak nízke riziko výskytu listérii vo vašej záhradke. Pre upresnenie existujú potraviny s ešte väčším rizikom výskytu listérii, ako je práve zelenina. Pri dodržiavaní tepelnej úpravy potravín, najmä surového mäsa, dodržiavaní hygienických zásad a vylúčení konzumácie nepasterizovaného mlieka a potravín z neho pripravených, ako sú mäkké syry (Niva, Camembert,…) sa prípadnej listériovej nákaze vyhnete.