Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mg

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas aky mate nazor na uzivanie magnezia v tehotenstve? Je vhodne uzivat ho preventivne alebo az ked ma zena nejake problemy - bolesti? Som v 16tt zatial bez tazkosti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preventívne užívanie magnézia nie je potrebné, ani v tehotenstve. Pri indikácii na užívanie magnézia nie je v tehotenstve nebezpečné, používa sa pomerne často, ale netreba to prehánať, preto pri sa pri prípadnom užívaní magnézia poraďte so svojím obvodným gynekologóm.

Podobné otázky

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Žlčové kyseliny

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň, pán doktor,
    som aktuálne 39+3. V 28.týždni gravidity som mala cca 3 násobne elevované ALT a AST, žlčové kyseliny sa hneď nevyšetrovali, vysadila som omeprazol. V 30.týždni som absolvovala hepatologické vyšetrenie, kde už boli výsledky hepat. aj obštrukčných enzýmov vrátane žlč.kyselín v norme, záverované ako intermitentná cytolytická hepatitída, ev. drug induced liver injury.
    Odvtedy boli výsledky vrátane žlčových kyselín opakovane v norme, až mi teraz v 38+6 (8.7.) vyliezli žlčové kyseliny na 12, ALT aj AST sú v norme. Nebola som nalačno, ale zjedla som hodinu pred odberom 1 pagáč, nič viac, ale raz sa mi robili odbery tiež nie nalačno (ovocný jogurt) a hodnota žlč kyselín bola aj tak v norme = 6.
    Klinicky od polky druhého trimestra mávam pruritus, hlavne plosiek chodidiel a lýtok, som atopička, mam pocit že ten pruritus je stabilne intenzívny.


    Mala by som to prosím riešiť alebo sú hodnoty 12 po pagáči akceptovateľné?


    Ešte sa opýtam, posledné 3 týždne liečim vonkajšie hemoroidy, v druhom trimestri 2x krvácali, potom už nie, nesvrbia, nerobia ťažkosti, len sú hmotné a chcela som ich do pôrodu trochu zmenšiť. Užívam Detralex 500 mg 2-1, lokálne Proctoglyvenol čipky, dubovú kôru a Factu masť. Vzhľadom na to že mne aj omeprazol v tehotenstve pravdepodobne navodil hepatopatiu, nemôžem pri 3-4 týždňovom užívaní Detralexu ublížiť malému? (Tým že nekrvácam, len chcem hemoroid do pôrodu zmenšiť, je jeho užívanie ešte vhodné?)

    Ďakujem Vám ešte raz.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralexom si neublížite. Ak ste však už v termíne a máte ťažkosti typické pre hepatopatiu, či tehotenskú cholestázu, je namieste uvažovať o indukcii pôrodu. Po pôrode, kedy plod nebude tlačiť žlčové cesty, či celkovo na pečeň, by sa mal stav upraviť. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nález na pôrodných cestách, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Duphaston vs Progestanelle

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, je duphaston 100mg (2x denne 1tbl) to isté ako Progestanelle 200mg (1x denne 1 tbl vaginálne)? Má to rovnaký účinok alebo je v tom nejaký rozdiel? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď oba preparáty patria do tzv. progesterónového bloku, každý má inú účinnú látku, teda iný typ hormónu. Zásadný rozdiel je okrem dávky (Duphaston je 10mg a Progestanelle 100mg alebo 200mg) samozrejme tiež v cene, Duphaston je na predpis, Progestanelle na plnú úhradu. Osobne mám radšej Progestanelle, keďže obsahuje 10 až 20 násobné množstvo hormónu, ako Duphaston, takže nárazovo vyššia dávka má skorší nástup účinku.

  • Progestanelle

    , Autor: Krstn

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva (momentálne som 27tt) beriem progestanelle 200mg 2 tabletky denne. Doktor mi ho opakovane predpisuje kvôli opatrnosti, komplikacie žiadne nemám. Chcem sa teda opýtať na názor niekoho iného, či mi môže nejakým spôsobom ublížiť (alebo babatku) nakoľko sa jedna o hormonálny liek a či je v poriadku užívať ho aj keď je po zdravotnej strane všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plodu to určite neublíži, takže sa nemusíte obávať. Štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva, ak je na to dôvod. Vo všeobecnosti platí, že ak to nie opodstatnené, nie je potrebné užívať, či aplikovať si progesterónový blok. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Progesteronelle

    , Autor: Florencia 5

    chcem sa ešte spýtať ponechali mi progesteronelle 1 krát 200 mg na večer ale ja som sa bála lebo som mávala silné bolesti a večer som si ponechala stále 2 tablety večer čiže vždy jednu navyše. Chcem sa len spýtať či som tým mohla uškodiť už si budem dávať jeden ale vždy keď začali bolesti zľakla som sa tak som dala pre istotu dve tabletky. Je to pre bábätko nebezpečné alebo môžem byť v kľude? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neuškodili ste si, nemusíte sa obávať, ale aplikujte si už len jednu tabletku podľa odporúčaní lekárov.