Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Mg

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na uzivanie magnezia v tehotenstve? Je vhodne uzivat ho preventivne alebo az ked ma zena nejake problemy - bolesti? Som v 16tt zatial bez tazkosti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívne užívanie magnézia nie je potrebné, ani v tehotenstve. Pri indikácii na užívanie magnézia nie je v tehotenstve nebezpečné, používa sa pomerne často, ale netreba to prehánať, preto pri sa pri prípadnom užívaní magnézia poraďte so svojím obvodným gynekologóm.

Podobné otázky

  • Antibiotiká

    , Autor: Chovan

    Dobrý večer, som v 33.týždni tehotenstva, a obvodná lekárka mi predpísala na zápal priedušiek augumentin 1mg a Codein ,ktorý by som mala užívať na noc ... ale som sa dočítala, že by sa nemal vôbec užívať v tehotenstve .. tak teraz neviem ... mohli by ste mi poradiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Kodeín prechádza placentárnou bariérou. Negatívny vplyv kodeínu sa nepodarilo jednoznačne dokázať, ale jeho riziko sa považuje za nízke. Pri použití u ľudí bolo zistené spojenie medzi poškodeniami respiračného traktu a užívaním kodeínu v prvom trimestri tehotenstva. Kodeín môže spôsobiť útlm dýchania a abstinenčné príznaky u novorodencov, ktorých matky užívali kodeín počas tretieho trimestra. Ako preventívne opatrenie je potrebné sa vyvarovať užívaniu kodeínu počas tretieho trimestra gravidity a počas pôrodu. Vo všeobecnosti sa kodeín môže počas gravidity pri správnej indikácii krátkodobo užívať, pričom treba zvážiť riziko a účinnosť
    liečby. Ak nemáte dráždivý kašeľ, nemusíte Kodeín užívať. Pri pár dňovom užívaní by sa však nemalo nič stať. Na podporu vykašliavania sú v lekárni dostupné preparáty. Rovnako tak môžete užívať Paralen 500mg v dávke 1 - 2 tablety každých 6 - 8 hodín. Dôležitý je aj dostatočný pitný režim.

  • Paralen

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň,
    trhali mi osmičku. Antibiotiká nemám žiadne. Na bolesť mám používať paralen. Dala som si ho zatiaľ po zákroku - včera večer, dnes ráno, aby som sa mohla vôbec sústrediť, a teraz večer, lebo už to začínalo zas dosť bolieť. Bolesť v podstate nie je strašná, ale sem tam až hlava z toho bolí a zas trpieť nechcem. Chcela by som sa opýtať, aké je maximálne množstvo paralenu 500, ktoré môžem užiť za deň v tehotenstve (14 TT) a aká je maximálna možná dĺžka/dní užívania paralenu (samozrejme, nechcem ho užívať týždne, ale len v nutnom prípade).
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, krátkodobo môžete užívať Paralen v dávke 500 - 1000mg 4 - 6 hodín. V prípade bolestí môžete užívať Paralen 500mg každých 8 hodín aj niekoľko dní.

  • skrátený krčok- Progestanelle 200mg

    , Autor: Ivanar

    Dobrý deň,

    som 22tt+1, zastupujúca doktorka mi na kontrole povedala, že mám skrátený krčok maternice (cervikometria 38mm-opakované meranie ukázalo 34mm). Mám vylúčiť presuny bicyklom, nateraz aj plávanie a byť v kľude. Zároveň mi predpísala mi Progestanelle 200mg. Chcem sa opýtať, či vaginálne tablety s progesterónom podávané takto ''dodatočne'' môžu mať nejaký vplyv na plod- pohlavie chlapec, alebo postačí kľudový režim.

    Zároveň- o týždeň letecky cestujem. Môže 2.h let ovplyniť ďalšie skracovanie krčka? Čo by ste odporúčali?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, progesterón nemá žiadny negatívny vplyv na plod. Dôležitá nie je len celková dĺžka krčka, ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka - funneling. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Preeklampsia

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Na NT sone mi pri skríningu zistili riziko preeklampsie 1:49. Preventívne mi dali užívať na noc 100mg asporinu. Nechcem nič podceniť. Pýtala som sa na kontrole aj rôzne otázky ohľadom toho avšak zabudla som sa opýtať- od 13tt by som chcela zas cviciť trošku, už mám viacej energie ako predtým. Pre ženy s takýmto rizikom je to vôbec vhodné ? Nie nič svetoborné len aby som sa opäť hýbala. Okrem toho ešte ma zaujíma- v takomto prípade sa úplne zakazuje letieť lietadlom ? Zvyšuje to riziko preeklampsie neskôr v tehotenstve ?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Aspirín Vám bol predpísaný preventívne. Ak sa na to cítite, môžete pokojne cvičiť. Nesúvisí to vôbec s lietaním. O preeklampsii sa dá hovoriť prakticky až po 20. týždni tehotenstva, za predpokladu, že dôjde k zvýšeniu tlaku krvi nad 140/90 Torr, prítomnosti bielkovín v moči a vzniku opuchov, najmä dolných končatín.

  • Magnezium

    , Autor: NatalAnet

    Prosím vás, doktor mi odporučil proti tvrdnutiu brucha 5xdenne mg laktikum.. Ten som dom a rýchlo nemala, na obrázku som našla ze je to 500mg..taks osm si dala 3x400mg sypane magnézium príchuť mango od vitaru...cim som s teda predavkovala ako som zistila.. Dúfam že sa nič nemôže stať bábätku. Som v 21tt. Ďakujem za radu co robiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, štandardne sa odporúča užívať pri tvrdnutí magnézium v dávke 2 - 3 tabletky denne. Spomínaným užitím magnézia ste plodu neublížili. S magnéziom v tehotenstve to však netreba preháňať. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa V8m vie vyjadriť.